Δυνατό καλοκαίρι: Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες

Όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας τους καλοκαιρινούς μήνες: Οι απαραίτητες βιταμίνες το καλοκαίρι και οι πηγές τους.

Γυναίκα, καλοκαίρι, φρούτα Istock images

Το καλοκαίρι μπορεί να έχει αργήσει λίγο φέτος, αλλά η... χρονοκαθυστέρηση μας δίνει την ευκαιρία να ετοιμαστούμε κατάλληλα. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί. Έτσι, είναι καλό να εντάξουμε στη διατροφή μας τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν στην πρόσληψη των βιταμινών που έχουμε ανάγκη. 

Βιταμίνες το καλοκαίρι: Οι πιο απαραίτητες

Βιταμίνη C - Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται ευτυχώς στα περισσότερα λαχανικά και φρούτα, από τα πορτοκάλια μέχρι τα φυλλώδη λαχανικά και ακόμη και τις πατάτες. Παίζει άμεσο ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και στη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές, που συχνά οδηγούν σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος ή ιγμορίτιδας. Η βιταμίνη C μας βοηθάει να παραμείνουμε σε φόρμα και να αγωνιζόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια των ζεστών νυχτών.  

Διαβάστε Επίσης

Βιταμίνη Ε - Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το κρέας και το τόφου. Βρίσκεται επίσης στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Στο σώμα, η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας το συκώτι να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Οι ελεύθερες ρίζες, τα κύτταρα που περιέχουν πάρα πολλά ηλεκτρόνια, μπορούν να βλάψουν γενετικά το σώμα σας και έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες καθώς και με τα παραδοσιακά σημάδια γήρανσης. Πρωτίστως, η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση από το ηλιακό έγκαυμα.

Βιταμίνη Α - Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετικά σημαντική για το ανθρώπινο σώμα- στην πραγματικότητα, αποτελεί ολόκληρη τη βάση της όρασης στους ανθρώπους και στα περισσότερα ζώα. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν άφθονη βιταμίνη Α από τα κρέατα, τα ψάρια, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, ενδέχεται ο οργανισμός μας να μη διαθέτει το κατάλληλο απόθεμα. Οι ήπιες ελλείψεις συχνά εκδηλώνονται ως προβλήματα όρασης, όπως δυσκολία στη νυχτερινή όραση και δυσκολία στην ανάγνωση. Η λήψη βιταμίνης Α το καλοκαίρι μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη της όρασης από τον ήλιο, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βλέπετε πιο καθαρά και φωτεινά.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, οι βιταμίνες Β (για ενέργεια), το κάλιο και το μαγνήσιο (απαραίτητοι ηλεκτρολύτες) και η βιταμίνη Κ (κρίσιμη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων) είναι καλές επιλογές για να παραμείνετε υγιείς, ενυδατωμένοι και αναζωογονημένοι. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i