10 εναλλακτικές θεραπείες: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Λουτροθεραπεία, αρωματοθεραπεία και άλλες 8 πρακτικές για εναλλακτικές θεραπείες και εναλλακτική ιατρική.

aromatherapy iStock

Σε γενικές γραμμές, ο όρος εναλλακτικές θεραπείες αναφέρεται σε οποιαδήποτε θεραπεία υγείας δεν είναι τυπική στη δυτική ιατρική πρακτική. Όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις συνήθεις ιατρικές πρακτικές, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αναφέρονται ως "συμπληρωματική" ιατρική.

Πέρα από αυτό, είναι δύσκολο να καθοριστούν οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, κυρίως επειδή κάθε τομέας είναι τόσο διαφορετικός. Περιλαμβάνουν αλλαγές διατροφής και άσκησης, ύπνωση και βελόνες στο δέρμα ενός ατόμου (γνωστό και ως βελονισμός), μεταξύ άλλων θεραπειών.

Ας έχουμε όμως κι αυτό στο νου μας: Ομάδες επιστημόνων προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα σχεδόν όλων αυτών των πρακτικών. Επειδή όμως οι πρακτικές αυτές είναι προσφιλείς σε πολλούς και ορισμένες έχουν την καταγωγή τους σε αρχαίες πρακτικές, αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα μερικές από τις πρακτικές που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι προσεγγίζουν την ιατρική περίθαλψη.

Διαβάστε Επίσης

Φυσικοπαθητική

Η φυσικοπαθητική ιατρική βασίζεται στη θεραπευτική δύναμη της φύσης, και είναι ένας ευρύς κλάδος της εναλλακτικής ιατρικής. Οι φυσιοπαθητικοί γιατροί εκπαιδεύονται τόσο σε συμβατικά όσο και σε εναλλακτικά φάρμακα. Επιδιώκουν να κατανοήσουν την αιτία μιας κατάστασης εξερευνώντας τις ψυχικές, σωματικές και πνευματικές εκδηλώσεις της σε έναν δεδομένο ασθενή. Η φυσικοπαθητική περιλαμβάνει συνήθως μια ποικιλία τεχνικών θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των αλλαγών συμπεριφοράς, της βοτανικής ιατρικής, της ομοιοπαθητικής και του βελονισμού.

Πιεσοθεραπεία

Η πιεσοθεραπεία είναι παρόμοια στην πράξη με τον βελονισμό, μόνο που δεν περιλαμβάνει βελόνες. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα χέρια, τους αγκώνες ή τα πόδια τους για να ασκήσουν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των "μεσημβρινών" του σώματος.

Σύμφωνα με τη θεωρία πίσω από την πιεσοθεραπεία, οι μεσημβρινοί είναι κανάλια που μεταφέρουν ενέργεια ζωής (qi ή ch'i) σε όλο το σώμα. Ο συλλογισμός αυτός υποστηρίζει ότι η ασθένεια μπορεί να συμβεί όταν ένας από αυτούς τους μεσημβρινούς είναι μπλοκαρισμένος ή εκτός ισορροπίας.

Πιστεύεται ότι η πιεσοθεραπεία ανακουφίζει από τα μπλοκαρίσματα, ώστε η ενέργεια να μπορεί να ρέει ελεύθερα και πάλι, αποκαθιστώντας την ευεξία. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά μια μερικές μελέτες έχουν βρει θετικά αποτελέσματα, όπως η αντιμετώπιση της αϋπνίας, η ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, τον πονοκέφαλο, ακόμη και από το άγχος και την κατάθλιψη.

Βελονισμός

Ο όρος περιγράφει την τόνωση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα και η πιο γνωστή πρακτική του συνίσταται στη διείσδυση στο δέρμα λεπτών βελόνων που ελέγχονται από έναν επαγγελματία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική διέγερση.

Είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό ότι ο βελονισμός μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την αϋπνία, και πολλούς τύπους χρόνιου πόνου, όπως ο πόνος στον αυχένα και η οστεοαρθρίτιδα.

