Ενδομητρίωση | Μια "αόρατη" νόσος

Τα τελευταία χρόνια 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση, μία εκτίμηση που συνεχώς θα αυξάνεται.

endometriosis istock

Ρωτήσαμε τον Νίκο Μαχαιριώτη, MD, Msc, PhD, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ειδικό ενδομητρίωσης & ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, να μας εξηγήσει τα πάντα για την ενδομητρίωση.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης χρόνια νόσος με φλεγμονώδη χαρακτηριστικά, στην οποία ο ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας που ονομάζεται ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από αυτή.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως στις ωοθήκες και το περιτόναιο ενώ επίσης μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα, όπως στο ορθό και σιγμοειδές (90% των περιπτώσεων εντέρου), την ουροδόχο κύστη ή και εξωπυελικά όπως στο διάφραγμα.

Έχουν αναπτυχθεί θεωρίες για την αιτία της ενδομητρίωσης, δυστυχώς χωρίς κάποια σαφή απάντηση, με τη θεωρία της παλίνδρομης εμμηνορρυσίας να είναι η πλέον γνωστή. Φαίνεται πλέον ότι υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η παρουσία ενδομητρίωσης στην ωοθήκη οδηγεί στον σχηματισμό ενδομητριωσικής κύστης, γνωστής και ως ενδομητρίωμα ή σοκολατοειδή κύστη, ενώ όταν η νόσος διηθεί κάθε ιστό πάνω από 5 χιλιοστά ονομάζεται εν τω βάθει διηθητική ενδομητρίωση.

Πρόκειται για τη βασική αιτία πυελικού άλγους που μπορεί να διαταράξει σημαντικά την καθημερινότητα της ασθενούς με έντονα συμπτώματα όπως δυσμηνόρροια (πόνος κατά την περίοδο), δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) και δυσχεσία (πόνος κατά την αφόδευση).

Τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να εμπλέκουν πόνο και κατά την ούρηση, στην οσφυϊκή χώρα καθώς και ένα αίσθημα πρηξίματος και φουσκώματος προεμμηνορρυσιακά.

Τι συμβαίνει όταν η διάγνωση καθυστερεί;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση στη διάγνωσή της, με μέσο όρο περίπου έξι με οχτώ χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων ως την κατάλληλη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό ο εκάστοτε ειδικός να είναι κατάλληλα καταρτισμένος και εξειδικευμένος ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα γρηγορότερα και να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Ποιοι είναι οι μέθοδοι θεραπείας;

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αναλγητική αγωγή (παυσίπονα) για την αντιμετώπιση του πόνου και ορμονικά σκευάσματα. Η ορμονοθεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες, ενώ τα παυσίπονα για τη μείωση των συμπτωμάτων βελτιώνουν την κατάσταση μόνο προσωρινά.

Τα οζίδια της νόσου και οι ενδομητριωσικές κύστες δεν μπορούν να εξαφανιστούν ούτε από μόνα τους ούτε με την ορμονική θεραπεία και τις περισσότερες φορές δε μικραίνουν και σε μέγεθος.

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με τη χρήση μόνο μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά, αποτελεί τη ριζική θεραπεία. Επειδή η ενδομητρίωση είναι μία νόσος με υψηλά ποσοστά υποτροπής και η εξαίρεσή της είναι ένα από τα δυσκολότερα χειρουργεία, είναι θεμελιώδες να πραγματοποιείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς.

Η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα;

Η ενδομητρίωση λόγω του φλεγμονώδους στοιχείου της είναι εκτός από αιτία πόνου και συχνή αιτία υπογονιμότητας. Το 50% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν δυσκολίες σε θέματα αναπαραγωγής λόγω κυρίως των συμφύσεων που δημιουργούνται στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, αλλά και του φλεγμονώδους φορτίου που φέρει ο οργανισμός.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις προτεραιότητες της ασθενούς και να συνυπολογίζεται ο πυελικός πόνος, η ηλικία της και η επιθυμία ή μη για τεκνοποίηση.

Μετα-ανάλυση του 2021 έδειξε ότι η εξαίρεση της εν τω βάθει διηθητικής ενδομητρίωσης βοηθάει τόσο σε αυτόματη σύλληψη όσο και σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι ουσιώδες να επιχειρείται μία ολιστική προσέγγιση ιδίως όταν συνυπάρχει υπογονιμότητα και ενδομητρίωμα.

Η λαπαροσκοπική κυστεκτομή φαίνεται να επηρεάζει τα μετεγχειρητικά επίπεδα ορμόνης ενδεικτικής των ωοθηκικών αποθεμάτων σε αντίθεση με τον καυτηριασμό της κύστης με ενέργειες όπως το laser ή το plasma. Αντίθετα, η κυστεκτομή έχει τα χαμηλότερα επίπεδα υποτροπής καθώς με τον καυτηριασμό ο ιστός της ενδομητρίωσης δεν αφαιρείται.

Το τέλειο χειρουργείο σε γυναίκες με ήδη μειωμένα ωοθηκικά αποθέματα και ενδομητρίωμα δεν υπάρχει, με την κατάλληλη όμως συμβουλευτική μπορεί να καταρτιστεί το αρτιότερο θεραπευτικό πλάνο.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΜΑΡΤΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ BODY WATER ΤΗΣ FRΕSH LINE. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i