Outdoor Moms | Πεζοπορία στη φύση με τα μωρά

Μια κοινότητα μαμάδων κάνει εξορμήσεις στα βουνά και στη θάλασσα με τα μωρά τους στον μάρσιπο, σαν ένα δώρο προς τα μικρά τους αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό.

outdoormums facebook

Δύο υπέροχες δραστήριες μαμάδες βρίσκονται πίσω από την ιδέα των Outdoor Moms: η Χριστίνα Φλαμπούρη, η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ και στις 7 ψηλότερες κορυφές του πλανήτη, ομιλήτρια παρακίνησης και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου Στις 7 κορυφές, και η κουμπάρα της, Βιργινία Εθνοπούλου, ιστιοπλόοος και personal trainer.

Καθώς οι δράσεις τους γίνονται πάντα περιζήτητες και viral από τον Νοέμβριο του 2023 που ξεκίνησαν και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επαφή μαμάδων και μωρών με τη φύση έχει τεράστια οφέλη, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τις Outdoor Moms λίγο καλύτερα.

 

Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργήσετε την κοινότητα των Outdoor Moms;
 

Είχαμε την τύχη να έχουμε η μία την άλλη από την περίοδο της εγκυμοσύνης μας, κάτι που μας έδεσε ακόμα περισσότερο. Αφού γεννήσαμε, ξεκινήσαμε τις βόλτες μας με τα καρότσια και κάναμε μαμαδοκουβέντες για θέματα, όπως αν πήρε βάρος το μωρό, πόσα δόντια έχει βγάλει, αν κοιμάται καλά το βράδυ.

Αυτό, όσο κοινό και αν ακούγεται, το είχαμε πραγματικά ανάγκη ως νέες μανούλες. Αφετηρία ήταν μια βόλτα μας στην Πάρνηθα μαζί με άλλες δυο φίλες. Στην επιστροφή ανεβάσαμε κάποιες φωτογραφίες στους λογαριασμούς μας στα social media και δεχτήκαμε η καθεμία ξεχωριστά μηνύματα από φίλες, τύπου "Τι ωραία που πάτε με τα μωρά!", "Ήταν δύσκολο;", "Να έρθουμε κι εμείς μαζί σας την επόμενη φορά;".

Από ποια ηλικία και μετά μπορούν να συμμετέχουν τα μωρά στις δράσεις;
 

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός. Όταν δεχόμαστε αυτή την ερώτηση από τις μαμάδες, αυτό που τους λέμε είναι ότι μπορούν να μας έρθουν από τη στιγμή που νιώσουν άνετα να βγουν έξω με το μωράκι τους.

Για την καθεμία ξεχωριστά αυτή η στιγμή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο κι εμείς τότε θα είμαστε εκεί να την ενθαρρύνουμε και να τη βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστεί. Μέχρι στιγμής το πιο μικρό μωράκι που έχει έρθει μαζί μας σε δράση είναι 20 ημερών! Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, αν η μαμά νιώθει δυνατή, όσο πιο μικρό είναι το μωρό τόσο πιο εύκολες είναι και οι πρώτες βόλτες τους στη φύση.

Τι πρέπει να γνωρίζει μια μαμά πριν έρθει για πρώτη φορά μαζί σας;

Εξαρτάται από τη δράση. Δεν είμαστε μια ομάδα που απλώς κάνει πεζοπορίες με τα μωρά. Σκοπός μας είναι να σχεδιάζουμε ενδιαφέρουσες και χρήσιμες δράσεις για μαμάδες με μωρά που γίνονται σε φυσικό περιβάλλον. Θέλουμε η κάθε δράση μας να είναι διαφορετική, να υπάρχει μια ποικιλία, δηλαδή μπορεί να οργανώσουμε πικ νικ στο βουνό ή baby swimming στη θάλασσα. 

Είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσουμε τις μαμάδες να περνούν χρόνο στη φύση με τα μωρά τους, γιατί τα οφέλη είναι πολλά. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όμως, θα χρειαστεί να έχει ως πιο ειδικό εξοπλισμό μαζί της έναν καλό εργονομικό μάρσιπο, ένα καλό ζευγάρι πεζοπορικά ή ορειβατικά παπούτσια και, πάνω απ’ όλα, την καλή της διάθεση.

Ποια είναι τα οφέλη τού να κάνεις trekking στη φύση μαζί με το παιδί σου;

Η πεζοπορία στη φύση βοηθά στο να αποβάλεις το άγχος ή την ένταση της ημέρας και είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μπορεί να κάνει μια μαμά για να δυναμώσει ξανά το σώμα της μετά τον τοκετό. Δεν είναι μόνο τα οφέλη από το trekking, αλλά ίσως είναι η αφορμή για να βγεις έξω στη φύση. Η φύση είναι εκεί έξω και τα παιδιά "ανήκουν" σε αυτήν. Τα οφέλη είναι πολλά και δεν το λέμε μόνο εμείς, που είμαστε μανούλες, αλλά θα το επιβεβαιώσουν και οι ειδικοί.

Αυτό που παρατηρούμε, πρώτα απ’ όλα, στα παιδιά μας είναι το πόσο ενισχύει το ανοσοποιητικό τους. Ένα παράδειγμα είναι ότι το κρύο δεν είναι αυτό που τα αρρωσταίνει, αλλά ίσα ίσα αυτό που τα δυναμώνει. Μια βόλτα έξω στη φύση, φορώντας το μωράκι μας στον μάρσιπο, πέρα από το ότι δυναμώνει τον δεσμό μεταξύ μαμάς και παιδιού, ηρεμεί και τους δύο.

Η επαφή, λοιπόν, των μικρών μας με τη φύση, το να εισπνέουν τον φρέσκο καθαρό αέρα, να νιώθουν το χώμα στα ποδαράκια τους και να παίζουν με αντικείμενα και υλικά που υπάρχουν στη φύση είναι ένα δώρο από εμάς προς αυτά.

Info: Όποια μητέρα ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει τις Outdoor Moms και να δηλώσει συμμετοχή στις δράσεις τους στα social media

Instagram: Outdoor_Moms_Greece

Facebook: Outdoor Moms

Χριστίνα Φλαμπούρη - Βανέσα Αρχοντίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν στην κορυφή του Έβερεστ
 

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ ΤΗΝ MAX VOLUME MASCARA ΤΗΣ MD PROFESSIONNEL.   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i