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια - εκχυλίσματα υψηλής συγκέντρωσης από τις ρίζες, τα φύλλα, τους σπόρους ή τα άνθη των φυτών - για την προώθηση της επούλωσης πληγών. Είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια.

Τα έλαια μπορούν να εισπνευστούν ή να αραιωθούν σε λάδι και γίνει με αυτό μασάζ στο δέρμα. Μερικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονής ή λοιμώξεων, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για την προώθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας.

Αγιουρβεδική ιατρική

Προερχόμενη από την Ινδία, η Αγιουρβεδική ιατρική υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων, του μασάζ και των εξειδικευμένων διατροφών με σκοπό την εξισορρόπηση του σώματος, του νου και του πνεύματος για την προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν θετικά αποτελέσματα για συγκεκριμένες αγιουβερδικές πρακτικές, όπως η λήψη κουρκουμά για τη φλεγμονή, η χρήση δοχείου Neti για τα ιγμόρεια (που ονομάζεται ρινική άρδευση) και η χρήση λαδιού καρύδας στο στόμα για την απομάκρυνση των βακτηρίων.

Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη γιόγκα, η οποία αναφέρεται στα αγιουρβεδικά κείμενα. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αϋπνία.

Λουτροθεραπεία

Η λουτροθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση νερού για θεραπευτικούς σκοπούς και η εφαρμογή της χρονολογείται από το 1700 π.Χ. Είναι μια δημοφιλής μέθοδος θεραπείας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μέχρι σήμερα.

Βασίζεται στην ιδέα ότι το νερό ωφελεί το δέρμα και μπορεί να θεραπεύσει μια σειρά από καταστάσεις από την ακμή έως τον πόνο, το πρήξιμο και το άγχος. Ακόμη, η λουτροθεραπεία έχει εξεταστεί για τις επιδράσεις της στον χρόνιο πόνο με κάποια θετικά αποτελέσματα αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Οι υποστηρικτές της θεραπείας αναφέρουν ότι το μεταλλικό νερό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ή να βοηθήσει στην αρθρίτιδα, αλλά μέχρι στιγμής η έρευνα παραμένει ασαφής.

Βιοανάδραση

Οι τεχνικές βιοανάδρασης επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τις σωματικές διεργασίες που συνήθως συμβαίνουν ακούσια - όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η ένταση των μυών και η θερμοκρασία του δέρματος - προκειμένου να βελτιωθούν συνθήκες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι πονοκέφαλοι και ο χρόνιος πόνος.

Οι ασθενείς συνεργάζονται αρχικά με έναν θεραπευτή βιοανάδρασης για να μάθουν αυτές τις τεχνικές χαλάρωσης και τις ψυχικές ασκήσεις, αλλά τελικά οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς θεραπευτή ή εξοπλισμό.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πώς ή γιατί λειτουργεί η βιοανάδραση, αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι λειτουργεί. Η χαλάρωση φαίνεται να είναι ένα βασικό συστατικό, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που επωφελούνται από την πρακτική αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το άγχος.

Κατά τη διάρκεια της βιοανάδρασης, αποκτά κανείς επίγνωση τού πώς αντιδρά σωματικά στο άγχος, την άσκηση ή τα διάφορα συναισθήματα. Έτσι, μπορεί να μάθει να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και την υγεία του.

Χειροπρακτική ιατρική

Η χειροπρακτική ιατρική είναι ευρέως αποδεκτή στην ιατρική κοινότητα και έτσι χαρακτηρίζεται περισσότερο ως "συμπληρωματική" παρά ως εναλλακτική επιλογή θεραπείας. Η πρακτική αυτή επικεντρώνεται στο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, αντιμετωπίζοντας ζητήματα στην πλάτη, τον λαιμό, τις αρθρώσεις, τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι.

