Γυναίκα στα 30: 8 δώρα που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Η τέταρτη δεκαετία της ζωής σου είναι κομβικής σημασίας για την καλή σωματική και την ψυχική υγεία σου στα χρόνια που θα έρθουν.

γυναίκα άνοιξη βόλτα πόλη istock

Στα 30 σου είσαι πολυάσχολη. Μπορεί να έχεις παιδιά, γάμο, καριέρα. Η ζωή τρέχει – κι εσύ μαζί της. Εμείς όμως –παντοτινοί φύλακες άγγελοί σου– είμαστε εδώ για να σου πούμε και να σου δείξουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο διατηρείς την υγεία και την ευημερία σου στα 30 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία σου για το υπόλοιπο της ζωής σου. Οι συμβουλές του ειδικού παθολόγου Kashif J. Piracha, MD, είναι πολύτιμες προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν μπορείς να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, να τρως σωστά, να απαλλαγείς από το άγχος, να ασκείσαι και πολλά άλλα, έχεις μπροστά σου περισσότερο από μισό αιώνα ζωής χωρίς ασθένειες. Τι λες, ξεκινάμε σήμερα κιόλας;

Διαβάστε Επίσης

Τα "δώρα" που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για να μεγαλώνεις με υγεία 

1.     Βρες το σωστό βάρος για εσένα και διατήρησέ το. Πρέπει να καταλάβεις ότι είναι πιο εύκολο να προσπαθήσεις για την απώλεια βάρους στα 30 σου απ’ ό,τι στα 40 και μετά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι με την αύξηση της ηλικίας ο μεταβολισμός και η μυϊκή μάζα μειώνονται, οδηγώντας σε ευκολότερη αύξηση βάρους και δυσκολότερη απώλειά του. Θέλεις δέσμευση; Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα φτάσεις στα 40ά γενέθλιά σου με υγιές βάρος. Πώς; Επικεντρώσου στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών –και όχι μόνο– συνηθειών.

2.     Δώσε προτεραιότητα στην άσκησή σου. Καταλαβαίνουμε: είσαι απασχολημένη. Και μάλλον νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο για άσκηση. Αλλά, αν αρχίσεις να ασκείσαι τακτικά, θα δεις ότι από τη μία θα έχεις μεγάλη διαφορά στη φυσική σου κατάσταση και από την άλλη θα γίνεις πιο αποτελεσματική στη δουλειά σου και η διάθεσή σου θα είναι όλο και καλύτερη. Είναι αλήθεια: θα έχεις περισσότερη ενέργεια, θα κοιμάσαι καλύτερα, θα είσαι πιο δημιουργική και θα προλαβαίνεις να κάνεις περισσότερα. Δοκίμασε να ασκηθείς για 2 εβδομάδες. Στοιχηματίζουμε ότι όλα θα τα προλαβαίνεις και... ακόμα περισσότερα.

3.     Μάθε να κοιμάσαι. Ο ύπνος είναι υγεία. Στα 30 σου μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για να χτίσεις τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνεις σωστό ύπνο σε όλη σου τη ζωή. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς θα αποκοιμηθείς μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή που θα πέσεις στο μαξιλάρι. Διότι και ο ύπνος έχει τις τεχνικές του. Δες έναν ειδικό αν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις πρόβλημα ή διαταραχή ύπνου. Το να μην κοιμάσαι αρκετά δεν επηρεάζει μόνο το σώμα σου –για παράδειγμα, αυξάνεται το άγχος που μπορεί να οδηγήσει σε καταναγκαστική διατροφή και αύξηση βάρους–, αλλά και το πόσο καλά εργάζεσαι και πόσο χαίρεσαι τη ζωή.

4.     Βάλε στη διατροφή σου τα λαχανικά. Ακολουθεί ένας απλός κανόνας για υγιεινή διατροφή: λαχανικά και φρούτα ίσον το καλύτερο πράγμα για το σώμα σου. Οι συμβουλές διατροφής φαίνεται τώρα να εστιάζουν στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες, στα λίπη και στις βιταμίνες, αλλά το καλύτερο που μπορείς να φας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι χορτοφάγοι έχουν τις πιο υγιείς αρτηρίες και χαμηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις (Νο 1 δολοφόνος στις ΗΠΑ).

5.    Ένταξε σταδιακά στο πρόγραμμα προληπτικές εξετάσεις. Μη νομίζεις ότι, επειδή είσαι "μόνο" 30, δεν κινδυνεύεις από ασθένειες. Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο σώμα σου. Εννοείται πως το καλύτερο είναι να τα προλάβεις και να αναλάβεις δράση τώρα για να τα μειώσεις. Πρέπει, επίσης, να μεριμνήσεις για κάποιες εξετάσεις, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων.

6.     Διατήρησε τις φιλίες σου. Η αίσθηση της σύνδεσης και της ανάγκης να έχεις γύρω σου ανθρώπους που εμπιστεύεσαι μπορεί να ενισχύσει την υγεία σου. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν έχεις φίλους και καλές σχέσεις. Στα 30 σου μπορεί να είναι δύσκολο να έχεις κάποιες φιλίες, καθώς είσαι απασχολημένη με καριέρα, παιδιά και γάμο (και οι φίλοι σου ασχολούνται επίσης με τα ίδια πράγματα). Προσπάθησε, όμως, με κάθε τρόπο να διατηρήσεις αυτές τις φιλίες. Αφιέρωσε χρόνο για να μιλήσεις στο τηλέφωνο, κανόνισε μια έξοδο το Σαββατοκύριακο και σίγουρα η ζωή έτσι θα φαντάζει πιο όμορφη.

7.    Μάθε το ιστορικό υγείας σου. Κανείς δεν πρόκειται να φροντίσει την υγεία σου καλύτερα από εσένα. Πρέπει να γνωρίζεις το ιατρικό σου ιστορικό, τους παράγοντες κινδύνου και τα φάρμακά σου, αν λαμβάνεις. Οργάνωσε στον υπολογιστή ή στο κινητό σου ένα σύστημα για την παρακολούθηση όλων των πληροφοριών για την υγεία σου τώρα. Αυτό το σύστημα θα σε βοηθήσει (και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης) να εντοπίσεις γρήγορα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον, θα αποτρέψει σφάλματα στη θεραπεία και τη διάγνωση και θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιες προληπτικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστείς.

8.    Βρες μια πρακτική χαλάρωσης. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά χαλάρωσες; Η χαλάρωση πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής σου ζωής. Εάν μπορείς να βρεις έναν (δικό σου) τρόπο για να απενεργοποιήσεις το άγχος σου για λίγο, μπορείς να αποτρέψεις πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το στρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i