Νόσος Eclipse | Πώς η έκλειψη ηλίου επηρεάζει την υγεία μας

Η έκλειψη ηλίου είναι προ των πυλών, καθώς το φεγγάρι θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο τη Δευτέρα, 8 Απριλίου.

έκλειψη ηλίου istock

Καθώς το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου πλησιάζει και θα διαρκέσει περίπου 4,5 λεπτά, ίσως αναρωτιέσαι πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις πτυχές της ζωής σου, όπως τη σωματική και την ψυχική σου υγεία. Ευτυχώς η NASA έχει κάποιες απαντήσεις. 

7 περίεργοι τρόποι που η πανσέληνος επηρεάζει το μυαλό και τη διάθεσή σου

Η έκλειψη Ηλίου επηρεάζει την υγεία σου;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και θεωρίες γύρω από το πώς η ηλιακή έκλειψη επηρεάζει το σώμα μας, τα τρόφιμα και πολλά άλλα. Σύμφωνα με τη NASA η αντίληψη ότι οι επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες θα προκαλέσουν την παραγωγή ακτινοβολίας και θα "βλάψουν το φαγητό σου" είναι λανθασμένη. Όλα τα τρόφιμα —είτε παρασκευασμένα είτε στο ντουλάπι σου—είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση μετά την έκλειψη.

Για χρόνια, η NASA αποκλείει ισχυρισμούς και μύθους όπως ότι "οι έγκυες δεν πρέπει να δουν έκλειψη ηλίου" και "τα γενέθλιά σου κοντά σε έκλειψη ηλίου είναι σημάδι κακής υγείας". 

"Δεν υπάρχει καμία φυσική σχέση μεταξύ μιας ολικής έκλειψης ηλίου και της υγείας σας, όπως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας σου και μιας νέας Σελήνης", λέει η NASA.

Σωματικά, το μόνο που θα πρέπει να σε ανησυχεί είναι η υγεία των ματιών σου. Φυσικά, δεν θα τυφλωθείς εάν κοιτάξεις απευθείας την έκλειψη ηλίου, αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή σου.

Πανσέληνος: Πόσο μας επηρεάζει ψυχικά και σωματικά; Έρευνες απαντούν!

Τι είναι η νόσος Eclipse;

Λόγω των θεωριών και ανησυχιών γύρω από την έκλειψη, μπορεί να νιώθεις άγχος ή στρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκλειψη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, και υπάρχει και ένα όνομα για αυτό: νόσος Eclipse.

Ενώ πολλοί θεωρούν ότι η νόσος Eclipse (επίσης γνωστή ως "στρες της έκλειψης") είναι η αντίδραση του σώματος που προκαλείται από την ίδια την έκλειψη, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Αν νιώσεις στρες ή κούραση τη Δευτέρα, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου:

Προσπάθησε να χαλαρώσεις μέσα στη μέρα, κινήσου και κάνε μια βόλτα και κοιμήσου καλά. 

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το συμβάν μπορεί να είναι συντριπτικές, οπότε πάρε μερικές βαθιές ανάσες και δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου, εάν αρχίζεις να νιώθεις άγχος κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2044.

Μην βγεις στον ήλιο αν δεν έχεις κάνει αυτά τα 8 πράγματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i