Έσπασε(ς) σπυράκι στο πρόσωπο; Τα SOS βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Τόσο για να προλάβεις τυχόν μόλυνση όσο και για να καταπραΰνεις το σημείο.

skin iStock

Το να εμφανίζουμε πού και πού ένα ή δυο σπυράκια στο πρόσωπο θεωρείται πλέον μια συνηθισμένη κατάσταση, ακόμα και για τους ενήλικες άνω των 30 ετών. Μάλιστα, είναι τόσο συχνό το φαινόμενο που οι ειδικοί πια το θεωρούν "ένα λογικό επακόλουθο" που προκύπτει συνήθως εξαιτίας του τρόπου και συνθηκών ζωής μας. 

Δες επίσης: Σπυράκια στο πρόσωπο: Δες γιατί βγαίνουν ανάλογα με το πού βρίσκονται στο πρόσωπο

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς γι' αυτά... Ανήκεις σε εκείνη τη μερίδα ανθρώπων που τα ξεχνάνε και απλά περιμένουν υπομονετικά να κάνουν τον κύκλο τους και να φύγουν ή μήπως η θέα των λευκών μπιμπικιών στην επιδερμίδα σου είναι αρκετή για να σε παρασύρει και να τα σπάσεις, με στόχο να τα κάνεις να φύγουν μια ώρα αρχύτερα; Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, να σε ενημερώσουμε ότι δυστυχώς πετυχαίνεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: όχι μόνο δεν θα φύγουν νωρίτερα, αλλά κινδυνεύεις να προκληθεί μόλυνση στην περιοχή που θα επεκτείνει τα μικρά σπυράκια και σε άλλα σημεία στο πρόσωπο. 

Δες επίσης: 3 απρόσμενες συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια, ακόμα και ακμή

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το σπυράκι ή μπιμπικάκι σπάει μόνο του ή κατά λάθος (επειδή πέρασες, για παράδειγμα, την παλάμη σου πάνω από το πρόσωπό σου σε μια απότομη κίνηση). Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν μερικοί SOS κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσεις για να μην βοηθήσεις τη μόλυνση να επεκταθεί αλλά και για να προλάβεις τη δημιουργία σημαδιών.

Δες επίσης: Ακμή ενηλίκων ή μικρά σπυράκια στο πρόσωπο: Τα SOS βήματα περιποίησης που πρέπει να ακολουθείς καθημερινά

Τι πρέπει να κάνεις;

#1. Αν το σπυράκι που έσπασε ήταν μεγάλο ή αν προκάλεσε έντονη ερυθρότητα, ή ακόμα και αίσθημα καύσου στην περιοχή, καλό είναι να τοποθετήσεις ένα μικρό παγάκι τυλιγμένο σε πετσέτα ώστε να μειώσεις τον ερεθισμό.

#2. Εννοείται ότι θα πρέπει να αποφύγεις το μακιγιάζ μέχρι να κλείσει η "πληγή" και να επουλωθεί το σημείο.

#3. Θα βοηθούσε πολύ να εφαρμόσεις ένα σέρουμ ή κρέμα ημέρας με καταπραϋντικές ιδιότητες. Υπάρχει skincare ειδικά στοχευμένο στο να αντιμετωπίζει την ερυθρότητα. 

#4. Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου ποτέ, ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

#5. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να ξανά πειράξεις την περιοχή, ούτε καν να την ακουμπήσεις απλά με το χέρι σου, μιας και είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν μικρόβια και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν αποτελούν πανάκεια παρά μόνο μια προσωρινή λύση και καλό είναι να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου για οτιδήποτε προκύψει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i