Νεογέννητο: Φαίνεται απαθές και δεν αντιδρά στα ερεθίσματα. Να ανησυχήσω;

Μήπως το νεογέννητο μωρό φαίνεται απαθές και δεν αντιδρά στα ερεθίσματα; Ο Μάριος Ανδρέου εξηγεί τι μπορεί να συμβαίνει.

μωρό παιδίατρος νεογέννητο εξέταση μαμά

Συνεργάστηκε ο Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος και διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας.

Κάποια συμπτώματα στο νεογέννητο θεωρούνται sos για την υγεία του. Διάβασε τι μπορεί να σημαίνει αν το μωρό σου φαίνεται απαθές και δεν αντιδρά στα ερεθίσματα.

Σύμπτωμα στο νεογέννητο: Φαίνεται απαθές και δεν αντιδρά στα ερεθίσματα

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο πράγματα για τα οποία θα πρέπει να αναρωτηθείς: Εάν το μωρό μπορεί να σε ακούσει και αν σε βλέπει. Σε όλα τα νεογέννητα γίνεται έλεγχος ακοής στο μαιευτήριο. Εάν υπάρχει υποψία για απώλεια ακοής, θα επαναληφθεί το τεστ και, αν χρειαστεί, θα παραπεμφθεί το μωρό σου σε ειδικό γιατρό. "Πριν ανησυχήσεις, να θυμάσαι πως ένα νεογέννητο μωρό θέλει λίγο χρόνο μετά τη γέννησή του για να μπορεί να εντοπίσει ήχους ή εικόνες που βλέπει" εξηγεί ο παιδίατρος. "Κάποια μωρά το κάνουν στις 3 εβδομάδες, άλλα στις 8". Ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβεις αν το μωρό σου ακούει καλά είναι αν ξαφνιάζεται με ένα δυνατό θόρυβο. Για να στραφεί προς το μέρος του ήχου, θα πρέπει να έχουν περάσει 8 εβδομάδες από τη γέννησή του.

Διάβασε επίσης: Γύρισες με το νεογέννητο μωρό στο σπίτι; Διάβασε εδώ πώς θα βγάλεις άκρη τις πρώτες ημέρες!

Διάβασε επίσης: 10 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν επισκέπτεσαι ένα νεογέννητο

Nα ανησυχήσω;

"Στους 3 μήνες το μωρό θα πρέπει να κάνει οπτική επαφή με τους γονείς του, π.χ. να σε κοιτάζει όταν του αλλάζεις την πάνα ή όταν το ταΐζεις" απαντά ο ειδικός. Αν μετά την ηλικία των 4 μηνών, εξακολουθείς να θεωρείς ότι το μωρό σου δεν ανταποκρίνεται, θα πρέπει να το συζητήσεις με το γιατρό σου ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας νευρολογικής διαταραχής. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i