Γιατί ο ορός προσώπου είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας

Δες όλα τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει.

skin iStock

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια (υπερβολικά) μεγάλη πληθώρα επιλογών σε σχέση με την περιποίηση του προσώπου σήμερα, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με το skincare να μπερδεύεται, ιδίως αν δεν έχει εντρυφήσει σε αυτό. Οροί προσώπου, κρέμες, essences και τονωτικές λοσιόν, μάσκες και peelings, ο κατάλογος με τα skincare items που υπόσχονται λαμπερή, αψεγάδιαστη επιδερμίδα είναι ατελείωτος. Τι απ' όλα αυτά χρειαζόμαστε εν τέλει; Είναι απαραίτητο να έχουμε όλα τα παραπάνω και, πολύ περισσότερο, να τα εφαρμόζουμε καθημερινά στο πρόσωπό μας;

Για αρχή, να πούμε ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, αναγκών αλλά και διάθεσης. Έτσι, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας, μπορεί να ακολουθεί μια 10 step ρουτίνα καθημερινά, με απανωτές στρώσεις προϊόντων ή να αρκείται στη χρήση μιας ενυδατικής κρέμας και μόνο. Επίσης, δεν έχουν όλα τα ηλικιακά γκρουπ τις ίδιες ανάγκες - άλλους στόχους θέλει να καλύψει μια γυναίκα 50 ετών με εμφανή σημάδια γήρανσης ή/και κούρασης και άλλους μια κοπέλα που μόλις τελείωσε το σχολείο και μάλλον χρειάζεται μόνο αντηλιακή προστασία και ενυδάτωση. 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα προϊόν που είναι αναμφίβολα χρήσιμο σε άτομα κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου και καλό είναι να μην λείπει από το νεσεσέρ κανενός. Ο λόγος για το serum ή ορό προσώπου, που βέβαια δεν έχει την τιμητική του στο skincare, μιας και πολλοί αγνοούν την ύπαρξή του - πόσω μάλλον τα οφέλη του.

Δες επίσης: Αυτό είναι το σημάδι που πρέπει να σε κάνει να αλλάξεις τις skincare συνήθειές σου

Τι είναι το serum;

Πρόκειται για μια φόρμουλα με πολύ ελαφριά σύνθεση και λεπτόρρευστη υφή που είναι εμπλουτισμένη με υψηλές συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών, όπως, μεταξύ άλλων, το υαλουρονικό οξύ, η βιταµίνη C, η ρετινόλη ή τα οξέα. Αυτό που διακρίνει τους ορούς από άλλα προϊόντα περιποίησης είναι ότι η συμπυκνωμένη σύνθεση των συστατικών που περιέχουν διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και παρέχει σε αυτό υψηλά επίπεδα ενυδάτωσης και βαθιά κυτταρική θρέψη, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Επίσης, τα δραστικά συστατικά στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες που έχει η επιδερμίδα μας, όπως για παράδειγμα τη μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, τη βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας, τη λάμψη και τη σύσφιξή της, ακόμα και τη θεραπεία από σημάδια ακμής ή διεσταλμένους πόρους - χωρίς φυσικά να τους φράζει.

Δες εδώ: Τα 5 καλύτερα σέρουμ με βιταμίνη C για θεϊκή λάμψη στην επιδερμίδα

Ποια η διαφορά τους από τις ενυδατικές κρέμες;

Μια σύγχυση που καλά κρατεί είναι ότι τα serums μπορούν να αντικαταστήσουν τις ενυδατικές μας κρέμες, ώστε να μη χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από έναν ορό. Και όμως, η δράση των serums είναι πολύ πιο ουσιαστική, αφού τα συστατικά τους εισχωρούν στα ενδότερα της επιδερμίδας μας, προετοιμάζοντάς τη με κάποιο τρόπο για την ενυδατική που θα ακολουθήσει. Και αυτή είναι και η βασική διαφορά των δύο αυτών προϊόντων περιποίησης: η ενυδατική κρέμα δρα κυρίως στις εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας.

Bonus tip: Ο ορός πρέπει να εφαρμόζεται πάντα μετά τον καθαρισμό και πριν την εφαρμογή της κρέμας, σε νωπή επιδερμίδα. Περίμενε λίγα λεπτά πριν εφαρμόσεις οποιαδήποτε κρέμα, ώστε να απορροφηθούν πλήρως τα δραστικά συστατικά του από την επιδερμίδα. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η χρήση και των δύο προϊόντων.

Πώς θα διαλέξεις το κατάλληλο serum για σένα

Η σωστή επιλογή του ορού εξαρτάται βασικά από τον τύπο της επιδερμίδας σου και τις ανάγκες του, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία σου. Άλλες ανάγκες έχει το δέρμα στη δεκαετία των 20, άλλες σε αυτή των 30 και άλλες στα 40+. Είναι σωστό να γνωρίζεις τις ανάγκες που έχει η δική σου επιδερμίδα και ποια ακριβώς επιθυμείς να καλύψεις, όταν έρχεται η στιγμή της σωστής επιλογής serum.

Έτσι λοιπόν, στα 20 το δέρμα χρήζει εντατικής ενυδάτωσης καθώς αφυδατώνεται πανεύκολα. Στα 30 πάλι καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιον ορό πλούσιο σε υαλουρονικό οξύ που θα ρυθμίζει την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ταυτόχρονα όμως θα στηρίζει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, ώστε να προλαμβένεται η εμφάνιση λεπτών γραμμών. Στα 40, προτείνεται η χρήση αντιγηραντικών ορών που περιέχουν ρετινόλη, με στόχο να μειωθεί ο ρυθμός εμφάνισης νέων ρυτίδων. Υπάρχουν βέβαια και οροί λάμψης και σύσφιξης, και διάφοροι άλλοι τύποι ειδικά φτιαγμένοι για τις ανάγκες της επιδερμίδας.

Extra Tip: Eάν παρατηρείς ότι η επιδερμίδα σου είναι αφυδατωμένη τη μια βδομάδα, και θαμπή την επόμενη, μπορείς κάλλιστα να εναλλάσσεις δύο διαφορετικούς ορούς, που θα στοχεύουν ακριβώς στις ανάγκες της ενυδάτωσης και της λάμψης. Εάν μάλιστα μείνεις πιστή σε αυτό το rotation, η επιδερμίδα σου θα σε ευγνωμονεί. Μπορείς επίσης να συνδυάζεις ορούς μεταξύ τους στην ίδια ρουτίνα, ακολουθώντας τη δημοφιλή μέθοδο του serum layering. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i