Πώς θα πάρεις τον μισθό που σου αξίζει | 8 μυστικά διαπραγμάτευσης

Βρήκες νέα δουλειά και ήρθε η ώρα να διαπραγματευτείς τον μισθό σου; Δες πώς να πάρεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

salary istock

Η διαπραγμάτευση για το μισθό μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία που συνοδεύεται από έναν συγκεχυμένο συνδυασμό ενθουσιασμού, ανησυχίας και αβεβαιότητας. Ωστόσο, το να μιλάς για χρήματα είναι απαραίτητο για να διασφαλίσεις ότι θα πληρωθείς επαρκώς για τα προσόντα, την εξειδίκευσή σου και την αξία σου.

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν διαθέτουμε αυτήν τη σημαντική ικανότητα παρά πολύ αργότερα στην καριέρα μας, ή και καθόλου. Ο Clive Rich συγγραφέας του The Yes Book: The Art of Better Negotiation αποκαλύπτει τα 8 μυστικά διαπραγμάτευσης.

Γιατί είναι απαραίτητο να διαπραγματευτείς το μισθό σου; 

Ένας δίκαιος μισθός μεταφράζεται σε θετικά συναισθήματα (αξίζω, αίσθηση δικαίου) και όχι σε αρνητικά (δεν με υποτιμούν), εξασφαλίσει ότι η αμοιβή σου αντικατοπτρίζει τα προσόντα και το επίπεδο εμπειρίας σου με μεγαλύτερη ακρίβεια, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποφυγή μελλοντικής δυσαρέσκειας για διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των συναδέλφων. Η διαπραγμάτευση παρέχει και πρακτικά οφέλη, όπως μερίδιο στην αύξηση των κερδών, και βοηθά να ανοίξουν συζητήσεις σχετικά με ευκαιρίες ανάπτυξης εντός της εταιρείας. 

Δες και αυτό: 6 λόγοι που μισείς τη δουλειά σου

8 μυστικά διαπραγμάτευσης

Οι διαπραγματεύσεις για τον μισθό σου σε μια νέα θέση μπορεί να είναι περίπλοκη υπόθεση. Δεν θέλεις να ζητήσεις τόσο πολλά που να βγεις εκτός "παιχνιδιού". Από την άλλη, είναι σημαντικό να πληρώνεσαι όσο αξίζεις και να μη νιώθεις πως ο εργοδότης σου σε εκμεταλλεύεται. Επομένως:

1. Αναγνώρισε την αξία σου - κάνε έρευνα μισθοδοσίας

Η κατανόηση της αξίας σου στην αγορά εργασίας είναι σημαντική κατά τη διαπραγμάτευση του μισθού σου. Η σύγκριση αμοιβών για παρόμοια επαγγέλματα στον ίδιο κλάδο είναι μια καλή ιδέα. Γνωρίζοντας τους μισθούς που δίνονται σε παρόμοιες θέσεις, μπορείς να διαπραγματευτείς καλύτερα τον δικό σου μισθό.

Το να γνωρίζεις τι γίνεται με τους μισθούς πριν ξεκινήσεις τις διαπραγματεύσεις θα σου δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας ότι ζητάς -ή αποδέχεσαι- έναν δίκαιο μισθό με βάση την αγορά. Αυτός είναι ο λόγος που το να γνωρίζεις την αξία σου θεωρείται μία από τις καλύτερες συμβουλές για τη διαπραγμάτευση του μισθού σου.

2. Επισήμανε τα επιτεύγματα και την εμπειρία σου 

Η προετοιμασία και η οργάνωση με μια λεπτομερή λίστα των επιτευγμάτων και των επαγγελματικών σου εμπειριών είναι σημαντική. Ανάφερε για το πώς η εμπειρία σου βοήθησε στην ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων εντός του κλάδου, στην αύξηση των κερδών ή της παραγωγικότητας και στην εφαρμογή νέων διαδικασιών που πέτυχαν μετρήσιμα αποτελέσματα.

3. Εξασκήσου στη διαπραγμάτευση

Για να πετύχεις πρέπει να εξασκηθείς. Να είσαι σίγουρη όταν εκφράζεις το αίτημά σου, ζητάς αύξηση ή αποζημίωση. Επικεντρώσου στην εργασία που έχεις κάνει και στο πώς αυτή έχει βοηθήσει τους στόχους και τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Να είσαι προσεκτική και συγκεκριμένη σχετικά με το είδος της αύξησης μισθού που αναζητάς, καθώς και με οποιεσδήποτε απαιτήσεις, όπως προθεσμίες ή άλλες προσδοκίες. Για να διασφαλίσεις ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούν τι απαιτείται από αυτούς για να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, βεβαιώσου ότι ο τόνος σου είναι επαγγελματικός αλλά και ενθουσιώδης.

4. Εξέτασε το πλήρες πακέτο: Οφέλη, μπόνους και άλλα προνόμια

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε πακέτο απασχόλησης περιλαμβάνει περισσότερα από την αμοιβή που σου προσφέρεται. Πρόσθετα οφέλη, κίνητρα και άλλα προνόμια θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα και να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό σου εισόδημα.

Έξτρα ασφάλιση υγείας, συνεισφορές συνταξιοδοτικού προγράμματος, ευέλικτα προγράμματα εργασίας ή επιλογές τηλεργασίας, αποζημίωση διδάκτρων για το κόστος εκπαίδευσης, επιδοτούμενος παιδικός σταθμός ή παιδικής φροντίδας είναι μερικά παραδείγματα αυτών των προνομίων. Όλα αυτά τα πρόσθετα αθροίζονται και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση του μισθού.

