Πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις κάθε μέρα ντους; Τι λένε οι δερματολόγοι

Αν σου αρέσει να κάνεις ντους κάθε μέρα ή και δυο φορές τη μέρα, αυτό το άρθρο σε αφορά!

shower_woman istock

Είναι υγιές να περνούν οι μέρες χωρίς να κάνεις ντους; Τι γίνεται αν σου αρέσει να πλένεσαι πολλές φορές την ημέρα; Οι δερματολόγοι λένε πως πολλοί δεν το χρειάζονται καθημερινά. Γιατί;

"Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους σε ό,τι αφορά το ντους και το λούσιμο", επισημαίνει η δερματολόγος Τζόις Παρκ. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και το πόσο ιδρώνεις και λερώνεσαι, συμπληρώνει. 

"Αν κάνεις ντους υπερβολικά συχνά, σίγουρα αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, να επιδεινώσει το αίσθημα φαγούρας, το ξεφλούδισμα και να προκαλέσει εξάρσεις εκζέματος", τονίζει. 

Άκουγε το σώμα σου

"Κάθε σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες. "Μερικοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν ντους μία ή δύο φορές την ημέρα αφού ιδρώσουν, ενώ άλλοι που δεν είναι τόσο δραστήριοι, μπορεί να χρειάζεται να κάνουν ντους 3 ή 4 φορές την εβδομάδα", λέει η Michele Green, MD, δερματολόγος.

Αν και η σημασία της προσωπικής υγιεινής δεν μπορεί να υποτιμηθεί, το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Ανάλογα με την εποχή, το δέρμα σου και τις προτιμήσεις σου, η συχνότητα των ντους μπορεί να διαφέρει κατά τη διάρκεια του έτους.

Λόγου του κρύου καιρού και της θέρμανσης των εσωτερικών χώρων, το δέρμα το χειμώνα είναι πιο ξηρό από άλλες εποχές. Και τους καλοκαιρινούς μήνες πιο λιπαρό λόγω υγρασίας, ιδρώτα και αντηλιακού.

Ανεξάρτητα από αυτό, μη μένεις περισσότερες από μερικές μέρες χωρίς ντους - κάθε δεύτερη μέρα είναι μια καλή επιλογή. Ανάλογα με τον τύπο του αποσμητικού ή του αρώματος που χρησιμοποιείς - τα αποσμητικά για γυναίκες ποικίλλουν από παραδοσιακές έως φυσικές φόρμουλες χωρίς αλουμίνιο - μπορεί να χρειαστεί να πλένεις τις μασχάλες σου πιο συχνά με σαπούνι και νερό.

Πρέπει, τελικά, να πλένεις το πρόσωπό σου στο ντους;

Πότε πρέπει να κάνεις ντους καθημερινά 

Αν ιδρώνεις πολύ λόγω γυμναστικής, της δουλειάς ή επειδή το δέρμα σου έχει ΄μια φυσική προδιάθεση- είναι σημαντικό να κάνεις ντους για να καθαρίσεις τον ιδρώτα, τους ρύπους, τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια. 

Αν έχεις λιπαρά μαλλιά, μπορείς να λούζεσαι καθημερινά. Τα ξηρά σαμπουάν μπορεί να βοηθήσουν λίγο, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα απλό σαμπουάν, προκειμένου να μην συσσωρεύονται προϊόντα και υπερβολική λιπαρότητα. Εάν έχεις πιτυρίδα μπορείς επίσης να λούζεσαι καθημερινά.

Πότε δεν πρέπει να κάνεις ντους συχνά 

Για άλλους, ίσως είναι καλύτερο να κάνουν ντους λιγότερο συχνά. Για παράδειγμα, αν έχεις έκζεμα, ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, κάνε ντους κάθε δεύτερη ημέρα. Το σαπούνι και το νερό ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας φαγούρα, εξηγεί η δερματολόγος.

Επίσης, αν κάνεις ντους υπερβολικά συχνά, αυτό μπορεί να προκαλέσει τέτοια ξηρότητα στο δέρμα και να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος που οι μικροοργανισμοί θα αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποια μόλυνση. 

Γιατί δεν πρέπει να κάνεις ντους πριν τον ύπνο;

Αν τα μαλλιά σου είναι ξηρά, περιόρισε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, αν έχεις σγουρά μαλλιά μπορεί να λούζεσαι λιγότερο συχνά. 

Σε περίπτωση που έχεις έκζεμα, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και θέλεις να κάνεις ντους καθημερινά, μείνε για λιγότερη ώρα κάτω από το νερό και προτίμησε αυτό να μην είναι πολύ ζεστό. Επίσης, λένε οι δερματολόγοι, χρησιμοποίησε σαπούνι μόνο στα σημεία του σώματος που είναι πιο απαραίτητο: μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια, πόδια ή κάποιο σημείο που είναι εμφανώς βρώμικο. 

Εάν παραλείπεις τα ντους

Εκτός από την κακοσμία, θα πρέπει να ανησυχείς για μια σειρά από διαφορετικά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, ο ερεθισμός, οι εξάρσεις υπαρχουσών δερματικών παθήσεων, ακόμη και οι μυκητιασικές λοιμώξεις. Η ακμή σχηματίζεται όταν υπάρχει απόφραξη και φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στο στήθος και την πλάτη. Αν κάνεις λιγότερα ντους υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παγιδευτούν βακτήρια μέσα στους πόρους και να προκαλέσουν έξαρση ακμής.

Για να καθαρίσεις τυχόν εξάρσεις κάνε ντους πιο συχνά, χρησιμοποιώντας μια λούφα για να αφαιρέσεις τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων και να διατηρήσεις τους πόρους καθαρούς. Είναι σημαντικό να ξεπλένεις τη λούφα και να την κρεμάς για να στεγνώσει μεταξύ των χρήσεων για να αποτρέψεις την εξάπλωση βακτηρίων.

Τέλος, οι δερματολόγοι προτείνουν ήπια σαπούνια, που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και ceramides. Μόλις βγεις από το ντους σκούπιζε ταμποναριστά το σώμα σου, χωρίς να το τρίβεις και βάζε ενυδατική κρέμα όσο είναι ακόμη νωπό το δέρμα. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i