Ορθοστασία: 5 συμβουλές που μειώνουν τον πόνο στα πόδια

Εάν ο τρόπος της ζωής σου περιλαμβάνει πολλή ορθοστασία, οι παρακάτω συμβουλές του ποδιάτρου μπορεί να... σώσουν τα πόδια σου!

Ορθοστασία unsplash

To να κινούμαστε μες στην ημέρα και προφανώς να στεκόμαστε όρθιοι είναι απαραίτητο για την υγεία μας, πολύ περισσότερο ασφαλώς από το να καθόμαστε όλη μέρα σε ένα γραφείο. Ωστόσο, υπάρχουν δουλειές με έντονη ορθοστασία, μία κατάσταση που επιβαρύνει τα πόδια μας. Ο Dr. Brad Schaeffer, ποδίατρος και χειρουργός ποδιών στο Central Park SOLE έχει κάποιες προτάσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και να προστατεύσουμε συνολικά την υγεία μας.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν λοιπόν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την επιλογή των σωστών παπουτσιών κι άλλα για να φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πόδια μας εάν ο τρόπος ζωής μας περιλαμβάνει πολλή ορθοστασία. 

Ορθοστασία: 5 συμβουλές που κάνουν τη διαφορά

Όσοι έχουν δουλειές στις οποίες απαιτείται να στέκονται για πολλές ώρες όρθιοι, γνωρίζουν καλά πώς νιώθουν το βράδυ γυρίζοντας στο σπίτι και βγάζοντας επιτέλους τα παπούτσια τους. Εκτός όμως από τον πόνο των πελμάτων η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως πόνους στην πλάτη, μυϊκή κόπωση και κράμπες στα πόδια. Η πρόσθετη καταπόνηση του σώματός μας λόγω της μακροχρόνιας, παρατεταμένης ορθοστασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως σε αρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να υπάρχει λιγότερη καταπόνηση στο σώμα και τα πόδια μας από την ορθοστασία. 

Διαβάστε Επίσης

Διατηρούμε τη σωστή στάση σώματος

Σύμφωνα με τον Dr. Schaeffer, υπάρχουν πολλές στάσεις που μπορούμε να δοκιμάσουμε και να δούμε αμέσως βελτίωση στον πόνο των ποδιών. Η πιο σωστή όμως είναι να κρατάμε ένα άνοιγμα μεταξύ των ποδιών ίσο με το άνοιγμα των ώμων. Με αυτόν τον τρόπο μοιράζουμε ομοιόμορφα το βάρος του σώματος στα  δύο πόδια και είναι πολύ καλύτερο από το να στηρίζουμε το βάρος μας εναλλάξ σε κάθε πόδι ή να ασκούμε πίεση στις φτέρνες μας.

Διαβάστε Επίσης

Χρησιμοποιούμε ορθοπεδικούς πάτους

Το πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση του πόνου των ποδιών είναι να γνωρίζουμε τα... πόδια μας. Και τι σημαίνει αυτό; Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστά πέλματα με το δικό τους μοναδικό σχήμα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν π.χ μεγάλες καμάρες, άλλοι έχουν πλατυποδία, κάποιοι κάνουν κάλους ευκολότερα από άλλους. Για να καταλάβουμε τι "είδους" πόδια έχουμε, θα ήταν καλό να επισκεφθούμε έναν ειδικό. Εκείνος ή εκείνη μπορούν να μας συμβουλεύσουν εξατομικευμένα για τους πάτους που θα βοηθήσουν τα δικά μας πόδια. Οι πάτοι μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα. Όταν βρούμε τους κατάλληλους για εμάς ορθοπεδικούς πάτους το σώμα ευθυγραμμίζεται και αυτομάτως στέκεται καλύτερα.

Δείχνουμε φροντίδα και αγάπη στα πόδια μας 

Καλή υγιεινή των ποδιών σημαίνει και καλύτερη υγεία των ποδιών. Έτσι π.χ αν τα νύχια των ποδιών μας είναι μακριά, μπορεί να πιέζουν τα παπούτσια προκαλώντας κράμπες και πόνο στα δάχτυλα των ποδιών. Μια καλή μέθοδος ανακούφισης του πόνου των ποδιών είναι ένα ζεστό ποδόλουτρο με άλατα Epsom, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας και βοηθά στη φλεγμονή. Και βέβαια μπορούμε να δοκιμάσουμε εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ρεφλεξολογία, αλλά και το μασάζ.

Διαβάστε Επίσης

Γυμναστική και διατάσεις

Μοιάζει προφανές, αλλά δεν είναι αυτονόητο. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Μα γυμναστική. Για μια καλύτερη στάση σώματος θα πρέπει να γυμναζόμαστε, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην ενδυνάμωση των ποδιών. "Μια πολύ καλή άσκηση για τα πόδια είναι να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο", προτείνει ο Dr. Schaeffer. "Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τεντώνουμε και να δυναμώνουμε τα πόδια και τις γάμπες" και προσθέτει: "πρόσθετες ευεργετικές διατάσεις είναι οι ανυψώσεις των δαχτύλων των ποδιών, τα σημεία των δαχτύλων των ποδιών και οι καμπύλες των δαχτύλων των ποδιών".

Αν οι διατάσεις δεν φαίνεται να βοηθούν και ο πόνος στα πόδια είναι χρόνιος,θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία καθώς ενδέχεται να χρειαστούμε τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή.

Τα κατάλληλα παπούτσια

Η επιλογή παπουτσιών είναι κομβική, καθώς μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματά μας. Ο Dr. Schaeffer μας προτείνει κάποιες λύσεις:

-Αν νιώθουμε τον πόνο σε όλο το πέλμα, καλό είναι να αναζητήσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια με καλύτερη στήριξη της καμάρας.

-Αν ο πόνος εστιάζεται στη φτέρνα, ενδέχεται να υποφέρουμε από απονευρωσίτιδα, η οποία είναι μια πάθηση που επηρεάζει άτομα με υψηλότερες καμάρες. Υπάρχουν ειδικά ορθοπεδικά παπούτσια που βοηθούν πολύ.

Επίσης όταν ψωνίζουμε ορθοπεδικά παπούτσια είναι καλό να έχουμε ένα αποτύπωμα από τα πόδια μας ώστε να αποφεύγουμε παπούτσια που είναι πιο μικρά ή πιο στενά από το περίγραμμα. Τα παπούτσια πρέπει να τα νιώθουμε άνετα αμέσως μόλις τα φορέσουμε. 

Εάν έχεις πόνους και ενοχλήσεις στα πέλματα και τα πόδια, μόνο ο ορθοπεδικός σου μπορεί να σε συμβουλέψει σωστά και έγκυρα. Μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθειά του.

 

 

 


 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i