Πώς να σταματήσεις την γκρίνια σύμφωνα με την ψυχολόγο

Η γκρίνια επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου υγεία και τις σχέσεις σου. Δες πώς μπορείς να απαλλαγείς με τις συμβουλές της ψυχολόγου Ισμήνης Καραγιάννη, MSc.

γκρίνια και γυναίκα istock

Δεν είναι κακό να στενοχωριέσαι ή να γκρινιάζεις για κάποια πράγματα και να τα συζητάς με κάποιον ή κάποια που ίσως σε βοηθήσει να τα λύσεις. Όμως, αν ξοδεύεις πολλή ενέργεια γκρινιάζοντας για το τι πάει στραβά σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση αυτή, ίσως είναι καιρός να αντιμετωπίσεις αυτό που σε δυσαρεστεί.

Πώς να σταματήσεις την γκρίνια

Ακολουθούν επτά συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να γκρινιάζεις:

1. Αναγνώρισε το πρόβλημα

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσεις. Παρατήρησε τον εαυτό σου και δείτε πότε και γιατί τείνεις να παραπονιέσαι ή να γκρινιάζεις. Μήπως το κάνεις όταν νιώθεις αγχωμένη, κουρασμένη ή δυσαρεστημένη;

2. Άλλαξε την οπτική σου

Εστίασε στα θετικά στοιχεία της ζωής σου αντί στα αρνητικά. Αφιέρωνε χρόνο κάθε μέρα για να εκτιμάς τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, όσο μικρά κι αν φαίνονται.

3. Εξέφρασε τα συναισθήματά σου με υγιή τρόπο

Αντί να παραπονιέσαι ή να γκρινιάζεις, βρες πιο υγιείς τρόπους για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Μίλησε με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή ψυχοθεραπευτή, γράψε σε ένα ημερολόγιο τα συναισθήματά σου ή ασχολήσου με κάποια δημιουργική δραστηριότητα.

4. Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη

Η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις στα θετικά στοιχεία της ζωής σου και να μειώσεις την τάση για παράπονα και γκρίνια. Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ή αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτείς τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.

5. Απόφευγε τους αρνητικούς ανθρώπους

Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάς χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τη νοοτροπία σου. Αν διαπιστώσεις ότι περνάς πολύ χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους, προσπάθησε να βρίσκεσαι με θετικούς ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις καλά.

6. Βρες τρόπους να χαλαρώνεις

Το άγχος μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή στα παράπονα και τη γκρίνια. Βρες τρόπους να χαλαρώνεις και να μειώνεις το άγχος σου, όπως yoga, διαλογισμό ή περπάτημα στη φύση.

7. Ζήτα βοήθεια

Αν δυσκολεύεσαι να σταματήσεις να παραπονιέσαι ή να γκρινιάζεις, ίσως χρειαστεί να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις αιτίες της συμπεριφοράς αυτής και να αναπτύξεις πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Να θυμάσαι:

Η αλλαγή της νοοτροπίας και η υιοθέτηση πιο υγιών συνηθειών χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Μην απογοητεύεσαι αν υποτροπιάσετις περιστασιακά. Απλά συνέχισε να προσπαθείς και θα δεις σταδιακά βελτίωση στη διάθεσή σου και στις σχέσεις σου με τους άλλους.

Επιπλέον, η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας και στη μείωση της τάσης για παράπονα και γκρίνια.

Έρευνα: Γιατί οι άνδρες είναι πιο γκρινιάρηδες όταν αρρωσταίνουν; (επιτέλους, μάθαμε!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i