Ανεπάρκεια σιδήρου: Οι συχνότερες παρενέργειες των συμπληρωμάτων σιδήρου

10 + πιθανές αντενδείξεις των σκευασμάτων σιδήρου που πρέπει να γνωρίζεις και πώς θα τις αντιμετωπίσεις.

χάπια iStock

Περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει ανεπάρκεια σιδήρου (ή σιδηροπενία), με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προτείνουν τα συμπληρώματα σιδήρου στα άτομα που αντιμετωπίζουν την αναιμία, ως εναλλακτική, δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα από το φαγητό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. 

Ειδικότερα, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, συνήθως, εμφανίζουν συμπτώματα κούρασης, αδυναμίας, ζαλάδας, τριχόπτωσης κ.α., τα οποία τα σκευάσματα σιδήρου καταφέρνουν τις περισσότερες φορές να απομακρύνουν αποτελεσματικά, όπως αναφέρει το Cleveland Clinic. Να σημειωθεί πως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει πως για ορισμένα άτομα τα συμπληρώματα δεν αποτελούν τον τρόπο για να ανεβάσουν τα επίπεδα σιδήρου τους.

Ωστόσο, για εκείνους που θα δουν θετική αλλαγή στις εξετάσεις τους, ενδέχεται να παρατηρήσουν ορισμένες παρενέργειες που δεν θα λέγαμε ότι είναι αρκετά ευχάριστες. Πρώτος "στόχος" αποτελεί το στομάχι, πράγμα που σημαίνει πως οι συχνότερες παρενέργειες θα αφορούν αυτό το πεδίο. 

Παρενέργειες συμπληρωμάτων σιδήρου

Πιο αναλυτικά, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, όπως αναφέρει και το Mayo Clinic, θα παρατηρήσεις αλλαγές στα περιττώματα σου, τα οποία θα εμφανιστούν αρκετά πιο σκούρα από τη συνήθη όψη τους. Παράλληλα, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια και το πρήξιμο αποτελούν πιθανές παρενέργειες των συμπληρωμάτων, που θα ακολουθήσουν. Από την άλλη, οι ζαλάδες, οι στομαχόπονοι και η τάση για εμετό ίσως μπουν στο πρόγραμμα, ενώ σπανιότερα παρατηρούνται πόνοι στο στήθος και στη μέση, λιποθυμία, πονοκέφαλοι, ερεθισμό του δέρματος και μούδιασμα στα άκρα.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου για να του εξηγήσεις αναλυτικά για τις αλλαγές που παρατήρησες, ώστε να συζητήσετε το αν θα χρειαστεί να αλλάξεις το συμπλήρωμα, στην περίπτωση οι παρενέργειες δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου. Ταυτόχρονα, μπορείς να πίνεις αρκετό νερό και να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά για να βοηθήσεις το στομάχι σου να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i