Έχει άγχος το παιδί; Πότε να ανησυχήσω για τις… ανησυχίες του παιδιού μου;

Η παιδική ηλικία θεωρείται κατεξοχήν η ηλικία της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς, απαλλαγμένη από προβλήματα και άγχος. Είναι πράγματι έτσι;

13.02.2018

εχεις διαβασει

Όλα τα παιδιά έχουν φόβους και άγχη. Το μωρό σου μπορεί να πανικοβληθεί εάν ένας ξένος το πάρει ξαφνικά στην αγκαλιά του. Το 5χρονο αγοράκι σου μπορεί να φοβάται τα σκυλιά. Η 10χρονη κόρη σου μπορεί να έχει στομαχόπονο την ημέρα που αρχίζουν τα σχολεία.

Κάποια παιδιά όμως, ανησυχούν πολύ περισσότερο από άλλα…

Αν και το αίσθημα άγχους είναι μια φυσική αντίδραση σε μια αγχωτική ή επικίνδυνη κατάσταση, ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί βοήθεια, αν το άγχος του είναι δυσανάλογο, αν επιμένει ή αν παρεμβαίνει στη ζωή του και εμποδίζει την υγιή του ανάπτυξη.

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Πηγές του παιδικού άγχους

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όποιον αισθάνεται υπερφορτωμένος από απαιτήσεις – ακόμη και τα παιδιά. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο αποχωρισμός από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει άγχος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι ακαδημαϊκές και κοινωνικές πιέσεις προκαλούν άγχος. Πολλά παιδιά έχουν υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα που τους στερεί χρόνο από το δημιουργικό παιχνίδι ή την απαραίτητη χαλάρωση μετά το σχολείο. Επίσης συχνά υποφέρουν από σχολική φοβία, που ουσιαστικά είναι ο παράλογος φόβος κάποιας πτυχής του σχολικού περιβάλλοντος. Άλλες πηγές παιδικού άγχους μπορεί να είναι: η αλλαγή σχολείου, η γονεϊκή ασθένεια ή θάνατος, κάποιο ατύχημα. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχει εμφανής λόγος.


Πως θα καταλάβω αν έχει άγχος;

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις πότε το παιδί έχει άγχος. Κάποιες ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του – όπως εναλλαγές της διάθεσης, επιθετικότητα, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, ενούρηση – μπορεί να είναι ενδείξεις. Μερικά παιδιά βιώνουν σωματικές επιπτώσεις, όπως είναι οι στομαχόπονοι και οι πονοκέφαλοι. Άλλα έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την σχολική τους εργασία. Κάποια μπορεί να αποτραβηχτούν και να περνούν πολύ χρόνο μόνα. Ένα παιδί που αγχώνεται μπορεί επίσης να έχει εφιάλτες, να φοβάται να μείνει μόνο, να έχει υπερβολικές αντιδράσεις σε απλά προβλήματα, και πτώση στις σχολικές του επιδόσεις.

Τι πρέπει να κάνω;

  • Να το ενθαρρύνεις να συμμετέχει σε κοινωνικές, αθλητικές  και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
  • Άφησέ το να αναλάβει πρωτοβουλίες
  • Άκουσε “πραγματικά” τα προβλήματά του
  • Απέφυγε την αρνητική κριτική για τα συναισθήματα του παιδιού
  • Και τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, μάθε να ελέγχεις τα δικά σου άγχη ειδικά όταν βρίσκεται το παιδί μπροστά.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

μαμά μωρό
Ξέρεις τι είναι η ερυθρά: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της νόσου

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές της ερυθράς και μας ενημερώνει για το εμβόλιο για τη νόσο.

μαμά κόρη φαγητό υγιεινή διατροφή
Παιδική παχυσαρκία: 8 καλές συνήθειες για να την προλάβεις και να τρώει σωστά το παιδί

Πώς μπορείς να προλάβεις την παιδική παχυσαρκία; Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος μας βοηθά με 8 συμβουλές.

μαμά παιδί παραλία κόρη καλοκαίρι
Έχεις μικρό παιδί και κοιτάς για διακοπές; Δες πρώτα τα μαμαδίστικα μυστικά της Μυρτώς Μήτσιου για το καλοκαίρι

Τι δωμάτιο να διαλέξεις; Πώς θα οργανωθείς με το φαγητό με το φαγητό του μωρού ή των παιδιών, ακόμα και αν πάτε στο εξοχικό σας ώστε να μη μαγειρεύεις διαρκώς

έγκυος εγκυμοσύνη διατροφή
Διατροφή για διαβήτη κύησης: Δες το πρόγραμμα διατροφής στην εγκυμοσύνη

Αν διαγνώστηκες με διαβήτη κύησης, δεν αποτελείς εξαίρεση! Το πρόγραμμα διατροφής της διαιτολόγου θα σε βοηθήσει να μάθεις τις σωστές διατροφικές επιλογές για να αντιμετωπίσεις χωρίς επιπλοκές την κατάσταση αυτή.

μαμά μωρό παιδί παιχνίδι
Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές της μηνιγγίτιδας και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο.

παιδί παγωτό κορίτσι παγωτό σοκολατα
Πώς θα φτιάξεις υγιεινό παγωτό χωρίς ζάχαρη και μάφιν σοκολάτας με σπανάκι για τα παιδιά και όχι μόνο!

Αυτό είναι το υγιεινό παγωτό χωρίς ζάχαρη για παιδιά που φτιάχνει η διευθύντρια του Shape, Μυρτώ Μήτσιου, για τις κόρες της.

#shapegreece