Η πιο κοινή διαδικασία που εκτελείται από τους ειδικούς της εν λόγω πρακτικής (χειροπράκτες) είναι ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης, με την εφαρμογή ελεγχόμενης πίεσης (συνήθως των χεριών του χειροπρακτικού) σε αρθρώσεις που έχουν γίνει υποκινητικές.

Η λογική είναι ότι η κίνηση των αρθρώσεων περιορίζεται όταν οι περιβάλλοντες ιστοί τραυματίζονται. Οι χειροπρακτικές προσαρμογές αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κινητικότητας και στη χαλάρωση των μυών, επιτρέποντας στους ιστούς να επουλωθούν και στον πόνο να απαλυνθεί. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν γενικά την αποτελεσματικότητά του, με την έρευνα να εισηγείται ότι μπορεί να βελτιώσει τις καταστάσεις όπως ο πονόλαιμος και ο πόνος χαμηλά στην πλάτη.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένα εμβόλιο: Μια ουσία που προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί - σε μικρές ποσότητες - για τη θεραπεία αυτών των ίδιων συμπτωμάτων. Αυτή η αρχή χρησιμοποιείται μερικές φορές και στη συμβατική ιατρική.

Οι ομοιοπαθητικοί συλλέγουν εκτεταμένες πληροφορίες για το υπόβαθρο των ασθενών πριν συνταγογραφήσουν μια εξαιρετικά αραιωμένη ουσία, συνήθως σε υγρή μορφή ή μορφή δισκίου, για να ξεκινήσουν τα φυσικά συστήματα επούλωσης του σώματος.

Δεδομένου ότι οι θεραπείες δρουν εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, είναι δύσκολο να εξεταστεί η γενική αποτελεσματικότητά τους και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένες περιοχές στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά. Η θεωρία είναι ότι αυτά τα σημεία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος. Η πίεση τους πιστεύεται ότι επηρεάζει θετικά αυτά τα όργανα και τη συνολική υγεία ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, η άσκηση πίεσης σε ένα σημείο στην αψίδα του ποδιού πιστεύεται ότι ωφελεί τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Ένα άτομο μπορεί να ασκήσει το ίδιο τη ρεφλεξολογία στον εαυτό του ή να ζητήσει τη βοήθεια ενός ρεφλεξολόγου.

Άτομα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία για να συμπληρώσουν τις συμβατικές θεραπείες για παθήσεις όπως το άγχος, ο καρκίνος, ο διαβήτης, η νεφρική λειτουργία και το άσθμα.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Εάν ωστόσο εκτελεστεί εσφαλμένα, η ρεφλεξολογία μπορεί να προκαλέσει πόνο και μώλωπες.

Ρέικι

Το Ρέικι είναι μια μορφή ενεργειακής θεραπείας που βασίζεται στην ιδέα ότι μια ενέργεια "ζωτικής δύναμης" ρέει μέσα από το σώμα όλων. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία, η ασθένεια και το άγχος είναι ενδείξεις ότι η ενέργεια της ζωτικής δύναμης είναι χαμηλή, ενώ η ενέργεια, η υγεία και η ευτυχία υποδηλώνουν μια ισχυρή δύναμη ζωής.

Διαβάστε Επίσης

Σε μια συνεδρία Ρέικι, ένας επαγγελματίας επιδιώκει να μεταφέρει ενέργεια ζωής στον πελάτη τοποθετώντας τα χέρια του ελαφρά στο σώμα του πελάτη ή σε μικρή απόσταση από το σώμα. Το Ρέικι μπορεί επίσης να εκτελεστεί από μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ο σκοπός είναι να προωθηθεί η χαλάρωση, να μειωθεί ο πόνος και γενικά να βελτιωθεί η ευημερία του ασθενούς.

Παρόλο που ορισμένες δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι το Ρέικι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, το άγχος, τον μετεγχειρητικό πόνο, την κατάθλιψη και τη συνολική ποιότητα ζωής, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την εξαγωγή σίγουρων συμπερασμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i