Τα προϊόντα για τα μαλλιά και τα εργαλεία styling ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία

Πότε και γιατί η ισιωτική μαλλιών σου μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία σου.

μαλλια_υγεια Istock

Χρησιμοποιείς θερμαινόμενα εργαλεία μετά το πέρασμα ενός προϊόντος στα μαλλιά σου; Νέα έρευνα δείχνει ότι τα χημικά μόρια θα μπορούσαν να σου προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όταν θερμαίνονται. Οι κυκλικές πτητικές μεθυλοσιλοξάνες (cVMS), που βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα μαλλιών, είναι γνωστές για τη λάμψη και την λείανση που προσφέρουν στα μαλλιά, ιδιότητες που χρειάζεσαι όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το φριζάρισμα.

Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία προτείνει ότι όταν αυτά τα μόρια θερμαίνονται με ισιωτική μαλλιών ή εργαλείο για μπούκλες, μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την προσωπική και περιβαλλοντική υγεία.

Διάβασε επίσης: Αυτή είναι η τάση μανικιούρ του φετινού χειμώνα που έχει "κερδίσει" όλες τις fashionistas

Τα προϊόντα για τα μαλλιά και τα εργαλεία styling ενδέχεται να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία

μαλλια_υγεια
Istock

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χρησιμοποίησαν τα τυπικά προϊόντα μαλλιών τους - συμπεριλαμβανομένων κρέμες, σπρέι και λάδια - και εργαλεία θέρμανσης σε ελεγχόμενο οικιακό περιβάλλον. Οι ερευνητές μέτρησαν τις εκπομπές cVMS και άλλων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που μπορεί να είναι επιβλαβείς, με ορισμένες μάλιστα να είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

"Οι ρουτίνες περιποίησης μαλλιών σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην έκθεση εισπνοής σε πτητικές οργανικές ενώσεις και στο αστικό ατμοσφαιρικό περιβάλλον", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, σημειώνοντας ότι οι εκπομπές "θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη χημεία της εξωτερικής ατμόσφαιρας".

Μεταξύ των ενώσεων cVMS, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις εκπομπές των χημικών ουσιών δεκαμεθυλοκυκλοπεντασιλοξάνη (D5) και οκταμεθυλοκυκλοτετρασιλοξάνη (D4) κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους.

Οι D4 και D5 έχουν συσχετιστεί με "θανατηφόρα ηπατική και πνευμονική βλάβη σε ποντίκια" και "δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπνευστική οδό, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα των πειραματόζωων", αντίστοιχα. Ο τύπος του προϊόντος, το μήκος των μαλλιών και η θερμοκρασία του εργαλείου styling επηρέασαν τις εκπομπές. Μακρύτερα μαλλιά και υψηλότερες θερμοκρασίες σήμαιναν περισσότερα VOC. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ενεργοποίηση ενός ανεμιστήρα εξάτμισης βοήθησε να καθαριστεί ο αέρας μέσα σε 20 λεπτά, αλλά αυτή η πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του εξωτερικού αέρα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

"Έρευνες σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού δείχνουν ότι το 16 με 70% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης μαλλιών ή styling μαλλιών", έγραψαν οι επιστήμονες. "Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση συχνότητα χρήσης [προϊόντων περιποίησης μαλλιών] μεταξύ 2 και 5 φορές την εβδομάδα με βάση έρευνες σχετικά με τα πρότυπα χρήσης των προϊόντων και υποθέτοντας ότι το 10% αυτών είναι με βάση το σιλοξάνιο, το σύνολο από εσωτερικούς σε εξωτερικούς χώρους η εκπομπή D5 θα μπορούσε να φτάσει τους 0,4 έως 6 τόνους ετησίως στις ΗΠΑ", κατέληξαν.

Διάβασε επίσης: Το λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες προκαλώντας χαλάρωση στο πρόσωπο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i