Οι 4 τρόποι που σβήνουν τις ουλές ακμής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις ουλές ακμής και πώς θα μειώσεις ορατά την εμφάνισή τους.

acne istock

Η ακμή δεν απασχολεί μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής στις περιόδους με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις, όπως της εγκυμοσύνης ή του έντονου στρες. Τα σπυράκια της ακμής, είτε είναι πιο επιφανειακά είτε πιο βαθιά, αφήνουν στο πέρασμά τους σημάδια όπως δυσχρωμίες και ουλές. Αυτές οι ουλές χωρίζονται σε κατηγορίες και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τις απαλύνεις.

Οι τύποι ουλών

Ατροφικές: Δημιουργούν μια μικρή εσοχή στην επιδερμίδα και είναι ορατές κυρίως όταν το φως πέφτει στην επιφάνειά της από συγκεκριμένη γωνία, με αποτέλεσμα η υφή της να δείχνει ανομοιόμορφη.

Υπερτροφικές: Πρόκειται για ουλές οι οποίες προεξέχουν από την επιφάνεια της επιδερμίδας και μοιάζουν με χολοειδή.

"Ice-pick": Λέγονται "ουλές του πάγου" γιατί είναι λεπτές, αλλά βαθιές, με τριγωνικό σχήμα, σαν να έχει σχίσει την επιδερμίδα ένα κομμάτι πάγου.

Box car: Είναι οι βαθιές ουλές με αιχμηρές άκρες. Το σχήμα τους μοιάζει με τετράγωνο.

Rolling: Βαθιές ουλές με στρογγυλό σχήμα και άκρες.

Υπερμελάγχρωση: Μπορεί να μην αναφερόμαστε σε κάποιον τύπο ουλής, αλλά οι έντονες δυσχρωμίες είναι οι πιο συνηθισμένες ατέλειες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα μετά το πέρας της ακμής.

Ακμή: Η δερματολόγος εξηγεί πώς αντιμετωπίζεται κάθε μορφή της

Γιατί δημιουργούνται οι ουλές

Οι ουλές δε δημιουργούνται έτσι απλά, επειδή πείραξες ένα σπυράκι. Επίσης, δε δημιουργούνται ουλές σε όλες τις επιδερμίδες. Σύμφωνα με μελέτες, στο 90% των ανθρώπων που έχουν ακμή παρουσιάζεται καταστροφή του κολλαγόνου, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία ατροφικών και όχι υπερτροφικών ουλών.

Η ουλή εμφανίζεται όταν η επιδερμίδα τραυματίζεται και στην περίπτωση της ακμής ο τραυματισμός συνδέεται με την υπερβολική έκκριση σμήγματος και τη φλεγμονή. Η επιδερμίδα, στην προσπάθειά της να επανορθώσει τις φθορές που έχει υποστεί από την ακμή, αφήνει πίσω της ουλές.

Στις περιπτώσεις της επιφανειακής ακμής οι ουλές είναι ρηχές και απαλύνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ, για παράδειγμα, η κυστική ακμή συνήθως θα αφήσει πιο βαθιές ουλές. Γι’ αυτό και η συμβουλή των δερματολόγων πάντα είναι να μην πειράζουμε τα σπυράκια, γιατί τραυματίζεται περαιτέρω η επιδερμίδα.

4 τρόποι να τις αντιμετωπίσεις

  1. Ρετινόλη
  2. Χημική απολέπιση
  3. Αντιοξειδωτικά
  4. Αντηλιακό

1. Ρετινόλη

Τα προϊόντα περιποίησης με ρετινόλη ή ρετινοειδή βοηθούν στον αποχρωματισμό των δυσχρωμιών και των σκούρων ουλών, στη λείανση της επιφάνειάς τους, ενώ παράλληλα περιορίζουν την επανεμφάνιση της ακμής. Επιπλέον, η ρετινόλη προάγει την κυτταρική ανανέωση, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση της υφής και του τόνου της επιδερμίδας, γι’ αυτό και συνιστάται η χρήση ρετινόλης και κατά την περίοδο που έχεις ακμή.

2. Χημική απολέπιση

Από τα οξέα που ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους είναι το γλυκολικό, το λακτικό και το μανδελικό, που ανήκουν στην ομάδα των άλφα υδροξυοξέων, και από τα βήτα υδροξυοξέα το σαλικυλικό. Τα οξέα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και επαναφέρουν την απαλή, λεία υφή και τη φωτεινότητά της. Για τις λιπαρές επιδερμίδες ή για εσένα που έχεις ακμή το ιδανικό οξύ είναι το σαλικυλικό, ενώ τα άλφα υδροξυοξέα βοηθούν περισσότερο στον αποχρωματισμό των ουλών.

3. Αντιοξειδωτικά

Τη μείωση της εμφάνισης των σκούρων ουλών βοηθά η καθαρή βιταμίνη C, ειδικά όταν η περιεκτικότητά της είναι όχι χαμηλότερη από 15%, καθώς συμβάλλει στην επαναφορά του ομοιόμορφου τόνου και της λάμψης της επιδερμίδας. Η νιασιναμίδη είναι ένα εξίσου πολύ αποτελεσματικό συστατικό, πιο ήπιο από τη βιταμίνη C, που ενδείκνυται για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς, εκτός από το ότι προσφέρει ομοιόμορφο τόνο, καταπραΰνει και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

4. Αντηλιακό

Για κάθε ατέλεια που αντιμετωπίζεις η λύση είναι πάντα η αντηλιακή προστασία. Ειδικά για τις σκούρες ουλές οι οποίες εντείνονται με την ηλιακή ακτινοβολία το αντηλιακό είναι το προϊόν που θα περιορίσει την έκκριση μελανίνης και την έντασή τους. Αν έχεις λιπαρή ή ακνεϊκή επιδερμίδα και θέλεις να αποφύγεις τυχόν γυαλάδα, επίλεξε ένα αντηλιακό με μη λιπαρή σύνθεση που θα αναγράφεται στη συσκευασία του "μη φαγεσωρογόνο".

Δες και αυτό: Πώς θα απαλλαγείς από την ακμή, τα σημάδια και τις ουλές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i