4 αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ακμής

Οι απρόσμενοι λόγοι που δεν περίμενες ότι θα πυροδοτούσαν το πρόβλημα.

skin iStock

H ακμή ενηλίκων είναι ένα από τα πιο συχνά δερματικά θέματα που ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους. Όπως γίνεται σαφές από την ορολογία "ακμή ενηλίκων", το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία, αλλά περισσότερο με εξωτερικούς παράγοντες και ορμονικούς λόγους που μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ατόμου.

Δες επίσης: Έσπασε(ς) σπυράκι στο πρόσωπο; Τα SOS βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Ακόμα όμως κι αν δεν υποφέρεις από ακμή ή άλλα εξανθήματα και σπυράκια, είναι πιθανόν να πυροδοτηθεί η εμφάνισή τους από αστάθμητους παράγοντες, που πολλές φορές δεν έχουμε καν φανταστεί. Και ναι, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, ακόμα κι αν δεν υπέφερες ποτέ από καμία δερματοπάθεια. 

Δες επίσης: 5 game-changing tips για άψογη επιδερμίδα που θα ήθελες πολύ να γνώριζες νωρίτερα

Ποιοι είναι όμως οι απρόσμενοι αυτοί παράγοντες;

#1. Τα προϊόντα hairstyling

Ναι, τα διάφορα προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μικρών σπυριών ή άλλων ερεθισμών και ερυθρότητας, ιδίως σε ευαίσθητες επιδερμίδες ή επιδερμίδες με τάση για ακμή. Αυτό συμβαίνει ως εξής: όταν ψεκάζεις λακ και τα σωματίδια της μπορεί να ακουμπούν την επιδερμίδα σου, εισχωρώντας στους πόρους με αποτέλεσμα αυτοί να μπλοκάρουν. Επιπλέον, ακόμα και το σαμπουάν ή το conditioner δύναται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αν παραμείνουν υπολείμματα σαπουνιού στην επιδερμίδα. Μάλιστα, έχουν ενοχοποιηθεί αρκετά συχνά για πρόκληση ακμής στην πλάτη.

Δες επίσης: Body Acne: 5 SOS tips που χρειάζεται να γνωρίζεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά

#2. Η αποτρίχωση με κερί ή ξυράφι 

Είναι πιθανόν να παρατηρείς μικρά εξανθήματα ή σπυράκια / μπιμπίκια αμέσως μετά την αποτρίχωση με κερί ή ξυραφάκι (αν μιλάμε για το σώμα). Αυτά εμφανίζονται σε όλους σχεδόν τους τύπους επιδερμίδας ως αντίδραση της τελευταίας στη μέθοδο αποτρίχωσης που προηγήθηκε. Ιδίως αν το δέρμα δεν είναι συνηθισμένο ή είναι υπερβολικά ευαίσθητο, η εμφάνιση ερυθρότητας και μικρών σπυριών είναι δεδομένη.

#3.  Η χρήση υπερβολικά πολλών προϊόντων (ή κακής ποιότητας/ λανθασμένου skincare)

Και με αυτό εννοούμε το πολύ συχνό φαινόμενο του να φοράμε κρέμες που είτε δεν ταιριάζουν στις ανάγκες και τύπο επιδερμίδας μας, είτε μας τις πρότεινε μια φίλη χωρίς απαραίτητα να μας ταιριάζουν, είτε είναι μια κακής ποιότητας κρέμα ή ορός που κάνει κακό στο δέρμα. Επιπλέον, εξίσου συχνό φαινόμενο είναι το layering προϊόντων που έχει γίνει και πολλή μόδα από την καραντίνα κι έπειτα, κάνοντας πολλές γυναίκες να θέλουν να δοκιμάσουν πολλές κρέμες μαζί, τη μια μετά την άλλη. Αποτέλεσμα είναι να βαραίνουν την επιδερμίδα τους και να φράζουν οι πόροι. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και μια λάθος επιλογή κρέμας για το πρόσωπό μας: μια εξαιρετικά λιπαρή και κρεμώδης κρέμα σε μια λιπαρή επιδερμίδα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει σπυράκια. 

Δες επίσης: Σπυράκια στο πρόσωπο: Δες γιατί βγαίνουν ανάλογα με το πού βρίσκονται στο πρόσωπο

#4. Το κάπνισμα, η ζάχαρη, η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου κλπ

Τα παραπάνω δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως άμεσες αιτίες εμφάνισης ακμής, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζουν με έμμεσο τρόπο την κατάσταση, την υγεία και την όψη της επιδερμίδας μας. Σκέψου μόνο ότι αν καταναλώνεις πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη αντί για νερό δεν βοηθάς στην εσωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας σου, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται θαμπή. Το ίδιο ισχύει και με το κάπνισμα, με τις χημικές ουσίες των τσιγάρων να επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα του σώματος, με αποτέλεσμα μέχρι και την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής. Γενικότερα, είναι γεγονός ότι ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής βοηθά την επιδερμίδα να λάμψει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i