Συναισθηματικά μπλοκαρίσματα: Πώς να τα ξεκαθαρίσεις

Τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα μειώνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε κάνουν να νιώθεις ανίκανη, ανασφαλή και αγχώδη.

care istock

Φοβάσαι πως δεν μπορείς να καταφέρεις να ξεμπλοκάρεις τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, τα οποία δεν σε αφήνουν να απελευθερωθείς και να νιώσεις χαρά; Μάθε πώς να αφήνεις την ένταση και βρες την ηρεμία σου.

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι συναισθηματικά μπλοκαρισμένη 

  • Αφήνεις τον σύντροφό σου να σε κηδεμονεύει.
  • Δε λες τη γνώμη σου.
  • Σκέφτεσαι συχνά τι θα πει ο κόσμος.
  • Βιώνεις συχνά απογοητεύσεις.
  • Πιστεύεις πως θα πρέπει να αποφύγεις κάθε έριδα.
  • Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις. 
  • Έχεις το αίσθημα της ανησυχίας και της ανασφάλειας σε διάφορους τομείς στη ζωή σου. 

8 σκέψεις για να κάνεις την ανασφάλεια και το απροσδόκητο, σύμμαχό σου

Συναισθηματικά μπλοκαρίσματα: Αν νιώθεις ότι

  • δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα στη δουλειά σου: Το ξεπέρασμα των μπλοκαρισμάτων ξεκινάει με σαφή διαχωρισμό της επαγγελματικής σου δραστηριότητας και των γνώσεων που απαιτούνται για να ανταπεξέλθεις. Σκέψου πως θα μπορούσες να καταρτιστείς καλύτερα. Αναρωτήσου: τι είμαι πρόθυμη να κάνω ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μου με τους συναδέλφους μου;
  • είσαι υπερφορτωμένη από τον οικογενειακό σου περίγυρο: Εξέτασε με προσοχή: Τι συγκεκριμένα είναι αυτό που υπερβαίνει τις δυνάμεις σου; Θα μπορούσε να φταίει το γεγονός ότι νιώθεις υπεύθυνη για υπερβολικά πολλά πράγματα. Σκέψου ποιες ευθύνες θα μπορούσες να μοιράσεις ή να παραδώσεις εξ ολοκλήρου σε κάποιον άλλον. Αναλογίσου επίσης την ευθύνη που φέρουν και οι άλλοι για τον εαυτό τους: ο σύντροφός σου για παράδειγμα δεν χρειάζεται νταντά. 
  • είσαι φορτισμένη συναισθηματικά και σε συγκρούσεις σε πιάνουν τα κλάματα: Μη σαστίζεις, πες αυτό που θέλεις ακόμη και κλαίγοντας! Και με μάτια δακρυσμένα μπορεί κανείς να πει "όχι" ή να προβάλει απαιτήσεις. Τα δάκρυα είναι σημάδι πως κάτι σου είναι σημαντικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεσαι γι αυτά. 
  • ότι είναι καλύτερα να σωπαίνεις στον καυγά: Κάνεις λάθος! Ο καυγάς είναι σαν μια καταιγίδα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Εάν κουβαλάς για βδομάδες το θυμό σου, το ανικανοποίητο συναίσθημα ή την απογοήτευσή σου η τεράστια ψυχική πίεση γίνεται ανυπόφορη. Στις σχέσεις υπάρχει μία ικανοποιητική λύση η οποία αγνοείται πολύ συχνά: μόλις αρχίσει ο θυμός πρέπει να βγει. Η ένταση της ψυχικής φόρτισης πρέπει να γίνει ορατή, να ακουστεί, να γίνει αισθητή. Κάθε ήπια εξωτερίκευσή της θα ήταν υποταγή ή συγκάλυψη.

10 εναλλακτικές θεραπείες: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i