Μεσογειακή διατροφή: Το " κλειδί " της μακροζωίας σύμφωνα με τους επιστήμονες

5 σημαντικοί λόγοι που η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία του οργανισμού.

μεσογειακη_διατροφη Istock

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποκτήσει την φήμη της πιο ωφέλιμης διατροφής, και κάθε νέα έρευνα που προκύπτει επιβεβαιώνει την σημαντικότητά της στην συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Με επίκεντρο τα "καλά" λίπη, τα θαλασσινά και τα πολλά λαχανικά και φρούτα, η μεσογειακή διατροφή έχει επαινεθεί εδώ και καιρό για την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει: Το να τρέφεσαι σύμφωνα με την μεσογειακή διατροφή ενισχύεις την προσπάθεια σου για απώλεια βάρους ακόμα κι αν δεν προσπαθείς ενεργά να περιορίσεις τις ημερήσιες θερμίδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η έμπνευση της μεσογειακής διατροφής έρχεται από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας -κυρίως των κατοίκων της Κρήτης-, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Εξ ου και το όνομά της!

Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών. Ακολουθεί η μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος, ενώ ολοκληρώνεται με την σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 5 εκπληκτικά οφέλη της μεσογειακής δίαιτας σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και εργασίες που έχουν δημοσιευτεί και θα σε κάνουν να υιοθετήσεις αμέσως αυτό το στυλ διατροφής.

Διάβασε επίσης: Ντάκος ή χωριάτικη; Ποια σαλάτα είναι πιο υγιεινή;

Μεσογειακή διατροφή: 5 λόγοι που θα σε πείσουν να τη δοκιμάσεις

μεσογειακη_διατροφη
Istock

Προστασία της καρδιάς

Μια μελέτη του 2015 από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας παρακολούθησε περισσότερους από 2.500 Έλληνες ενήλικες για περισσότερα από 10 χρόνια. Όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 47 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν ήταν πιστοί σε ένα πρόγραμμα γευμάτων μεσογειακής διατροφής.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η τήρηση της δίαιτας προσέφερε ακόμη περισσότερη προστασία της καρδιάς σε σύγκριση με την σωματική δραστηριότητα. 

Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Αν επιθυμείς να διατηρήσεις το μυαλό σου σε εγρήγορση, πρόσθεσε τροφές όπως  δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι άλλωστε βασικά μέρη της μεσογειακής διατροφής.

Μια ανασκόπηση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ολόκληρων τροφών και υγιεινών λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο ο εγκέφαλος φθίνει και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι προκύπτουν τόσο σε μεγαλύτερες ηλικίας ανθρώπους όσο και σε νεότερους.

Απώλεια βάρους

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ικανότητα της μεσογειακής διατροφής να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά. Μια μετα-ανάλυση του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolic Syndrome and Related Disorders διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής συνέβαλε στην απώλεια βάρους των συμμετεχόντων κατά περίπου 4 κιλά περισσότερο από αυτό των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά όταν οι συμμετέχοντες αύξησαν το πρόγραμμα άσκησής τους και παρέμειναν στη δίαιτα για περισσότερο από έξι μήνες.

Πρόληψη χρόνιων παθήσεων

Μια εργασία του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Today διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Αρχικά διαπίστωσαν ότι όσοι την ακολουθούν τείνουν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο. Δεύτερον, η συγκεκριμένη διατροφή και η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (κατά 40 τοις εκατό για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου). Αλλά τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής δεν σταματούν εκεί: Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του μαστού, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλους καρκίνους.

Ενισχύει την μακροζωία

Δεδομένων όλων αυτών των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, δεν είναι περίεργο που ο τρόπος διατροφής μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The BMJ βρήκε κυτταρικές διαφορές μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν το πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής και εκείνων που έτρωγαν περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά, ειδικά όσον αφορά το μήκος των τελομερών, που είναι αλληλουχίες DNA που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων. Το μήκος των τελομερών έχει μια ενδιαφέρουσα σχέση με τη γήρανση: Τα κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με μικρότερη διάρκεια ζωής, ενώ τα μακρά τελομερή μπορεί να ισοδυναμούν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής είχαν μεγαλύτερα τελομερή.

Διάβασε επίσης: Τα οφέλη από τις ελιές για την καρδιά, τα οστά και τα κύτταρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i