6 αλλαγές στο στήθος σου που δεν είναι καρκίνος

Πονάς, βγήκε υγρό από τη θηλή ή πιάνεις ένα "σβολάκι" στο στήθος σου; Κι όμως, μπορεί να είναι κάτι αθώο απ’ το να είναι καρκίνος του μαστού.

lemons istock

 Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να εξετάζουν τακτικά το στήθος τους, κατά προτίμηση στο γιατρό που έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση, το μαστολόγο. Ο μαστολόγος είναι χειρουργός γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός που έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση. 

Πάρε μια βαθιά ανάσα και δες ποια αλλαγές στο στήθος σου δεν είναι ανησυχητικές.

1. Πόνος στο στήθος (μαστοδυνία ή μασταλγία)

Σε τι οφείλεται: Συνήθως ο πόνος στο στήθος δε σχετίζεται με κάποιο νόσημα ούτε προκαλεί ανησυχία. Πολλές γυναίκες νιώθουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ή "πρησμένο" το στήθος τους λίγο πριν την περίοδο, καθώς το στήθος επηρεάζεται πολύ από τις αυξομειώσεις στις ορμόνες κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.

Πότε ο πόνος είναι ανησυχητικός: Ένας ξαφνικός πόνος, έντονος, που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μαστού χρειάζεται να επισημανθεί στο γιατρό. Επίσης, ο πόνος στις νέες γυναίκες και στις έφηβες κοπέλες είναι λιγότερο ανησυχητικός, σε αντίθεση με τον πόνο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή στην εμμηνόπαυση.

Τι να θυμάσαι: Ο πόνος στο μαστό σπάνια συνδέεται με καρκίνο του μαστού, ενώ πολλές φορές αυτό που εντοπίζουμε ως πόνο στο στήθος στην πραγματικότητα μπορεί να οφείλεται σε πόνο στα πλευρά ή στους θωρακικούς μυς ή σε αρθρίτιδα.

2. Υγρό από τη θηλή

Τι είναι: Η έκκριση υγρού από τη θηλή, είτε με πίεση είτε χωρίς, μπορεί να σε ανησυχήσει. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για έκκριση όταν αυτή είναι αυτόματη, δηλαδή όταν βγαίνει υγρό και λεκιάζεται το εσώρουχο ή η μπλούζα χωρίς πίεση της θηλής.

Σε τι οφείλεται: Στις περισσότερες περιπτώσεις το υγρό από τη θηλή σχετίζεται με καλοήθεις παθήσεις, ενώ άλλες μπορεί να είναι ορμονοεξαρτώμενη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα αδιαφορήσεις, αφού μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.

Πώς γίνεται η διάγνωση: Η έκκριση υγρού από τη θηλή συνήθως οφείλεται σε καλοήθεις παθήσεις (θηλώματα, ορμονικές διαταραχές ή ινοκυστική μαστοπάθεια), μπορεί όμως να σημαίνει και καρκίνο. Ο γιατρός θα στείλει για κυτταρολογική εξέταση το υγρό και θα ζητήσει συμπληρωματικά υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία. Η θεραπεία που θα συστήσει σχετίζεται άμεσα με τα ευρήματα των εξετάσεων.

3. Αλλαγές στην όψη του δέρματος ή της θηλής

Τι είναι: Εάν παρατηρήσεις μια "λακκουβίτσα" σε κάποιο σημείο του στήθους, αλλαγή στην όψη του δέρματος (π.χ. σαν φλοιός πορτοκαλιού ή έντονος ερεθισμός) ή στις θηλές, είναι σημαντικό να το αναφέρεις στο γιατρό σου, γιατί πρόκειται για συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με κακοήθεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση: Με την κλινική εξέταση ο μαστολόγος θα εντοπίσει τις αλλαγές και ανάλογα με την περίπτωση θα ζητήσει έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογράφημα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κρίνει κατάλληλο. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την αλλαγή.

