Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος των νεογέννητων όταν σε ακούνε;

Και τι μπορεί να σημαίνει όταν το μωρό σου σε ακούει ακόμη κι όταν είναι στη μήτρα σου;

newborn istock

Αυτοί οι ευτυχισμένοι ήρεμοι μήνες που περνάμε στη μήτρα πριν γεννηθούμε μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εκμάθησης της γλώσσας μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δείχνει ότι τα νεογέννητα μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες ακοής και ομιλίας.

Τι παρατήρησαν οι ερευνητές

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, παρατήρησε συγκεκριμένες αλλαγές στα εγκεφαλικά πρότυπα στα νεογέννητα όταν αυτά άκουγαν ομιλίες, υποδηλώνοντας ότι ο εγκέφαλός τους είναι ήδη συντονισμένος με τη γλώσσα της μητέρας τους και με τους βασικούς ρυθμούς ομιλίας.

"Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν τα πιο πειστικά στοιχεία μέχρι σήμερα ότι η γλωσσική εμπειρία διαμορφώνει ήδη τη λειτουργική οργάνωση του εγκεφάλου του βρέφους, ακόμη και πριν από τη γέννηση", γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 33 νεογνά, ηλικίας έως πέντε ημερών, με γαλλόφωνες μητέρες. Στα μωρά ακούστηκε ήχος της ιστορίας των Goldilocks και των Three Bears στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα ισπανικά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν κάτι διαφορετικό κατά την τελευταία αναπαραγωγή του γαλλικού ήχου: περισσότερους χρονικούς συσχετισμούς μεγάλης εμβέλειας, που είναι εγκεφαλικά κύματα που συνδέονται με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε την ομιλία.

Αυτό υποδηλώνει ότι αμέσως μετά τη γέννηση, είμαστε ήδη σε θέση να αναγνωρίσουμε και να απορροφήσουμε τη γλώσσα που ακούγαμε ενώ βρισκόμαστε στη μήτρα (γνωρίζουμε ότι το έμβρυο ακούει τους εξωτερικούς ήχους μετά από περίπου επτά μήνες κύησης).

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτές οι ταλαντώσεις του εγκεφάλου, που ενεργοποιήθηκαν από τα γαλλικά, ήταν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα που σχετίζεται με τους φυσικούς ρυθμούς της ομιλίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς να μιλάμε, φαίνεται, ακόμα και όταν είμαστε μόλις λίγων ημερών.

Μητρικό γάλα: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για το μωρό σου;

"Ο εγκέφαλος του νεογέννητου μπορεί έτσι να βρίσκεται ήδη σε μια βέλτιστη κατάσταση για την αποτελεσματική επεξεργασία του λόγου και της γλώσσας, υποστηρίζοντας τις απροσδόκητες ικανότητες εκμάθησης γλώσσας των βρεφών", γράφουν οι ερευνητές.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι πιθανότατα ακούμε ενώ είμαστε στη μήτρα – λάβετε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο τα μωρά προτιμούν τη φωνή της μητέρας τους, για παράδειγμα – αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει πιο προσεκτικά τη νευρική δραστηριότητα που συμβαίνει στα νεογέννητα.

Φυσικά, τα μωρά είναι απολύτως ικανά να μάθουν μια διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα γέννησής τους – αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε δεμένοι με τη γλώσσα που μιλά η μητέρα μας. Ωστόσο, δείχνει ότι η μάθηση ξεκινά πριν από τη γέννηση.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η εξέταση του τρόπου με τον οποίο άλλοι τύποι ήχου μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο των νεογνών: Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε μουσική που έχουμε ακούσει προηγουμένως στη μήτρα..

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i