Μια ανησυχητική αλήθεια για την ψυχική υγεία: 50% των ανθρώπων θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία διαταραχή

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει ανοιχτές συζητήσεις για την ψυχική υγεία.

ψυχική υγεία unsplash

Σε μια πρωτοποριακή παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποκαλύφθηκε η ανησυχητική αλήθεια για την ψυχική υγεία. Η μελέτη, που διεξήχθη για δύο δεκαετίες, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 150.000 ενήλικες σε 29 χώρες, αποκαλύπτοντας ότι ένας στους δύο ανθρώπους θα αναπτύξει διαταραχή ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση, επενδύσεις και υποστήριξη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας παγκοσμίως.

Ο επιπολασμός των διαταραχών ψυχικής υγείας

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής John McGrath τόνισε τον υψηλό επιπολασμό των διαταραχών ψυχικής υγείας, με ένα εκπληκτικό 50% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει τουλάχιστον μία διαταραχή μέχρι την ηλικία των 75 ετών, κατάθλιψη ή άγχος. Συγκεκριμένα, η μελέτη τόνισε επίσης μια απόκλιση μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να επηρεάζονται συχνότερα από κατάθλιψη, ειδικές φοβίες και μετατραυματικό στρες (PTSD), ενώ οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση αλκοόλ, την κατάθλιψη και συγκεκριμένες φοβίες.

Έναρξη στην πρώιμη ζωή

Η έρευνα αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία ή τη νεαρή ενήλικη ζωή. Η ηλικία αιχμής της πρώτης εμφάνισης παρατηρήθηκε στα 15 έτη, με διάμεση ηλικία έναρξης τα 19 για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επένδυσης στη βασική νευροεπιστήμη για την καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης αυτών των διαταραχών σε κρίσιμα στάδια της ζωής.

Επένδυση σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Ronald Kessler από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ τόνισε την αναγκαιότητα επένδυσης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία κοινών ψυχικών διαταραχών είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων περιόδων της ζωής των ατόμων. Κατανοώντας την ηλικία στην οποία εμφανίζονται συνήθως αυτές οι διαταραχές, οι παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να διατεθούν πόροι για έγκαιρη υποστήριξη σε όσους κινδυνεύουν.

Σπάζοντας το στίγμα

Μία από τις σημαντικές προκλήσεις για την αντιμετώπιση των διαταραχών ψυχικής υγείας είναι το στίγμα που συνδέεται με την αναζήτηση βοήθειας. Οι παρεξηγήσεις και οι διακρίσεις μπορούν να εμποδίσουν τα άτομα να αναζητήσουν υποστήριξη, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάστασή τους. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει ανοιχτές συζητήσεις για την ψυχική υγεία, όπου τα άτομα νιώθουν άνετα να αναζητούν βοήθεια χωρίς να φοβούνται την κριτική.

Οι πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την κατάργηση των φραγμών και τη διασφάλιση ότι τα άτομα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και οι κοινότητες θα πρέπει να εφαρμόζουν προγράμματα που ενισχύουν τον αλφαβητισμό στην ψυχική υγεία, εξοπλίζοντας τους ανθρώπους με τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να αναγνωρίζουν τα ανησυχητικά σημάδια στον εαυτό τους και στους άλλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i