Τι είναι ο χιαστός και ποια τα συνήθη συμπτώματα ρήξης του;

Πώς γίνεται η διάγνωση ρήξης χιαστού και ποια η θεραπεία του;

Πόνος στα γόνατα iStock

Ο χιαστός, για την ακρίβεια ο πρόσθιος χιαστός και ο οπίσθιος χιαστός, είναι 2 σύνδεσμοι του γονάτου σε χιαστή διάταξη. Η λειτουργία των χιαστών συνδέσμων έγκειται στο γεγονός ότι σταθεροποιούν το γόνατο από προσθιοπίσθιες δυνάμεις ενώ συμβάλλουν στην ομαλή κάμψη του. Παράλληλα, ενώνουν το μηριαίο οστό με το κνημιαίο στην άρθρωση του γόνατος. Προτού ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Δρ. Γ. Μπεσίρης εξηγήσει ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα ρήξης χιαστού, ας δούμε τι είναι η ρήξη χιαστού;

Η ρήξη χιαστού συνδέσμου ορίζεται ως η βίαιη διακοπή της συνέχειας του συνδέσμου. Συνήθως ο σύνδεσμος κόβεται λόγω έντονης στροφής του γόνατος. Εκτός από την άμεση αστάθεια γόνατος, η ρήξη χιαστού μπορεί να προκαλέσει επιπλέον βλάβες όπως η ρήξη μηνίσκου, η χονδροπάθεια και η αρθρίτιδα γόνατος.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα ρήξης χιαστού;

Κατά την άμεση και οξεία φάση της κάκωσης ο ασθενής νιώθει οξύ πόνο στο γόνατο που τον ακινητοποιεί. Ο πόνος συνοδεύεται από τον χαρακτηριστικό ήχο "κρακ", γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι κόβεται ο σύνδεσμος. Στα συνήθη συμπτώματα ρήξης χιαστού συγκαταλέγεται και η δυσκολία να ορθοστατήσει και συνήθως χρειάζεται βοήθεια για να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή ιατρείο. Μάλιστα εντός του πρώτου 24ωρου το γόνατο πρήζεται και φλεγμαίνει (γίνεται θερμό), και αυτό διότι η άρθρωση γεμίζει με αίμα (αίμαρθρο).

Βεβαίως, έπειτα από το πρώτο διάστημα (μερικές εβδομάδες) και εφόσον ακολουθήσει τις οδηγίες του Ορθοπεδικού για αποφόρτιση και φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα υποχωρούν. Ο ασθενής ανακουφίζεται καθώς το οίδημα στο γόνατο προοδευτικά υποχωρεί και επανέρχεται μερικώς στην καθημερινότητά του.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν όσοι ασχολούνται συστηματικά με κάποιο σπορ. Σε αυτή την περίπτωση το εύρος κίνησης της άρθρωσης είναι μειωμένο, συνοδεύεται από ατροφία των μυών της περιοχής του γόνατος και ο ασθενής νιώθει έντονη αστάθεια και χωλότητα. Όλα αυτά γίνονται αισθητά ακόμα και σε απλές βασικές δραστηριότητες όπως όταν κατεβαίνει σκαλοπάτια, όταν γονατίζει ή βρίσκεται σε παρατεταμένη ορθοστασία. Εύλογα, δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες και μάλιστα σε όσες απαιτούν απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, όπως για παράδειγμα το τένις, το σκι ή το ποδόσφαιρο.

χιαστος

Ποιοι παράγοντες ευνοούν τη ρήξη χιαστού συνδέσμου;

Εκτός από τα συνήθη συμπτώματα ρήξης χιαστού, καλό είναι να γνωρίζουμε και τους παράγοντες κινδύνου της ρήξης χιαστού. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να αποτραπούν. Είναι γεγονός ότι η ρήξη χιαστού συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών και γυμναστικών δραστηριοτήτων που ασκούν πίεση στο γόνατο. Ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Δρ. Γ. Μπεσίρης συνοψίζει τους εξής παράγοντες:

  • Στροφή πάνω σε λυγισμένο γόνατο
  • Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης
  • Ξαφνικό σταμάτημα
  • Αδέξια προσγείωση από άλμα
  • Άμεσο χτύπημα στο γόνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση ρήξης χιαστού και ποια η θεραπεία του;

Ένας έμπειρος Ορθοπεδικός θα καταγράψει αρχικά το ιστορικό του ασθενούς και θα ακούσει την περιγραφή του τραυματισμού. Στόχος είναι να διαπιστώσει εάν πρόκειται για ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού. Στην περίπτωση που ο τραυματισμός είναι δύσκολος και επίπονος και ως εκ τούτου η κινική διάγνωση καθίσταται ατελής (δεν μπορούν να διενεργηθούν ιατρικά τεστ), ο ιατρός προχωρά σε μαγνητική τομογραφία.

Όσον αφορά τη θεραπεία, μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Υπεύθυνος να καθορίσει την θεραπεία είναι μόνο ο Ορθοπεδικός.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη φυσικοθεραπεία, τη χρήση νάρθηκα, την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και την αντιφλεγμονώδη αναλγητική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Αν ωστόσο, αυτή αποτύχει ή δεν καταστεί απολύτως επαρκής, προτείνεται η αθροσκόπηση γόνατος. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και το αυθημερόν εξιτήριο. Η αποκατάσταση του γόνατος αναμένεται άμεση.

Επικοινώνησε με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Δρ. Γ. Μπεσίρης προκειμένου να μάθεις περισσότερα για τα συνήθη συμπτώματα ρήξης χιαστού. Η πολυετής του εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν το γόνατο αλλά και γενικότερα Ορθοπεδικής φύσης, τον καθιστούν αρμόδιο για την εύρεση και σωστή εφαρμογή της θεραπείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i