Γιατί το σκάλισμα της μύτης είναι επικίνδυνο για την υγεία σου; | Νέα έρευνα

Το να σκαλίζεις τη μύτη σου και να αφαιρείς τις τρίχες της δεν είναι καλή ιδέα, λένε ερευνητές.

nose istock

Το σκάλισμα της μύτης δεν είναι κάτι σπάνιο. Μάλιστα 9 στους 10 ανθρώπους το κάνουν (σχεδόν παντού, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο γραφείο, στο δρόμο...). Αν και τα οφέλη δεν είναι ξεκάθαρα, μελέτες όπως η παρακάτω θα πρέπει να μας κάνουν να κόψουμε αυτήν την κακή συνήθεια.

Έρευνα σε ποντίκια δείχνει σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και του Αλτσχάιμερ. Αυτή η συνήθεια βλάπτει τους εσωτερικούς ιστούς με τα βακτήρια να έχουν μια πιο ξεκάθαρη διαδρομή προς τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρίνεται στην παρουσία τους με τρόπους που μοιάζουν με σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στην Αυστραλία πραγματοποίησε δοκιμές με ένα βακτήριο που ονομάζεται Chlamydia pneumoniae, το οποίο μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο και να προκαλέσει πνευμονία.

Αποδείχθηκε ότι στα ποντίκια, τα βακτήρια μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι το οσφρητικό νεύρο (ενώνοντας τη ρινική κοιλότητα και τον εγκέφαλο). Επιπλέον, όταν σημειώθηκε βλάβη στο ρινικό επιθήλιο (τον λεπτό ιστό κατά μήκος της ρινικής κοιλότητας), οι λοιμώξεις των νεύρων επιδεινώθηκαν.

Αυτό οδήγησε στον εγκέφαλο του ποντικιού να εναποθέσει περισσότερη από την αμυλοειδική-βήτα πρωτεΐνη - μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται ως απόκριση σε λοιμώξεις. Πλάκες αυτής της πρωτεΐνης βρίσκονται επίσης σε σημαντικές συγκεντρώσεις σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την ταχύτητα με την οποία το C. pneumoniae επικράτησε στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ποντικών, με τη μόλυνση να συμβαίνει μέσα σε 24 έως 72 ώρες. Πιστεύεται ότι τα βακτήρια και οι ιοί βλέπουν τη μύτη ως μια γρήγορη διαδρομή προς τον εγκέφαλο.

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια στους ανθρώπους, ή ακόμη και ότι οι πλάκες αμυλοειδούς-βήτα είναι αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθήσουμε τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία στον αγώνα για την κατανόηση αυτής της κοινής νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Ένα ερώτημα που θα προσπαθήσει να απαντήσει η ομάδα είναι εάν οι αυξημένες εναποθέσεις πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα αποτελούν μια φυσική, υγιή ανοσοαπόκριση που μπορεί να αναστραφεί όταν καταπολεμηθεί η μόλυνση.

"Μόλις περάσεις τα 65, ο παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ αυξάνεται άμεσα, αλλά εξετάζουμε και άλλες αιτίες, γιατί δεν είναι μόνο η ηλικία, αλλά και η περιβαλλοντική έκθεση. Και πιστεύουμε ότι τα βακτήρια και οι ιοί είναι σημαντικά" είπε ο St John.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i