Σπυράκια στο πρόσωπο: Δες γιατί βγαίνουν ανάλογα με το πού βρίσκονται στο πρόσωπο

Ήξερες ότι ανάλογα την αιτία, εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία του προσώπου;

skin iStock

Τα σπυράκια και η ξαφνική εμφάνιση ακμής, ακόμα και σε μη εφηβική ή αρκετά προχωρημένη ηλικία, δεν είναι κάτι καινούριο. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια επηρεάζει όλο και περισσότερους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλιακιακού γκρουπ, κάνοντας το θέμα "σπυράκια" να είναι ένα από τα πιο hot issues.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι μόνο τα γονίδια / κληρονομικότητα ή οι ορμόνες που προκαλούν την εμφάνιση μικρών εξανθημάτων και σπυριών στο πρόσωπο. Οι λόγοι είναι άπειροι και μπορεί να ποικίλουν, ο κοινός παρονομαστής όλων των αιτιών ωστόσο είναι οι συνθήκες στις οποίες ζούμε καθώς και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. 

Δες εδώ: 3 απρόσμενες συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια, ακόμα και ακμή

Σε κάθε περίπτωση, αν ανήκεις στην κατηγορία που εμφανίζει πού και πού σπυράκια και δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιον λόγο βγαίνουν στα καλά καθούμενα, υπάρχει εξήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μικρά σπυράκια έχουν λόγο εμφάνισης, και μάλιστα μπορείς να τον υποψιαστείς ανάλογα με το σημείο όπου βγαίνουν στο πρόσωπο. 

Δες εδώ: Perfect skin | Τα 3+1 χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο πρόσωπό σου

Αν εμφανίζεις σπυράκια στο μέτωπο...

Συνήθως, τα μικρά σπυράκια που εμφανίζονται σε εκείνο το σημείο είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης λιπαρότητας, σμήγματος και βακτηρίων. Παράλληλα, μπορεί να είναι και μια ένδειξη έλλειψης ή κακού ύπνου.

Αν εμφανίζεις σπυράκια στη γραμμή του σαγονιού

Συνήθως, αυτή η περιοχή είναι ορμονοεξαρτώμενη, οπότε είναι πιθανό να εμφανίζονται λόγω ορμονικών διαταραχών ή όταν περιμένεις περίοδο.

Αν εμφανίζεις σπυράκια στο πηγούνι

Άλλη μια απόλυτα ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, τα μικρά σπυράκια στο πηγούνι είναι, για πολλές γυναίκες, ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα περιόδου. Μπορούν επίσης να προκληθούν και από υπερβολικό άγχος.

Αν εμφανίζεις σπυράκια ανάμεσα στα φρύδια

Η κακή διατροφή (υπερβολική κατανάλωση junk food και λιπαρών τροφών, λίγο νερό), καθώς και η συσσώρευση βακτηρίων, μπορεί να προκαλέσει σπυράκια στο σημείο.

Αν εμφανίζεις σπυράκια στη γραμμή των μαλλιών

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι δεν ξεβγάζεις καλά το σαμπουάν και το conditioner / μάσκα μαλλιών, ή δεν κάνεις καλό ντεμακιγιάζ στο σημείο.

Αν εμφανίζεις σπυράκια στα χείλη

Πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα λιπαρών τροφών ή μολυσμένων φρούτων και λαχανικών που δεν έχουμε πλύνει καλά. Μπορεί επίσης να προκληθούν σπυράκια αν μοιραστείς κάποιο κραγιόν ή lip balm με φίλη σου, ή αν για τον οποιονδήποτε λόγο ακουμπήσεις κάτι βρώμικο στα χείλη σου (πχ, χέρια που δεν έχεις πλύνει και έχουν βακτήρια / μικρόβια). Μην συγχέεις ωστόσο τα σπυράκια με τον έρπητα χειλιών: ο τελευταίος μπορεί να μοιάζει με σπυράκι όταν είναι στο αρχικό στάδιο, ωστόσο αργεί πολύ περισσότερο να φύγει, οφείλεται σε ιό και είναι κολλητικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i