Ξεκλειδώνοντας την πηγή της νεότητας: Πώς ο περιορισμός θερμίδων αναζωογονεί τους μύες και την υγεία

Πόσες θερμίδες να μειώσεις καθημερινά για να πετύχεις καλύτερη υγεία;

αυγα_μαγειρεμα Istock

Μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (NIH) έδωσε νέο φως στα πιθανά οφέλη του περιορισμού των θερμίδων στους ανθρώπους. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Aging Cell, υπογραμμίζει πώς η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, χωρίς να λείπουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να ενεργοποιήσει κρίσιμες βιολογικές οδούς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας και στην καθυστέρηση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Ενώ ο περιορισμός των θερμίδων έχει τεκμηριωθεί καλά σε ζωικά μοντέλα, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι παρόμοιοι μηχανισμοί μπορεί να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της μείωσης της πρόσληψης ενέργειας, μια μελέτη που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (NIA), χρησίμευσε ως βάση για αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα. Σε μια περίοδο δύο ετών, οι συμμετέχοντες στόχευαν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 25%. Αν και πέτυχαν μια πιο μέτρια μείωση 12%, αυτή η μείωση αποδείχθηκε επαρκής για να ενεργοποιήσει πολυάριθμες βιολογικές οδούς που σχετίζονται με την υγιή γήρανση.

Τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων

Ο συγγραφέας και Επιστημονικός Διευθυντής της NIA Luigi Ferrucci, M.D., Ph.D., τόνισε τη σημασία αυτής της έρευνας δηλώνοντας: "Μια μείωση 12% στην πρόσληψη θερμίδων είναι πολύ μέτρια, αλλά αυτού του είδους η μικρή μείωση στην πρόσληψη θερμίδων είναι εφικτή και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία σας".

Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του περιορισμού των θερμίδων στην υγεία των μυών, καθώς και τα μοριακά θεμέλια των παρατηρούμενων οφελών. Ενώ οι συμμετέχοντες σε περιορισμό θερμίδων έχασαν μυϊκή μάζα, έχασαν ταυτόχρονα κατά μέσο όρο 20 κιλά βάρους τον πρώτο χρόνο, ωστόσο διατήρησαν τη μυϊκή τους δύναμη. Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο περιορισμός των θερμίδων βελτίωσε τη μυϊκή ειδική δύναμη, η οποία είναι η ποσότητα δύναμης που παράγεται από κάθε μονάδα μυϊκής μάζας.

Επιπτώσεις για την υγιή γήρανση

Η ισχυρή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και της γήρανσης υπογραμμίζει τη σημασία του περιορισμού των θερμίδων ως μια προσέγγιση για την καταπολέμηση της προφλεγμονώδους κατάστασης που παρατηρείται συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτή η έρευνα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την πρόληψη της φλεγμονής που σχετίζεται με την ηλικία και την προώθηση της υγιούς γήρανσης. Καθώς η φλεγμονή είναι κεντρικό συστατικό διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων, οι επιπτώσεις αυτής της μελέτης είναι πολλαπλές.

Η πρόσφατη μελέτη του NIH σχετικά με τον αντίκτυπο του περιορισμού των θερμίδων στην αναζωογόνηση των μυών και την ενεργοποίηση των ζωτικών βιολογικών οδών προαναγγέλλει μια νέα εποχή δυνατοτήτων για την ανθρώπινη υγεία

Πόσα σκαλιά πρέπει να ανέβεις ημερησίως για να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιοπάθειας;

Ξινό, γλυκό, πικρό, αλμυρό, ουμάμι και... χλωριούχο αμμώνιο; Η έκτη βασική γεύση μόλις ανακαλύφθηκε!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i