7 αντιοξειδωτικά συστατικά που θα σε κάνουν να λάμψεις!

Ο υπερήρωας που θα διατηρήσει την υγιή λάμψη και τη νεότητα της επιδερμίδα σου είναι τα αντιοξειδωτικά.

glow istock

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την επιδερμίδα από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από την περιβαλλοντική ρύπανση, το στρες και την ηλιακή ακτινοβολία. Μερικές από τις άμεσα ορατές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στην επιδερμίδα είναι η εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης, η θαμπή όψη, οι δυσχρωμίες, η χρόνια φλεγμονή και οι ερεθισμοί.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ουσίες που δημιουργούνται στο εσωτερικό των κυττάρων και οδηγούν σε βλάβη του DNA τους. Επιπλέον, εκτός από το γεγονός ότι επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο του δέρματος, γι’ αυτό και τα αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικά απαραίτητα συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας σου.

Δράση & οφέλη

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά προστατεύουν το DNA των κυττάρων και εξουδετερώνουν τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που μπορούν να εισέλθουν στον πυρήνα των κυττάρων και να τον βλάψουν. Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών είναι πολλά:

  • Μειώνουν τη φλεγμονή, καθώς διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμούν άμεσα τους ερεθισμούς και την ερυθρότητα.
  • Ενισχύουν τη λάμψη της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C επαναφέρει τη φωτεινότητα και τη διαύγειά της.
  • Επαναφέρουν τον ομοιόμορφο τόνο, καθώς μειώνουν την ένταση και την έκταση των δυσχρωμιών και των καφέ κηλίδων.
  • Λειαίνουν την υφή της επιδερμίδας, καθώς αντιμετωπίζουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Αυξάνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, γιατί προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι διατηρούν υψηλά τα επίπεδα υγρασίας της και καθυστερούν την εμφάνιση χαλάρωσης.

Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά

1. Βιταμίνη C

Το απόλυτο αντιοξειδωτικό συστατικό, που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή πρωινή ρουτίνα περιποίησης όλο τον χρόνο, γιατί προστατεύει από τις φθορές των ελεύθερων ριζών και ενισχύει τη δράση του αντηλιακού που θα απλώσεις πριν φύγεις από το σπίτι. Επίσης, βοηθά στην ανάδειξη της λάμψης και τη μείωση των δυσχρωμιών, καθώς έχει και αντιρυτιδική δράση γιατί ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

2. Βιταμίνη Ε

Προσφέρει ταυτόχρονα αντιοξειδωτική και απαλυντική δράση, καθώς βοηθά στη διατήρηση της απαλής υφής της επιδερμίδας. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά ώστε να προσφέρει ακόμα καλύτερη προστασία. Σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό ή να εντείνει την ακμή.

3. Φερουλικό οξύ

Ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη φαρέτρα της αντιγήρανσης, το φερουλικό οξύ μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες αλλά και τις δυσχρωμίες και τις καφέ κηλίδες. Επίσης, όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες C και Ε, η δράση του αυξάνεται και γίνεται πιο σταθερή. Επίσης, μειώνει τις βλάβες της οξείδωσης, της φλεγμονής που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

4. Ρεσβερατρόλη

Ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από τα κόκκινα σταφύλια και τα κόκκινα μούρα. Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και παράλληλα προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες και την ικανότητα να μειώνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

5. Bakuchiol

H bakuchiol είναι το φυτικό υποκατάστατο της ρετινόλης χωρίς να ποροκαλεί ερεθισμούς, ενώ ταυτόχρονα έχει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση αντιμετωπίζοντας έτσι συνολικά όλα τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, χαλάρωση, δυσχρωμίες και τραχιά υφή.

6. Νιασιναμίδη

Εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση, η νιασιναμίδη έχει πολλά οφέλη για την επιδερμίδα, καθώς αντιμετωπίζει την υπερμελάχρωση και τις δυσχρωμίες, καταπραΰνει και μειώνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

7. Πράσινο τσάι

Ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών, των φυτικών αυτών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση ιδανική για πιο ευαίσθητες και δυσανεκτικές επιδερμίδες. Το πράσινο τσάι ξεχωρίζει, καθώς τα αποξηραμένα φύλλα του περιέχουν την ουσία EGCG, που αντιμετωπίζει τη φθορά των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από το οξειδωτικό στρες και τη ρύπανση.

Με ποια συστατικά συνδυάζονται

Ένας πολύ καλός συνδυασμός για το πρωί είναι η βιταμίνη Ε με το φερουλικό οξύ και στη συνέχεια η χρήση ενός αντηλιακού με ψευδάργυρο που όλα μαζί συνεργάζονται και προσφέρουν μέγιστη προστασία και επανόρθωση από τις φθορές.

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) λειτουργεί καλά μαζί με τη ρεσβερατρόλη και τη νιασιναμίδη, καθώς και οι δύο έχουν καταπραΰντικές ιδιότητες και καταστέλλουν τυχόν ερεθισμούς της βιταμίνης Α.

Όταν συνδυάζονται με το αζελαϊκό οξύ, βοηθούν στη μείωση των δυσχρωμιών.

Όλα τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν τη δράση των αντηλιακών φίλτρων και συνδυάζονται με όλα τα ενυδατικά συστατικά, για παράδειγμα, με υαλουρονικό οξύ αντιμετωπίζουν δραστικά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Ποιους συνδυασμούς να αποφύγεις

Υπάρχουν κάποια προϊόντα με αντιοξειδωτικά που, λόγω της φόρμουλάς τους, δεν είναι αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε προϊόντα με βιταμίνη C η οποία χάνει τη σταθερότητά της, άρα και την αποτελεσματικότητά της. Προτίμησε να εφαρμόζεις προϊόντα που περιέχουν μόνο βιταμίνη C, όπως ένας ορός, και συμπλήρωσε στη συνέχεια τη ρουτίνα σου με μια ενυδατική κρέμα με υαλουρονικό οξύ και αντηλιακό ώστε να είσαι σίγουρη ότι η δράση της βιταμίνης C θα παραμείνει ακέραιη.

Δες ακόμη: Πόσα γνωρίζεις για τα αντιοξειδωτικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i