Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Γιατί να μην τη γιορτάσεις;

Συμπάσχουμε. Έχεις και εσύ (και εμείς) τους 6 λόγους για να μην γιορτάσεις τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

valentine istock

Ας το παραδεχτούμε: Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου ever. Ακόμα κι αν έχεις σχέση, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κατά τη γνώμη μου, είναι απλώς μια ευκαιρία για… πεταμένα λεφτά!

Όλα τα δώρα, τα λουλούδια, τα γλυκά και τα ακριβά γεύματα αθροίζονται και στο τέλος όλων αυτών, συχνά νιώθεις ότι δεν ανταποκρίθηκες στις υψηλές προσδοκίες της ημέρας. 

7 σοβαροί λόγοι για να μη γιορτάσεις τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Οκ , ίσως το πρώτο που θα σκεφτείς είναι το "οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ" (αν γιορτάζουνε λέει...) αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι.

1. Κοστίζει

Σύμφωνα με έρευνα αν είσαι άντρας, είναι πιθανό να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα από μια γυναίκα. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες σχεδιάζουν να ξοδέψουν 229,54 δολάρια, ενώ οι γυναίκες 97,77 δολάρια. 
Επίσης, σύμφωνα με το Bank Rate, εάν αποφασίσεις να προσφέρεις όλο το πακέτο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που περιλαμβάνει δείπνο σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, σαμπάνια, λουλούδια και, φυσικά, σοκολάτα, κοστίζει περίπου από 300 έως και 600 ευρώ. Ουφ!

Και αν αποφασίσεις να τα παρακάμψεις όλα και να μείνεις μόνον στα λουλούδια; Φέτος έχουν αυξηθεί λόγω των πλημμυρών κατά 15 - 20%. Μια μικρή σύνθεση με 5-7 τριαντάφυλλα και μια κάρτα κοστίζει περίπου 30 ευρώ ενώ πέρυσι η ίδια είχε 26-27 ευρώ. Ενώ αν θελήσεις να εντυπωσιάσεις και να βάλεις περισσότερα λουλούδια τότε θα πληρώσεις 100 ευρώ! 

Μήπως τελικά να δεις αυτό: Συνταγές για το δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου με σαλάτα, σολομό και σοκολατένιο γλυκό

2. Δεν βρίσκεις τραπέζι

Η κράτηση για δείπνο στις μεγάλες πόλεις είναι ήδη δύσκολη, αλλά όταν πρόκειται για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις τραπέζι για δύο.

Θα πρέπει να το προγραμματίσεις τουλάχιστον αρκετές μέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα. Το να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή και να μην κάνεις κράτηση είναι αγχωτικό αλλά και σίγουρα θα σου φανεί ακριβό, εάν πας σε ένα εστιατόριο γαστρονομίας όπου τα μενού Valentine's day ξεκινούν από 70 ευρώ, χωρίς κρασί, και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 600 ευρώ με σαμπάνια!

3. Η ημέρα "κρύβει" σκοτεινές ιστορίες 

Σύμφωνα με το NPR, αρχικά, στα μέσα Φεβρουαρίου γιορτάζονταν το ρωμαϊκό φεστιβάλ γονιμότητας της Lupercalia, όπου οι άνδρες θυσίαζαν μια κατσίκα και έναν σκύλο και μαστίγωναν τις γυναίκες με τα δέρματα των νεκρών ζώων με την ελπίδα να αυξήσουν τη γονιμότητά τους.

Σύμφωνα με την Britannica όμως, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ενδέχεται να πήρε το όνομά της από την εκτέλεση ενός ιερέα, που ονομαζόταν Βαλεντίνος, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο Β' στις 14 Φεβρουαρίου, τον 3ο αιώνα.

Άλλες μαρτυρίες, ωστόσο, θέλουν η γιορτή να φέρει το όνομα του Αγίου Βαλεντίνου του Τέρνι, ενός επισκόπου, που μαρτύρησε το 269 Κ.Χ. επειδή πάντρεψε χριστιανικά ζευγάρια.

4. Ενθαρρύνει τη σύγκριση

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ενθαρρύνει τη σύγκριση (κάτι που δεν είναι καλό για κανέναν) και γνωρίζεις πόσο εύκολο είναι να συγκρίνεις τη σχέση σου με άλλων ανθρώπων. Ένα θα πούμε μόνο: social. 

Καθώς φωτογραφίες ευτυχισμένων ζευγαριών κατακλύζουν τα social media τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι εύκολο να ξεγελαστείς και να αμφισβητήσεις τη σχέση σου. Αυτή η νοοτροπία, ωστόσο, είναι καταστροφική. Εάν μάλιστα είσαι αυτή που ξεκινάει τη μεγάλη μέρα με υψηλές προσδοκίες, μπορεί να απογοητευτείς και να πληγωθείς, εάν ο σύντροφός σου εμφανιστεί με ένα μαραμένο τριαντάφυλλο (από τους πλανόδιους στα φανάρια) ή ένα κουτί σοκολατάκια από το σούπερ μάρκετ. 

Η Marie Hartwell-Walker, Ed.D. έγραψε στο PsychCentral: "Είναι γελοίο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με αυτό που νομίζεις ότι συμβαίνει." Σύμφωνα με τη Hartwell-Walker, επειδή δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι συμβαίνει στη σχέση κάποιου άλλου, είναι πολύ εύκολο να εξιδανικεύσεις αυτό που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να νιώθεις απογοήτευση για τη δική σου σχέση.

5. Βλάπτει το περιβάλλον

Οι ανθοδέσμες και τα λουλούδια που δίνονται αυτήν τη μέρα θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον. Επιπλέον, οι πωλήσεις χρυσών κοσμημάτων για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου δημιούργησαν 34 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων της εξορυκτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, είχε αναφέρει η Oxfam το 2005.

Σήμερα, οι ακτιβιστές βλέπουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως έναν τρόπο να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με τη περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η βιομηχανία χρυσού, σύμφωνα με το Smithsonian.

Επιπλέον, ακόμη και μια απλή χειρονομία όπως το να δώσεις ένα λουλούδι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, σύμφωνα με το World Resources Institute. Τα αγροχημικά που επηρεάζουν αρνητικά τον αέρα, το έδαφος και το νερό χρησιμοποιούνται εκτενώς και τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συχνότερα για αυτά τα λουλούδια παρά για τρόφιμα.

Τέλος, σκέψου όλες τις κάρτες και τα γλυκά σε χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες που αγοράζονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και καταλήγουν στα σκουπίδια.

6.  Χωρίζεις

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου αναφέρεται και ως "Κόκκινη Τρίτη". Το έχεις ακούσει ποτέ; Προφανώς αυτή είναι η μέρα του χρόνου που τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να χωρίσουν. Ο λόγος πίσω από αυτό ποικίλλει, αλλά η πιο κοινή θεωρία είναι ότι τα ζευγάρια νιώθουν την πίεση να προγραμματίσουν ένα ρομαντικό ραντεβού, να αγοράσουν το τέλειο δώρο ή να δεσμευτούν σε κάποιον χωρίς να είναι έτοιμοι.

Μια μελέτη που παρακολουθούσε τα status στο Facebook διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια τείνουν να χωρίζουν πιο συχνά μετά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο Jonathon Fader Ph.D. έγραψε για το Psychology Today, ότι "οι υψηλές προσδοκίες είναι πιο πιθανό να μας προκαλέσουν απογοήτευση, ειδικά αν αυτές οι προσδοκίες είναι για μία μόνο μέρα."
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i