2 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάνεις μόνον αερόβια

Και φυσικά δεν είναι απαραίτητα καλά για το σώμα σου. Δες τι συμβαίνει όταν επιλέγεις μόνον αέροβια.

woman_cardio istock

Εάν είσαι fitness enthousiastic και θέλεις να χάσεις επιπλέον βάρος ή να παραμείνεις σε φόρμα, οι αερόβιες προπονήσεις είναι μια καλή μορφή άσκησης. Αυτές περιλαμβάνουν αερόβιες δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κωπηλασία, χορό και άλλα. Ουσιαστικά, είναι οποιοσδήποτε τύπος σωματικής κίνησης που κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά και να ρέει ο ιδρώτας. Επομένως που είναι το κακό να κάνεις μόνο αερόβια;

Αν και η αερόβια δεν στερείται πλεονεκτημάτων, αφού μειώνει το βάρος, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ενισχύει τη διάθεσή σου, ωστόσο, το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτήν και να παραμελείς άλλες μορφές άσκησης, όπως την προπόνηση ενδυνάμωσης ή τις ασκήσεις ευελιξίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλατό φυσικής κατάστασης (δηλαδή το σώμα σου παύει να σημειώνει πρόοδο και προειδοποιεί ότι αυτό που μέχρι στιγμής κάνεις δεν αποδίδει), τραυματισμούς υπερβολικής χρήσης ή απώλεια μυών.

Αν κάνεις μόνον αερόβια τι συμβαίνει στο σώμα σου;

1. Μειώνεται ο μεταβολισμός σου

Ανασκόπηση του 2021 στο Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπους. Όμως το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτή τη μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μυικής μάζας και να μειώσει τον μεταβολικό σου ρυθμό. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση ή την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Τι να κάνεις: Προκειμένου να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα και να αυξήσεις την καύση θερμίδων, είναι σημαντικό να ενσωματώσεις μία προπόνηση ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα γυμναστικής σου.

Ενώ η αερόβια άσκηση καίει αποτελεσματικά θερμίδες, έρευνα δείχνει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθά στη διατήρηση των άπαχων μυών και διατηρεί τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα.

2. Καίει μυική μάζα

Η αερόβια σε σταθερή βάση, όπως το τρέξιμο για παρατεταμένες περιόδους σε διάδρομο ή ελλειπτικό, καίει μυς για ενέργεια εάν εκτελείται υπερβολικά. Το σώμα σου χρειάζεται έναν συνδυασμό αντοχής βάρους από την προπόνηση με αντιστάσεις και ένα ελαφρύ πλεόνασμα θερμίδων για να αποκτήσει μυς.

Τι να κάνεις: Δεδομένου ότι η αερόβια άσκηση παρέχει ελάχιστη αντίσταση και δρα ενεργά στην καύση θερμίδων, συνήθως συνιστάται να διατηρείς την άσκηση στο ελάχιστο για να αυξήσεις τη μυική σου μάζα.

Ο συνδυασμός της προπόνησης με αντίσταση με την αερόβια μπορεί να προσφέρει ένα πλήρες φάσμα πλεονεκτημάτων, από βελτιωμένη αντοχή και απώλεια λίπους έως αυξημένη δύναμη και υγεία των οστών. Επομένως, αντί να επιλέγεις το ένα από το άλλο, είναι καλύτερο να κάνεις και τα δύο, προκειμένου να έχεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i