Αιθέριο έλαιο κανέλας: Για υγιές κυκλοφορικό, ανακούφιση συμπτωμάτων και όχι μόνο

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έλαιο αυτό για να έχουμε καλύτερη υγεία και όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την ασφαλή του χρήση.

Cinnamon Essential Oil iStock

Όταν μιλάμε για αιθέρια έλαια, η κανέλα είναι αυτό που λέμε "ό,τι μυρίζετε, παίρνετε". Χάρη στην αρωματική παρουσία της σε πράγματα όπως κεριά, ψητά φαγητά και άλλες πτυχές της ζωής γενικά, το αιθέριο έλαιο κανέλας μοιάζει τόσο ζεστό και οικείο, όπως ένας παλιός φίλος. Ωστόσο, πρόκειται σίγουρα για ένα έλαιο που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι το αιθέριο έλαιο κανέλας;

Υπάρχουν δύο παραλλαγές του αιθέριου ελαίου κανέλας "Το αιθέριο έλαιο κανέλας αποστάζεται με ατμό είτε από το φύλλο είτε από τον φλοιό του θάμνου ή του δέντρου κανέλας" λέει η Amy Galper, πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικός στο Ινστιτούτο Αρωματικών Σπουδών της Νέας Υόρκης. "Το φύλλο τείνει να είναι λιγότερο ερεθιστικό για το δέρμα και τους πνεύμονες, ενώ το λάδι φλοιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό που φαίνεται σαν έγκαυμα."

Πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το αιθέριο έλαιο κανέλας

Το αιθέριο έλαιο κανέλας πρέπει να χρησιμοποιείται διακριτικά και με σεβασμό προς το σώμα. "Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε λάδι κανέλας είναι με μεγάλη προσοχή. Το έλαιο κανέλας χρησιμοποιείται καλύτερα σε ένα μείγμα με άλλα αιθέρια έλαια που καταπραΰνουν το δέρμα, όπως το γλυκό πορτοκαλέλαιο, το λάδι λεβάντας, το λάδι τσαγιού, το έλαιο πατσουλί και το έλαιο γεράνι", λέει η Galper. Διαφορετικά, "σίγουρα θα ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες εάν εισπνέεται απευθείας ή εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα".

Έτσι, η κανέλα είναι καλό να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα έλαια και όχι μόνη της.

"Η κανέλα είναι επίσης πολύ ζεστή και ιδανική για μυϊκούς πόνους, οπότε θα μπορούσε να προστεθεί μια σταγόνα σε ένα λάδι μασάζ για ένα ζεστό διεγερτικό μασάζ", λέει η Galper. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο "σταγόνα", επειδή η Galper προσθέτει ότι το λάδι κανέλας μπορεί να είναι υπερδιεγερτικό για το δέρμα εάν δεν χρησιμοποιηθεί με προσοχή.

Διαβάστε Επίσης

5 οφέλη του αιθέριου ελαίου κανέλας

"Το αιθέριο έλαιο κανέλας - είτε από το φύλλο είτε από το φλοιό - αποτελείται από μόρια που έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τα μικρόβια και τα παθογόνα, είναι αντισηπτικά, αντιμικροβιακά, αντι-μολυσματικά και ανοσο-υποστηρικτικά", λέει η Galper. Με τα προαναφερθέντα μέτρα ασφαλείας σε εφαρμογή, ας δούμε πώς μπορεί ο καθένας να αποκομίσει αυτά τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο κανέλας.

1. Μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος

Η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς αποτελεί συστατικό για ένα ιδανικό λάδι μασάζ. Μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της μυϊκής έντασης από το σώμα. Ωστόσο, για κάθε επιφύλαξη καλό είναι να μην χρησιμοποιείται με λάδι jojoba, λάδι τριαντάφυλλου ή λάδι καρύδας.

2. Είναι ιδιαίτερα αντιβακτηριακό

Όπως επισημαίνει η Galper, το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ αντιβακτηριακό και υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση των υπερμικροβίων.

3. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στοματική υγεία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο κανέλας θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την στοματική υγεία, όπως για την πρόληψη κοιλοτήτων και μυκητιασικών λοιμώξεων. Μια μελέτη που διαβάζουμε στο Natural Library of Medicine, συνέκρινε τον αντίκτυπο του αιθέριου ελαίου κανέλας και του αιθέριου ελαίου γαρύφαλλου και έδειξε ότι η κανέλα είχε τη δυνατότητα να μειώσει την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα. Ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά, καθώς το αιθέριο έλαιο κανέλας βρίσκεται σταθερά στη λίστα με τα "μην καταπίνετε".

4. Μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα ιώσεων

Το ζεστό άρωμα του ελαίου κανέλας μπορεί να είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για το άνοιγμα του λαιμού και των ρουθουνιών.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της "ομίχλης του εγκεφάλου"

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση νευρολογικών διαταραχών και καρδιακών παθήσεων. Αν αυτό ακούγεται λίγο παρατραβηγμένο, είναι μάλλον ασφαλές να πούμε ότι το λάδι κανέλας είναι ένας γνωστικός ενισχυτής και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ομίχλης του εγκεφάλου.

Τρόποι προσθήκης του αιθέριου ελαίου κανέλας στην καθημερινή ζωή

Συνολικά, η ιδέα της χρήσης αιθέριου ελαίου κανέλας όλη την ημέρα, κάθε μέρα φαίνεται λίγο ανέφικτη (λαμβάνοντας υπόψη τις προφυλάξεις ασφαλείας που απαιτεί). Η Galper προτείνει ότι είναι "καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε σε αρωματικά μιστ για να καθαρίσετε τον αέρα", καθώς είναι ιδανικό για να αφήνει μια spicy αίσθηση στον αέρα χωρίς να είναι υπερβολική. Προτείνει επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αιθέριο έλαιο κανέλας σε ένα σπιτικό καθαριστικό χεριών. Τηρώντας τον αυστηρό κανόνα της μιας σταγόνας, μπορεί κανείς να φτιάξει ένα καθαριστικό με λάδι κανέλας για εκείνες τις ημέρες που υποφέρει από σοβαρές κράμπες χάρη στις ιδιότητες βελτίωσης της κυκλοφορίας που έχει.

Συνοψίζοντας, το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί σίγουρα να είναι σύμμαχος στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται από κοινού με άλλα έλαια ή / και να είναι καλά αραιωμένο και σε μικρές δόσεις.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i