Εμμηνόπαυση: Μπορεί να φταίει για το φούσκωμα, τα αέρια στο έντερο και τη δυσκοιλιότητα;

Αφού συζητάμε ανοιχτά πλέον για την εμμηνόπαυση, ας μιλήσουμε ανοιχτά για το πώς επηρεάζει το έντερο και το πεπτικό μας σύστημα.

Γυναίκα στην προεμμηνόπαυση που τρώει σοκολάτα istock

Αέρια στο έντερο, φούσκωμα στο στομάχι, προβλήματα στην πέψη, πόνος στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα… Παρότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε φάση της ζωής μας, φαίνεται ότι είναι πιο συχνά στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Ακόμα και γυναίκες που σπάνια αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα στο έντερο και το πεπτικό στο παρελθόν, μπορεί ξαφνικά να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν πια "ασφαλή" τρόφιμα και πως ότι και αν φάνε είναι πιθανό να έχει… παρενέργειες.

Πώς επηρεάζει η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση την υγεία του εντέρου

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μετεωρισμός, δηλαδή τα αέρια στο έντερο, δεν είναι πραγματικά "πρόβλημα". Σύμφωνα με τη Dr. Erika La Vella, ειδική σε θέματα εντέρου, τα αέρια είναι βακτήρια που απλά… κάνουν τη δουλειά τους στο έντερό μας. Γιατί όμως αλλάζει η λειτουργία του πεπτικού σε αυτό το στάδιο της ζωής μας; Η απάντηση ακούει στο όνομα οιστρογόνα, καθώς μεταξύ των πολλών άλλων λειτουργιών τους, τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της κορτιζόλης - της ορμόνης "μάχης ή φυγής" που ενεργοποιείται από το στρες. Έτσι, όταν τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται γύρω στην εμμηνόπαυση, ξαφνικά το στρες γίνεται πολύ πιο ... αγχωτικό και αρχίζει να επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού.

Διαβάστε Επίσης

Μπορεί η ορμονική ανισορροπία να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα;

Όχι μόνο οι αντιδράσεις μας στο στρες γίνονται λίγο πιο ακραίες, αλλά η αυξημένη κορτιζόλη στον οργανισμό έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα να επιβραδύνει την πέψη της τροφής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος πεπτικών διαταραχών, όπως αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα στην εμμηνόπαυση. Όμως, όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα στην εμμηνόπαυση, δεν χρειάζεται να υπομένουμε απλώς τα συμπτώματα. Κάποιες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας μπορεί να φέρουν ξανά σε ισορροπία και εύρυθμη λειτουργία το πεπτικό μας. Τι, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε;

Διαβάστε Επίσης

Υποκαθιστούμε τα οιστρογόνα με φυτοοιστρογόνα

Επειδή μέρος του προβλήματος εδώ είναι η φυσική μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων που μιμούνται αυτά που χάθηκαν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του προβλήματος. Ποιες είναι καλές φυσικές πηγές τους: Η σόγια (τόφου, τέμπεχ, μίσο), λαχανικά και όσπρια, φρούτα όπως χουρμάδες και μήλα, σπόροι όπως λιναρόσπορος και σουσάμι), δημητριακά όπως βρώμη και κριθάρι, καθώς και αφεψήματα με δυόσμο, μάραθο και γλυκάνισο που συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πεπτικού.

Αυξάνουμε την πρόσληψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο βοηθά σημαντικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά και μεμονωμένα σε ενοχλήσεις του πεπτικού όπως τα αέρια και η δυσκοιλιότητα. (Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των εναλλαγών της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση, να κρατήσει τα οστά δυνατά, να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ρυθμίσει τους καρδιακούς παλμούς, οπότε η πρόσληψή του, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας, είναι καλή ιδέα! Φυσικές πηγές μαγνησίου είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και τα παντζάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι γλυκοπατάτες, τα φιστίκια, το πίτουρο βρώμης, το καλαμποκάλευρο, λιπαρά ψάρι, τα σύκα, το αβοκάντο, οι μπανάνες και η μαύρη σοκολάτα.

Διαβάστε Επίσης

Ενισχύουμε την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, οπότε η μείωση αυτών των ορμονών μπορεί να διαταράξει την υγιή χλωρίδα του, το μικροβίωμα. Η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο σε σχέση με τα βλαβερά. Οι τροφές που έχουν ζύμωση (κεφίρ, miso, kombucha, ξινολάχανο) αποτελούν τροφή και για τα καλά βακτήρια. Συμβουλέψου επίσης το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου για ένα συμπλήρωμα με προβιοτικά.

Αύξησε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία του πεπτικού και του εντέρου. Τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, μην το παρακάνεις ξαφνικά στις ωφέλιμες αυτές ουσίες γιατί με την απότομη αύξησή τους μπορεί το έντερό σου να αντιδράσει αρνητικά με δυσκοιλιότητα, πόνο και σπασμούς. Ιδανικά, αύξησε σταδιακά την πρόσληψή τους ώστε να έχει το πεπτικό σου όλο τον απαραίτητο χρόνο για να συνηθίσει.

Last but not least: Ενυδατώσου, κοιμήσου καλά και ασκήσου. Αυτό το τρίπτυχο ευεξίας βελτιώνει συνολικά την υγεία, συμβάλει στον έλεγχο του άγχους και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και του εντέρου.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i