Ποια είναι η φυτική ουσία που αποκαλείται το "Ozempic της φύσης" για το αδυνάτισμα: Οι αντιδράσεις και οι κίνδυνοι

Το τελευταίο διάστημα οι χρήστες του TikTok κατακλύζουν την πλατφόρμα με αναρτήσεις για την επίδραση της βερβερίνης στην απώλεια των περιττών κιλών.

αδυνατισμα

Μετά την τεράστια δημοσιότητα που έχει πάρει η χρήση του σκευάσματος Ozempic, το οποίο αποτελεί ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο, αλλά συνδέθηκε με το αδυνάτισμα καθώς μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τώρα λόγο για το "Ozempic της φύσης" όπως οι ίδιοι το αποκαλούν, μια ουσία που έχει τα ίδια αποτελέσματα με το ενέσιμο σκεύασμα.

Πρόκειται για τη βερβερίνη (berberine), η οποία κυκλοφορεί κυρίως ως συμπλήρωμα διατροφής. Όπως μεταδίδουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times, το τελευταίο διάστημα οι χρήστες του TikTok κατακλύζουν την πλατφόρμα με αναρτήσεις για την επίδραση της βερβερίνης στην απώλεια των περιττών κιλών.

Τι είναι η βερβερίνη

Η βερβερίς η κοινή (Berberis vulgaris), επίσης γνωστή και ως ευρωπαϊκή οξυάκανθα (European barberry) ή απλά οξυάκανθα (barberry), είναι θάμνος που παράγει βρώσιμους αλλά αισθητά όξινους καρπούς. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, κυρίως σε χώρες της Ασίας. Η ρίζα και ο φλοιός της βερβερίδας είναι πλούσια σε δραστικά συστατικά με κυριότερα τα αλκαλοειδή βερβερίνη, παλματίνη και κολουμπαμίνη. Η βερβερίνη, το κύριο δραστικό συστατικό της βερβερίδας, θεωρείται πως έχει αντιδιαβητική δράση.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ, ερευνητές έχουν εξετάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια τη δράση της βερβερίνης ως ένα πιθανό βοήθημα για την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει πως μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές εξέτασαν αν μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες θεραπείες.

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i