Θεραπείες και επεμβάσεις αισθητικής: Πόσο ασφαλείς είναι;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα social media; Και πιο συγκεκριμένα, πόσο διαφορετικά πρότυπα ομορφιάς θα είχαμε χωρίς αυτά;

woman-body iStock

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και δεχόμαστε καθημερινά ατελείωτες πληροφορίες, οι οποίες επηρεάζουν (είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι) τον τρόπο σκέψης μας, ακόμα και για την εξωτερική μας εμφάνιση. Για τον λόγο αυτό, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επεμβάσεις αισθητικής ανά τον κόσμο.

Υπάρχει όμως μια λανθασμένη θεωρία: ότι αυτές οι επεμβάσεις αισθητικής είναι απλές και εύκολες και το μόνο που "αγχώνει" τον κόσμο είναι το κόστος της επέμβασης, ενώ θα έπρεπε να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια της υγείας τους.

Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας

Παρόλο που οι επεμβάσεις αισθητικής (λιποαναρρόφησηκοιλιοπλαστικήβλεφαροπλαστικήγυναικομαστία, αυξητική στήθους) είναι ασφαλείς πλέον (λόγω των χαμηλών ποσοστών επιπλοκών), είναι σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες για την ασφάλεια των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να:

  • γίνεται ολοκληρωμένος προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών, ανάλογα με την επέμβαση στην οποία θα υποβληθούν για να διαπιστωθούν τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
  • γίνονται οι επεμβάσεις σε χώρο οργανωμένου χειρουργείου σε νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική ή σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.
  • χρησιμοποιείται κάθε φορά η κατάλληλη αναισθησία που θα χορηγείται από καταρτισμένο αναισθησιολόγο.
  • πραγματοποιούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει την επιτυχία της επέμβασης.
  • μην πραγματοποιούνται διαδοχικά (στο ίδιο χειρουργείο) πολλές επεμβάσεις, γιατί αυτό αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών.
  • υπάρχει επαρκής μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών από το γιατρό για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τυχόν μικροπροβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν κάνεις μία επέμβαση αισθητικής, ώστε να είσαι ασφαλής;

  • Γίνεται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους γιατρούς. Οι θεραπείες είναι εύκολες μόνο όταν ένας γιατρός ξέρει να τις κάνει.
  • Ζήτησε από τον γιατρό σου να σου δείξει ποια υλικά θα χρησιμοποιήσει. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα. Αν δεν γνωρίζεις κάποιο, ανάτρεξε στο διαδίκτυο ή ρώτησε κάποιον άλλον γιατρό.
  • Ενημερώσου για οτιδήποτε σχετίζεται με μια θεραπεία που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις (ενδείξεις, αντενδείξεις, αποτέλεσμα), ακόμη και για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει, όσο ήπιες και αν είναι αυτές.
  • Η ενημέρωση γίνεται ΜΟΝΟ από τον γιατρό και όχι από άτομα που δεν έχουν γνώσεις πάνω στη πλαστική χειρουργική.

Ευχαριστούμε τον Dr. Δημήτρη Κεραστάρη, Πλαστικό Χειρουργό, drkerastaris.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i