Αξίζει να συνδυάζεις σίδηρο με βιταμίνη c;

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδα, ενώ οδηγεί στην αναιμία. Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη C;

σιδηρο_βιταμινη Istock

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για την σωστή ανάπτυξη και την βέλτιστη λειτουργία σημαντικών διεργασιών. Το σώμα σου χρησιμοποιεί το σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματος και τη μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που παρέχει οξυγόνο στους μύες. Το σώμα σου χρειάζεται, επίσης, το σίδηρο για να παράγει ορισμένες ορμόνες.

Μερικές φορές το σώμα σου δεν μπορεί να πάρει αρκετό σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνεις, ενώ άλλες φορές αδυνατεί να τον απορροφήσει. Οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό σου μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές, και πολύ γρήγορα να αντιληφθείς αδυναμία, υπνηλία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά, και απορροφάται ευκολότερα από το σώμα σου και ο μη αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Για να καταφέρεις να απορροφήσεις και τους δύο τύπους σιδήρου και να έχεις επαρκή αποθέματα, η βιταμίνη C έρχεται για να σε "σώσει".

Διάβασε επίσης: Ανεπάρκεια σιδήρου: Οι συχνότερες παρενέργειες των συμπληρωμάτων σιδήρου

Βιταμίνη C: Ο καλύτερος φίλος του σιδήρου

βιταμινη_σιδηρο
Istock

 

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο ίδιο γεύμα με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάς περισσότερο από αυτό, ακόμη και όταν προέρχεται από φυτικές τροφές.

Το σώμα σου μερικές φορές δυσκολεύεται να απορροφήσει τον σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα, παρόλο που αυτός ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τη γενική υγεία του οργανισμού σου. Έτσι, λοιπόν, όταν καταναλώνεις μια τροφή πλούσια σε σίδηρο, φρόντισε να την συνδυάζεις με μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C ( ή με συμπληρώματα).

Σε περίπτωση ου ακολουθείς μία vegan ή vegetarian διατροφή, τότε η βιταμίνη C είναι ο απόλυτος σύμμαχος στην απορρόφηση σιδήρου. Εάν δεν τρως τροφές ζωικής προέλευσης, μπορεί να δυσκολευτείς ιδιαίτερα να λάβεις την απαραίτητ ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός σου. 

Τροφές φυτικής προέλευσης με σίδηρο:

  • Φασόλια
  • Μαυρομάτικα φασόλια
  • Ρεβύθια
  • Σκούρα, φυλλώδη πράσινα
  •  Φακές
  •  Ψωμί και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο

Η μη λήψη αρκετού σιδήρου στη διατροφή σου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, μια διαταραχή του αίματος που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζαλάδα και άλλα συμπτώματα.

 Το 2020, μια κλινική δοκιμή σε σχεδόν 500 άτομα με σιδηροπενική αναιμία διαπίστωσε ότι η λήψη μόνο συμπληρωμάτων σιδήρου ήταν εξίσου χρήσιμη με τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου με βιταμίνη C.

Εάν υποψιάζεσαι ότι δεν λαμβάνεις αρκετό σίδηρο από την διατροφή σου, τότε θα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού για να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Συνδυασμός βιταμινών: Ποιες βιταμίνες όταν λαμβάνονται μαζί είναι πιο αποτελεσματικές;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i