4. Μαστίτιδα

Τι είναι: Πρόκειται για φλεγμονή του αδένα στο στήθος (μαζικός αδένας), στο μαστό, που συχνά συνδέεται με το θηλασμό και την εγκυμοσύνη, μπορεί όμως να συμβεί και από κάποιο μικρόβιο που εισήλθε στο μαστό μέσα από μια ραγάδα ή εισολκή της θηλής. Εκδηλώνεται με πόνο και πρήξιμο και κόκκινο, ζεστό στην αφή δέρμα. Η μαστίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες που θηλάζουν. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πυρετό και κακουχία.

Πώς γίνεται η διάγνωση: Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την περιγραφή των συμπτωμάτων θα βοηθήσει το γιατρό να καταλήξει στη σωστή διάγνωση. Ενδεχομένως να χρειαστούν, επίσης, εργαστηριακές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται: Συνήθως με τη χορήγηση αντιβιοτικών και παρακολούθηση από το γιατρό για να βεβαιωθεί ότι υποχωρεί η φλεγμονή και δεν έχει σχηματιστεί απόστημα, μια περίπτωση όπου χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

5. Κύστη

Τι είναι: Πρόκειται για την πιο συχνή "πάθηση" του μαστού και μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις γυναίκες από την εφηβεία μέχρι πριν την εμμηνόπαυση. Την κύστη μπορεί να την εντοπίσει ο γιατρός στην ψηλάφηση ή εσύ η ίδια. Μπορεί στον ίδιο μαστό να υπάρχουν μία ή περισσότερες κύστεις και το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά ή αρκετά εκατοστά. Οι κύστεις δε θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και είναι πάντα καλοήθεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση: Το υπερηχογράφημα είναι συνήθως αρκετό για τη διάγνωση της κύστης και συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι παρακολούθηση ή μπορεί ο γιατρός να συστήσει παρακέντηση, "άδειασμα" της κύστης δηλαδή με μια ειδική σύριγγα. Πρόκειται για μια διαδικασία σχεδόν ανώδυνη, που γίνεται στο ιατρείο με υπερηχογραφική παρακολούθηση και μετά από αυτό η κύστη εξαφανίζεται. Εάν εξακολουθήσει να ψηλαφάται, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο συμπαγές σημείο στα τοιχώματά της και τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του υγρού που θα βγει, ο γιατρός θα αποφασίσει εάν χρειάζεται ή όχι να το στείλει για κυτταρολογική ανάλυση.

6. Ινοαδένωμα

Τι είναι: Πρόκειται για το πιο συχνό καλοήθες ογκίδιο στο μαστό. Πρόκειται για συμπαγές ογκίδιο, που σπάνια μπορεί να περιέχει και κύστη, σε μέγεθος που μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά, δεν προκαλεί σύμπτωμα, δεν πονάει, δεν προκαλεί έκκριση υγρού από τη θηλή και συνήθως δεν το αντιλαμβάνεσαι μέχρι να το ψηλαφήσει ο γιατρός ή να φανεί στη μαστογραφία.

Πώς γίνεται η διάγνωση: Με την ψηλάφηση ο γιατρός θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση την οποία θα επιβεβαιώσει με υπερηχογράφημα.

Τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια: Τα απλά ινοαδενώματα δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, οπότε, εάν είναι μικρά (κάτω από 2 εκ.), συνήθως συνιστάται απλώς παρακολούθηση. Ωστόσο, όταν είναι μεγαλύτερα ή όταν μεγαλώνουν, τότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί εάν είναι όντως ινοαδένωμα ή φυλλοειδής όγκος (είδος κακοήθους όγκου που "μιμείται" το ινοαδένωμα).

Κι αν είναι καρκίνος;

Περίπου στο 10% των περιπτώσεων μια αλλαγή στο στήθος που θα σε οδηγήσει στο γιατρό θα σχετίζεται με κακοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση πάρε μια βαθιά ανάσα, ζήτησε δεύτερη ή και τρίτη γνώμη αν το έχεις ανάγκη, συζήτησε με το γιατρό σου όλα τα δεδομένα και συνεργάσου μαζί του για να καταλήξετε στις αποφάσεις που θα είναι οι καλύτερες για τη δική σου περίπτωση. Και να θυμάσαι ότι οι συντριπτικές πιθανότητες είναι με το μέρος σου.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i