Αυτό είναι το σημάδι που πρέπει να σε κάνει να αλλάξεις τις skincare συνήθειές σου

Δες πότε προτείνεται να αλλάζεις / ανανεώνεις τις κρέμες και τους ορούς σου.

skin iStock

Η (σωστή) περιποίηση προσώπου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας, εάν θέλουμε να έχουμε υγιή επιδερμίδα που ακτινοβολεί. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι ΟΚ να συνεχίζουμε ό,τι κάναμε μια δεκαετία πριν ή να μπούμε στον αυτόματο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που φροντίζουμε το δέρμα μας. Εξυπακούεται ότι όποιο προϊόν μάς έκανε στα early 20s μας μάλλον δεν θα μας ταιριάζει αν έχουμε περάσει το κατώφλι των 40, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι πιθανόν να χρειάζεται μια αλλαγή στις κρέμες ή τους ορούς που χρησιμοποιούμε, λόγω των διαφορών και αυξομειώσεων στη θερμοκρασία. Με λίγα λόγια, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώνεις ότι μια κρέμα ή ορός που λειτουργούσε λίγο καιρό πριν, πλέον δεν σε ωφελεί σε τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να την αλλάξεις.

Δες κι εδώ: Korean beauty: H DIY μάσκα προσώπου που θα σου εξασφαλίσει "glass skin" εφέ στο πρόσωπο

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να σε κάνουν να αναθεωρήσεις / αλλάξεις τη ρουτίνα ή τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, με την ηλικία, τις ανάγκες και την εποχικότητα να είναι οι πιο σημαντικοί. Φυσικά, δεν αναφέρουμε καν το αντικειμενικό γεγονός της λήξης των προϊόντων, καθώς εννοείται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ληγμένες ή αλλοιωμένες κρέμες. Υπάρχει ωστόσο άλλος ένας καθοριστικός και όχι τόσο γνωστός παράγοντας που καλό είναι να σε κάνει να αλλάξεις τη ρουτίνα σου, και βασικά, τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, 

Αυτός είναι το γεγονός ότι πράγματι, τα περισσότερα προϊόντα σταματούν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή τη δράση που είχαν μέχρι πρότινος στο δέρμα μας. Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση που οι γιατροί ονομάζουν "ταχυφυλαξία" και περιγράφει την ξαφνική μείωση της απόκρισης σε ένα φάρμακο μετά τη χορήγηση του, δηλαδή μια ταχεία και βραχυπρόθεσμη έναρξη ανοχής του δέρματός μας σε μια ουσία.

Δες επίσης: 4 αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ακμής

Ο ιατρικός αυτός όρος έχει επικρατήσει γενικότερα και αναφέρεται σε πάσης φύσεως ανθεκτικότητα που αποκτά ο οργανισμός ή το δέρμα μας μετά από συνεχόμενη χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών. Έχεις ακούσει που λένε ότι το ντεπόν δεν "πιάνει" ποτέ μερικούς ανθρώπους ή ότι κάποιες αντιβιοτικές κρέμες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε περιπτώσεις ακμής, μετά από αρκετό καιρό εφαρμογής τους; Αποτελούν συνήθη παραδείγματα ταχυφυλαξίας, ή αλλιώς, συνήθειας και ανοχής των συστατικών τους από το δέρμα και τον οργανισμό μας, ο οποίος πλέον ζητά κάτι διαφορετικό, και συνήθως πιο δυνατό, για να δει την οποιαδήποτε διαφορά.

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τις κρέμες, ιδιαίτερα με όσες περιέχουν ενεργά συστατικά, όπως η ρετινόλη και τα πάσης φύσεως οξέα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την πρώτη, το δέρμα μπορεί να αποκτά ανοχή σε αυτή σταδιακά, και εν τέλει να δυναμώσει τόσο πολύ που να "δουλεύει" μόνη του, χωρίς τη βοήθεια της ρετινόλης. Μετά από αρκετό καιρό εφαρμογής ίδιων προϊόντων, είναι φυσικό το δέρμα μας να ζητάει κάτι διαφορετικό, ένα νέο συστατικό που δεν έχει συνηθίσει ακόμα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ο παραπάνω κύκλος δοκιμής και ανθεκτικότητας.

Το χρονικό σημείο που θα επέλθει αυτό το στάδιο ανθεκτικότητας ποικίλει ανάλογα με το άτομο, τις προσωπικές του συνήθειες στο skincare, τον τύπο επιδερμίδας και την ηλικία καθώς και τα ίδια τα προϊόντα που χρησιμοποιεί. Η #1 ένδειξη πάντως πρέπει να είναι η εξής: όταν δεν παρατηρείς καμία απολύτως αλλαγή ή βελτίωση  με την εφαρμογή μιας κρέμας, της ίδιας που λίγο καιρό πριν απολάμβανες να απλώνεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i