Joy Workout: Η ευτυχία θέλει μόλις 8 λεπτά! Plus φτιάχνει και σώμα

Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση, αλλά αυτή η προπόνηση θα σε κάνει πιο χαρούμενη από ποτέ. Enjoy it!

joy_workout istock

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση, ακόμη και σε μικρές δόσεις, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Οι ερευνητές έχουν ακόμη και όνομα για αυτό: the feel-better effect.

Και ενώ οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα - ένας περίπατος, ένα κολύμπι, λίγη γιόγκα - μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση, ποια προπόνηση θα μπορούσε πραγματικά να σε κάνει χαρούμενη;

 Πώς είναι μια "προπόνηση ευτυχίας";

H ψυχολόγος Kelly McGonigal που γοητεύεται από την επιστήμη των συναισθημάτων και έχει διδάξει μαθήματα ομαδικής άσκησης για περισσότερα από 20 χρόνια σχεδίασε μια προπόνηση ευτυχίας, βασισμένη στις έρευνες, για να μεγιστοποιήσει τη χαρά που αποκομίζουν οι άνθρωποι από την κίνηση του σώματός τους. 

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορες κινήσεις χαράς όπως αυτή που είναι αναγνωρίσιμες σε πολλούς πολιτισμούς: σηκώνεις τα χέρια σου ψηλά, τα κουνάς από τη μια πλευρά στην άλλη ή κάνεις άλλες ρυθμικές κινήσεις, όπως το να αναπηδάς με ρυθμό. Αυτές οι σωματικές ενέργειες δεν εκφράζουν απλώς ένα αίσθημα χαράς - η έρευνα δείχνει ότι μπορούν επίσης να το προκαλέσουν.

Σε πολλές μικρές μελέτες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν αυτού του είδους τις κινήσεις. Εκείνοι ανέφεραν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Και αντίθετες κινήσεις όπως χέρια σταυρωμένα και καθόλου κίνηση, προκαλούσαν θλίψη και φόβο. Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι τα αποτελέσματα των κινήσεων χαράς είναι πιο δυνατά όταν βλέπεις κάποιον άλλο να κάνει τις κινήσεις, επίσης - εν μέρει επειδή η ευτυχία είναι μεταδοτική.

Joy Workout: Το πρόγραμμα της ευτυχίας

 

To Joy Workout διαρκεί μόλις 8,5 λεπτά και σου επιτρέπει να δοκιμάσεις μόνη σου αυτές τις 7 κινήσεις.

7 κινήσεις ευτυχίας

1. Άγγιγμα: Σήκωσε το ένα χέρι σου προς τα πάνω σα να προσπαθείς να αγγίξεις κάτι (τον αέρα, τον ουρανό), συνέχισε με το άλλο χέρι και μετά και με τα δύο,

2. Κίνηση: Ενεργοποίησε τους ώμους σου, τα χέρια σου, τα πόδια σου, και γενικά κάνε κινήσεις ροής με το σώμα σου.

3. Αναπήδηση: Βρες τον ρυθμό και προσπάθησε να κουνήσεις ρυθμικά το σώμα σου, σα να χορεύεις, αναπηδώντας ελαφρά από το πάτωμα. Κάνε την κίνηση όταν κάνεις σχοινάκι. 

4. Τίναγμα: Ανακίνησε τα χέρια σου σαν τινάζεις νερό, κάνε το ίδιο με τα πόδια σου, με όλο σου το σώμα.

5. Άλμα χαράς: Σήκωσε τα χέρια σου ψηλά, ξανά και ξανά, και κάνε jumping jacks.

6. "Γιορτή": Κάνε την κίνηση που μοιάζει σα να πετάς κομφετί στον αέρα.

7. Freestyle: Κουνήσου όπως εσύ θέλεις, σα να χορεύεις.

Η ψυχολόγος βασίστηκε σε αυτές τις κινήσεις που παράγουν τη μεγαλύτερη χαρά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ικανοτήτων. Θα πρέπει να κάνεις τις κινήσεις με όποιον τρόπο νιώθεις καλά — μεγάλες ή μικρές, γρήγορες ή αργές. Εάν μια κίνηση δεν σου φαίνεται σωστή, επανάλαβε μια προηγούμενη ή επινόησε μια δική σου, και κινήσου με οποιονδήποτε τρόπο νιώθεις χαρούμενη, δυνατή, γεμάτη ενέργεια. 

Για την ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων βάλε τραγούδια με ρυθμό. 

Το Joy Workout είναι ένας μόνο τρόπος για να φτιάξεις τη διάθεση σου μέσω της κίνησης. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου με την άσκηση:

  • Πήγαινε σε εξωτερικούς χώρους, σε πάρκο ή οπουδήποτε υπάρχει πράσινο και φύση.
  • Πήγαινε παρέα με άλλα άτομα, με φίλους ή με την οικογένεια.
  • Μετακινήσου με μουσική, είτε κάνοντας τζόκινγκ ή ποδήλατο, είτε με οτιδήποτε κάνει το σώμα σου να κινείται.
  • Κάνε την κίνηση διασκεδαστική μέσα από το παιχνίδι ή τον ανταγωνισμό, σε οποιοδήποτε ενεργό παιχνίδι ή άθλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i