Body Acne: 5 SOS tips που χρειάζεται να γνωρίζεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά

Το "bacne" επηρεάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο στην ενήλικη ζωή του.

body iStock

Δεν είναι μόνο η ακμή και τα σπυράκια στο πρόσωπο που ταλανίζουν πολύ (ενήλικο) κόσμο, είναι και η ακμή στην πλάτη, που είναι εξίσου ενοχλητική και μπορεί μάλιστα να επιμένει σε ορισμένα σημεία για πολύ καιρό, αν δεν την προσέξουμε.

Δες επίσης: Ακμή στο τριχωτό της κεφαλής: Γιατί εμφανίζεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Τι είναι το bacne;

Η ακμή τείνει να αναπτύσσεται σε σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων και περισσότερη λιπαρότητα. Γι᾽αυτό και στα λιπαρά δέρματα κάνει "πάρτι", μιας και συνήθως σε τέτοιους τύπους επιδερμίδας έχουμε υπερέκκριση σμήγματος που συσσωρεύεται στους πόρους του δέρματος. Παράλληλα μπορεί να συσσωρευτούν νεκρά κύτταρα που εγκλωβίζουν το σμήγμα και κλείνουν τους πόρους. Έτσι, αυτοί διογκώνονται, διασπώνται και οδηγούν σε ανάπτυξη φλεγμονών και διάφορων μορφών ακμής.

Δες επίσης: Αυτό το skincare προϊόν θα σε βοηθήσει να δείχνεις μέχρι και 10 χρόνια νεότερη

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο ιδρώτας από μόνος του δεν προκαλεί ακμή, όπως συχνά λέγεται. Όμως, ένα μείγμα ιδρώτα, βακτηρίων και νεκρών κυττάρων μπορεί να φράξει τους πόρους οδηγώντας στην εμφάνιση των ενοχλητικών μαύρων στιγμάτων και σπυριών.

Τα SOS tips που πρέπει να προσέξεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά:

Για αρχή, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο με την πρώτη ένδειξη ακμής που θα διαπιστώσεις, καθώς αν δεν την προλάβεις και δεν την αντιμετωπίσεις εγκαίρως, κινδυνεύεις να αποκτήσεις ουλές και σημάδια που θα φύγουν πολύ δύσκολα.

Πέρα από αυτό, και αν μιλάμε για κάτι πιο "αθώο", αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία οφείλεις να δώσεις προσοχή:

#1. Δοκίμασε ένα προϊόν (λοσιόν ή ενυδατική κρέμα σώματος) που να περιέχει σαλικυλικό οξύ, ένα από τα πιο σημαντικά AHAs που βοηθά σημαντικά στην εξαφάνιση της ακμής, μιας και προκαλεί απολέπιση και άρα απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και ρύπων που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα.

#2. Άλλαζε σεντόνια και μαξιλαροθήκες κάθε βδομάδα και προτίμησε να τα πλένεις στο πλυντήριο με υποαλλεργικό απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό χωρίς άρωμα.

#3. Κάνε απολέπιση σώματος μια με δύο φορές την εβδομάδα με ένα ειδικό απολεπιστικό σώματος - ιδανικά, μίλησε με έναν δερματολόγο για να σου προτείνει το ιδανικότερο για τις ανάγκες σου.

Δες κι εδώ: 5 αγαπημένα scrubs σώματος για απόλυτα μεταξένια επιδερμίδα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

#4. Προτίμησε ένα αφρόλουτρο που να είναι μη φαγεσωρογόνο, δεν φράσσει δηλαδή τους πόρους. Αναζήτησε την ένδειξη "non-comedogenic" στην ετικέτα του προϊόντος.

#5. Το conditioner έχει ενοχοποιηθεί αρκετά για τη δημιουργία ακμής στην πλάτη, καθώς είναι συχνό φαινόμενο να το ξεβγάζεις στο τέλος, αφήνοντας τα υπολείμματά του να τρέχουν στην πλάτη σου. Φρόντισε την επόμενη φορά να ξεπλύνεις πρώτα τα μαλλιά και στο τέλος το σώμα σου, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα μείνει πεντακάθαρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i