Ρετινόλη: Τα λάθη που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις όταν τη χρησιμοποιείς

Κι όμως, αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που υποκύπτουν οι γυναίκες όταν χρησιμοποιούν τη ρετινόλη. Μήπως τα κάνεις και εσύ;

ρετινόλη iStock

Η ρετινόλη, γνωστή και ως ένα από τα παράγωγα της βιταμίνης Α, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στην φροντίδα του δέρματος. Ωστόσο, η εσφαλμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα 3 κύρια λάθη που πρέπει να αποφύγεις κατά τη χρήση της ρετινόλης. Φυσικά αν η χρήση της σου φαίνεται πολύπλοκη υπάρχουν εναλλακτικές που σου παρέχουν τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις πολλούς υπολογισμούς. Σε όποια κατηγορία από τις παραπάνω και αν ανήκεις, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα πάντα για το πολύτιμο αυτό συστατικό.

Λάθος 1:
Χρησιμοποιείς τη ρετινόλη χωρίς  τη σωστή τεχνική

Πρόκειται σίγουρα για ένα ισχυρό συστατικό περιποίησης του δέρματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σωστή τεχνική για να αποφευχθούν παρενέργειες. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, η ρετινόλη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων:

Ξηρότητα και αφυδάτωση: Η ρετινόλη μπορεί να απομακρύνει τον φυσικό λιπιδικό φράγμα του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα και αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδατωμένο, λεπτό, και ερεθισμένο δέρμα.

Ερεθισμός και ερυθρότητα: Η υπερβολική χρήση ρετινόλης ή η χρήση της χωρίς να έχει το δέρμα σου προσαρμοστεί σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ερυθρότητα. Άλλα περιστατικά που έχουν αναφερθεί ειναι: εξάρσεις εκζέματος, ο αποχρωματισμός του δέρματος, πρήξιμο ή και τσούξιμο της επιδερμίδας.

Εξάρσεις ακμής: Κατά την αρχική χρήση της ρετινόλης, είναι πιθανό να προκληθεί έξαρση ακμής, που είναι μια επιδερμική αντίδραση που περιλαμβάνει ξηρότητα, κνησμό, και αφυδάτωση.

Για να αποφύγεις αυτές τις παρενέργειες και να επωφεληθείς από τα οφέλη της ρετινόλης, είναι σημαντικό να την προσθέσεις στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σου με προσοχή. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της ρετινόλης χωρίς προστασία από τον ήλιο. Η ρετινόλη καθιστά το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση.

Λάθος 2:
Υπερβολική χρήση ρετινόλης από την πρώτη εφαρμογή

Ένα δεύτερο κοινό λάθος είναι η άφθονη χρήση της ρετινόλης από την πρώτη φορά. Το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτό το ισχυρό συστατικό.

Η ενσωμάτωση της ρετινόλης στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος μπορεί να είναι ασφαλής, αρκεί να γίνει με προσοχή και βήμα προς βήμα. Αναφορικά με την ενσωμάτωση της ρετινόλης στη ρουτίνα σου, οι δερματολόγοι θα σου συστήσουν τη σωστή ποσότητα η οποία θα περιλαμβάνει την αργή ενσωμάτωση της 2-3 φορές τη βδομάδα με σταδιακή αύξηση ανάλογα τις ανάγκες του δέρματος.

Χρησιμοποίησε τη ρετινόλη μετά τον καθαρισμό του προσώπου. Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό πριν από την εφαρμογή και η σωστή ενυδάτωση απαραίτητη, αφού η ρετινόλη μπορεί να ξηραίνει το δέρμα.

Δείτε περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i