5. Στόχευσε ψηλά, αλλά να είσαι έτοιμη να τα βρείτε στη μέση 

Η προσπάθεια επίτευξης ενός αποδεκτού εύρος μισθού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και τον προϋπολογισμό του εργοδότη μπορεί να είναι δύσκολη, επομένως είναι απαραίτητο να διατηρήσεις μια καλή στάση κατά τη διαπραγμάτευση. Εξήγησε γιατί το αίτημά σου είναι εύλογο και γιατί είσαι διατεθειμένη να συμβιβαστείς αν χρειαστεί.

Οι εργοδότες εκτιμούν τους επαγγελματίες που είναι λογικοί στα αιτήματά τους και πρόθυμοι να βρουν λύσεις που ωφελούν τους υπόλοιπους. Επιπλέον, εξέτασε άλλες πτυχές της προσφοράς εργασίας όπου ο μισθός μπορεί να είναι ευέλικτος, όπως πρόσθετες ημέρες άδειας ή ευέλικτο ωράριο.

Να θυμάσαι: στη σημερινή αγορά, οι εργοδότες αναζητούν συχνά υποψηφίους που έχουν πολύτιμες δεξιότητες, αλλά όσον αφορά το μισθό είναι πολύ συγκεκριμένοι.  

6. Διατήρησε τον επαγγελματισμό σου

Είναι σημαντικό να εστιάζεις στα γεγονότα και να διατηρείς έναν επαγγελματικό χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Απόφυγε προσωπικές επιθέσεις και σχόλια που θα μπορούσαν να προσβάλουν ή να εκνευρίσουν τον πιθανό εργοδότη σου, καθώς αυτό το είδος συμπεριφοράς θα βλάψει μόνο τις πιθανότητές σου να πάρεις τον μισθό που ζητάς ή σου αξίζει.

Να είσαι φιλική αλλά επαγγελματίας και να παραμείνεις επικεντρωμένη στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας αντί να προσπαθείς να κερδίσεις μόνον εσύ.

7. Να είσαι ανοιχτόμυαλη

Το να είσαι ανοιχτόμυαλη θα σε βοηθήσει να φτάσεις σε έναν επιτυχημένο συμβιβασμό πιο γρήγορα από το να εμπλακείς σε μια διελκυστίνδα με τη διοίκηση.

Σκέψου ότι μπορεί να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους σου πρόσφεραν λιγότερα χρήματα από όσα ζήτησε, μην το απορρίπτεις χωρίς να ερευνήσεις περαιτέρω.

Να είσαι αρκετά ευέλικτη για να συζητήσεις τα πρόσθετα οφέλη, όπως κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης ή άλλα προνόμια, εάν είναι διαθέσιμα από τον πιθανό εργοδότη.

8. Έχε ένα εφεδρικό σχέδιο

Η κατοχή ενός plan Β είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές διαπραγμάτευσης που προτείνουν πολλοί ειδικοί. Μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να αποτρέψει τη σπατάλη προσπάθειας εκ μέρους σου στη διαπραγμάτευση κάτι που δεν είναι δυνατό εντός των περιορισμών μιας εταιρείας.

Εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσεις πρόσθετα προνόμια, όπως περισσότερες ημέρες άδειας, επιπλέον χρήματα για εκπαίδευση ή άλλα προνόμια αντί για αυξημένο μισθό. 
Το να έχεις επίσης μια στρατηγική εξόδου σου επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία όταν συζητάς τον μισθό σου. Αποτρέπει κάθε θυμό που θα μπορούσε να προκύψει αργότερα, εάν η συζήτηση δεν έχει αποτέλεσμα στο θέμα των χρημάτων.

Τι άλλο μπορείς να διαπραγματευτείς, εκτός από τον μισθό σου;

Μπορείς να διαπραγματευτείς μπόνους ή προμήθειες, άδεια ή ευέλικτο ωράριο, κάλυψη τυχόν εξόδων μετεγκατάστασης, παροχές υγείας όπως προγράμματα ιατρικής ασφάλισης, συνταξιοδοτικά προγράμματα με εργοδοτικές εισφορές, μετοχές της εταιρείας ή αποζημίωση διδάκτρων για περαιτέρω εκπαίδευση.

Επιπλέον —ανάλογα με τον τομέα σου— μπορείς να ζητήσεις ευκαιρίες κατάρτισης που σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων ή την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου, όπως για παράδειγμα:

  • Συμμετοχή σε συναντήσεις που σχετίζονται με τον τομέα σου
  • Παρακολούθηση μαθημάτων σε συγκεκριμένους τομείς
  • Χρήση της τρέχουσας και πρόσφατης τεχνολογίας
  • Λήψη καθοδήγησης από κορυφαίους ηγέτες εντός του οργανισμού
  • Πρόσκληση σε ομάδες ειδικών έργων όπου μπορείς να μάθεις νέες δεξιότητες με πιο έμπειρους συναδέλφους

Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι τα μη μισθολογικά, άυλα οφέλη, όπως ένας χώρος γραφείου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου είναι εξίσου σημαντικά κατά τη διαπραγμάτευση μιας συνολικής προσφοράς εργασίας.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η προετοιμασία είναι το κλειδί για επιτυχημένη διαπραγμάτευση μισθού. Πριν από τη συνέντευξη ή τη συνάντηση με έναν πιθανό εργοδότη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να προσδιορίσεις ποιο εύρος μισθού είναι δίκαιο για σένα. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, δώσε προσοχή στις ενδείξεις και παρέμεινε ευέλικτη για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό πακέτο.

Μισθός: Αμείψου επιτέλους σαν άντρας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i