Το απόλυτο τρικ που μειώνει την κούραση

Τα σύννεφα νικούν την κόπωση, δείχνει νέα μελέτη.

tired istock

Παλεύεις να παραμείνεις ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά το ξενύχτι των γιορτών; Παράλειψε τον καφέ και αφιέρωσε μερικά λεπτά για να κοιτάξεις τα σύννεφα.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε γερμανική μελέτη βρέθηκε πως η έκθεση ακόμα και σε προσομοίωση ουρανού με LED μείωσε την αίσθηση κόπωσης των συμμετεχόντων μέσα στη μέρα συγκριτικά με το στατικό τεχνητό φως.

Το φως είναι απαραίτητο για την όραση. Μας δίνει τη δυνατότητα να αισθανόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας και με πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους, μέσω των ματιών και του δέρματος, επηρεάζει τη φυσιολογική και ψυχολογική μας υγεία. Η χρήση του φωτός σε δομημένα περιβάλλοντα έχει επιπτώσεις άνεσης, συμπεριφοράς, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Το φως της ημέρας έχει πολλά ιδιαίτερα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής οπτικής απόδοσης, της καλής όρασης, της αποτελεσματικής συμπαράστασης του κιρκάδιου συστήματος καθώς και μιας σειράς οξέων επιδράσεων που δεν σχηματίζουν εικόνα και του σημαντικού ρόλου της παραγωγής βιταμίνης D. 

Τα τεχνητά φώτα μας κουράζουν;

Τα μιτοχόνδριά σου, αυτά τα μικρά ηλεκτρόδια στα κύτταρά σου, είναι τόσο εναρμονισμένα με το περιβάλλον σου, που ακόμη και τα είδη φωτός στα οποία εκτίθεσαι κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσουν κόπωση!

Το φως που καταστρέφει τα μιτοχόνδρια είναι μια πρόσφατη εξέλιξη για το ανθρώπινο είδος. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και τους νέους λαμπτήρες LED. Αυτοί οι λαμπτήρες περιέχουν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα μιτοχόνδριά σου. Κάποιοι το αναφέρουν ως junk light. Άλλα ως λευκό ή μπλε φως. Κι όταν τα μιτοχόνδριά σου δεν λειτουργούν σωστά, το αποτέλεσμα είναι κόπωση.

shape tip

Κάν’ το πιο ενδιαφέρον μαθαίνοντας τους βασικούς τύπους νέφωσης και βλέποντας ποιους μπορείς να ανακαλύψεις μέσα από το app CloudSpotter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i