5 τρόποι για να επηρεάσεις τα γονίδιά σου

Μέχρι να δώσει η επιστήμη λύσεις, μπορείς να αξιοποιήσεις τα «όπλα» που έχεις ήδη στα χέρια σου και να επηρεάσεις τα γονίδιά σου!

scientific-experiment-picture-id506511534 nicolas_

Πήγαινε στο γυμναστήριο

‣ Την επόμενη φορά που θα βαρεθείς να πας για γυμναστική, κάν’ το για τα γονίδιά σου. Σε ανθρώπους που δε γυμνάζονται τακτικά, η άσκηση ενισχύει τη γονιδιακή έκφραση που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μεταβολικές νόσους, σύμφωνα με σουηδική μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism.

Κάνε διαλογισμό

‣ Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει την έκφραση φλεγμονωδών γονιδίων που σχετίζονται με τη μοναξιά και τις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Σε μελέτη στο Brain, Behavior, and Immunity τονίζεται ότι μόλις 8 εβδομάδες ενός βασικού προγράμματος διαλογισμού (30 λεπτά τη μέρα) μείωσαν σημαντικά την έκφραση των παραπάνω γονιδίων που σχετίζονται με τη μοναξιά.

Περιόρισε το αλκοόλ

‣ Η κατάχρησή του προκαλεί γενετικές αλλαγές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολο να το κόψεις όταν το αποφασίσεις. Σύμφωνα με μελέτη από το Κολέγιο Ιατρικής του Σικάγου, το αλκοόλ επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Βάλε ποικιλία στη διατροφή

‣ Ναι, οι ειδικοί μάς «τρόμαξαν» με ορισμένες έρευνές τους, η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή όμως παραμένει το Νο 1 «όπλο» σου κατά των ασθενειών. Όσο πιο πολύχρωμη, όσο πιο κοντά στην εποχή και όσο πιο φυσική είναι η διατροφή σου, τόσο περισσότερο εξοπλίζεις τον οργανισμό σου ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ατυχίες που θα φέρει μπροστά του η τύχη – ή τα γονίδια.

Γνώριζε το ιατρικό ιστορικό σου

‣ Ξέρεις ότι η μαμά σου μπήκε νωρίς στην εμμηνόπαυση, ξέρεις όμως αν η προγιαγιά σου είχε παρουσιάσει καρκίνο του μαστού ή διαβήτη σε νεαρή ηλικία; Όσο περισσότερα γνωρίζεις για την υγεία των συγγενών σου, πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού, τόσο πιο «έτοιμη» είσαι για το μέλλον. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Αν στην οικογένειά σου υπάρχουν πολλά περιστατικά καρδιοπαθειών, θα φροντίζεις να γυμνάζεσαι, να τρως υγιεινά αλλά και να μην καπνίζεις από μικρή ηλικία.

Γονιδιακή θεραπεία από το μέλλον

Το πεδίο των γονιδίων και της μελέτης του DNA είναι μεν πολλά υποσχόμενο, δεν έχει δώσει όμως ακόμη σημαντικά πρακτικά αποτελέσματα. Από περίπου 1.700 κλινικές δοκιμές γονιδιακών θεραπειών που έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 1989 και του 2010, λιγότερο από το 1% έχει δείξει πραγματικά κλινικά οφέλη. Ωστόσο, οι ειδικοί «βλέπουν» τους τομείς όπου μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας του Queensland, υπάρχουν ελπίδες για γονιδιακή αντιμετώπιση του AIDS, που ουσιαστικά θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου αντί να εξουδετερώσει τον ιό, ενώ και ο καρκίνος θεωρείται ένα πολύ ελπιδοφόρο πεδίο δοκιμών. Παρ’ όλ’ αυτά, η παρέμβαση στη φύση είναι ένα διφορούμενο θέμα, ακόμα κι αν οι προθέσεις είναι οι καλύτερες.

Οι συνήγοροι του διαβόλου προειδοποιούν πως η αλλαγή της έκφρασης ενός γονιδίου χωρίς να κατανοούμε όλους τους πιθανούς συσχετισμούς του μέσα στον οργανισμό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η απενεργοποίηση ενός ιού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τον κάνει μεταδοτικό και να οδηγήσει στην υπερπαραγωγή ενός λειτουργικού γονιδίου, οδηγώντας σε ασύλληπτες επιπτώσεις.

Να κάνεις γονιδιακές εξετάσεις;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένες γονιδιακές εξετάσεις που συστήνονται σε ανθρώπους με συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό, όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος για μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού ή ο έλεγχος θρομβοφιλίας. Εάν θεωρείς πως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να κάνεις κάποια γονιδιακή εξέταση, θα πρέπει να συζητήσεις τις απορίες σου με ιατρικό γενετιστή που θα λάβει υπόψη του το οικογενειακό σου ιστορικό. Οι περισσότεροι ειδικοί ωστόσο συμφωνούν πως είναι σπάνιες οι φορές που είναι απαραίτητες οι τόσο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Συνεργάστηκε o Νίκος Τσούλος, MSc, MBA, βιοχημικός, διευθύνων σύμβουλος της Genekor Ιατρική Α.Ε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i