Κακοσμία στόματος: Όλα όσα μπορεί να αποκαλύψει για την υγεία μας

Ποιος θα το πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι τόσο αποκαλυπτική ο τρόπος που μυρίζει το στόμα μας;

Κακοσμία στόματος iStock

Όλοι γνωρίζουμε πια τα βασικά για να διατηρούμε την αναπνοή μας δροσερή (ή τουλάχιστον μη δυσάρεστη για όσους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εμάς). Βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και ίσως κάνουμε ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα.

Τι γίνεται όμως όταν η αναπνοή μας συνεχίζει να μυρίζει; Αυτό συμβαίνει πιο συχνά απ' ό,τι νομίζουμε, καθώς η κακή στοματική υγιεινή δεν είναι η πιο συχνή αιτία της κακοσμίας του στόματος, όπως λέει ο Harold Katz, DDS, οδοντίατρος, βακτηριολόγος και ιδρυτής των California Breath Clinics.

Η χρόνια κακοσμία του στόματος οφείλεται στην πραγματικότητα στην ξηροστομία: όταν δεν έχουμε αρκετή υγρασία στο στόμα, τα βακτήρια που ζουν εκεί κάνουν πάρτυ.

"Όταν κοιμόμαστε τη νύχτα, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή σάλιου. Αυτό είναι που προκαλεί την ξηρότητα και την πρωινή αναπνοή", εξηγεί ο Katz. Αν η πρωινή αναπνοή είναι το μοναδικό μας πρόβλημα, δεν έχουμε στην ουσία πρόβλημα (απλά βουρτσίζουμε τα δόντια σας!).

Όμως πολλοί άνθρωποι έχουν ξηροστομία (και τη συνοδευτική άσχημη οσμή) που διαρκεί όλη την ημέρα, συχνά χάρη σε κάποιο φάρμακο που παίρνουν. "Το 75% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντιισταμινικών και των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, προκαλούν ξηροστομία ως παρενέργεια", σημειώνει ο Katz. Έτσι, μπορούμε καταρχήν να ρωτήσουμε τον γιατρό μας για το αν μπορεί να φταίει η φαρμακευτική μας αγωγή. 

Όμως, η χρόνια κακή αναπνοή μπορεί να σηματοδοτεί ότι κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός σας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μυρωδιά μπορεί να παρέχει ενδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό ή τον οδοντίατρό μας να καταλάβει τι συμβαίνει.

Διαβάστε Επίσης

Ας δούμε μερικές πιθανότητες:

1. Αν η αναπνοή μας μυρίζει σαν... ναφθαλίνη.

Μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχουμε αλλεργίες ή λοίμωξη των παραρρινίων κόλπων. Όταν έχουμε χρόνια προβλήματα με τα ιγμόρεια, τα βακτήρια στο στόμα μπορούν να μετατρέψουν τις πρωτεΐνες της βλέννας σε μια ένωση που ονομάζεται σκατόλη. Η λήψη φαρμάκων για τις αλλεργίες, το ξέπλυμα των παραρρινίων σας με ειδικό διάλυμα και η έναρξη αντιβιοτικών θα πρέπει να βοηθήσει, ανάλογα με την αγωγή που θα αποφασίσει ο γιατρός μας.

2. Αν η αναπνοή μας έχει ένα κάπως φρουτώδες άρωμα

Μπορεί να είναι ένδειξη για διαβήτη. Η ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος κανονικά κατευθύνεται στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Αν αυτό δεν συμβαίνει, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται και τα κύτταρά σας αρχίζουν να καίνε λίπος για ενέργεια. Το υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι οι κετόνες, οι οποίες μπορεί να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει φρουτώδη, λέει η Shilpi Agarwal, MD, γιατρός οικογενειακής ιατρικής και ολοκληρωμένης ιατρικής στην Ουάσιγκτον. "Αν το παρατηρούσα αυτό σε μια ασθενή, θα εξέταζα το σάκχαρό της" για να δω αν έχει αναπτύξει διαβήτη, λέει η Agarwal.

3. Αν μυρίζει σαν ξινισμένο γάλα

Μπορεί να δείχνει δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτή η οσμή μπορεί να υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δεν διασπάει σωστά την πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών πρωτεϊνών, λέει ο Katz. Φυσικά, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, κράμπες και αέρια μετά την απόλαυση γαλακτοκομικών προϊόντων.

4. Αν μυρίζει σαν... βρώμικη πάνα.

Μπορεί να έχουμε πέτρα στις αμυγδαλές. Βακτήρια και υπολείμματα μπορεί να κολλήσουν στις αμυγδαλές σας και να σχηματίσουν μια ορατή "πέτρα" στις σχισμές. Ο γιατρός  μπορεί πιθανότατα να αφαιρέσει την πέτρα με μια μπατονέτα ή μια λαβίδα.

5. Αν η αναπνοή μυρίζει σαν κάτι σάπιο.

Μπορεί να είναι ένδειξη για κάποια πνευμονική ασθένεια. Μια πολύ άσχημη οσμή - "πολύ χειρότερη από την παραδοσιακή κακοσμία του στόματος", λέει ο Katz - μπορεί να είναι σημάδι ενός πνευμονικού προβλήματος που κυμαίνεται από μια λοίμωξη (όπως πνευμονία) έως καρκίνο. Είναι ενδιαφέρον ότι επί του παρόντος βρίσκονται στα σκαριά τεστ αναπνοής που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό των οσμών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Αν υπάρχει κάποια υπόνοια θα πρέπει να επισκεφθούμε αμέσως τον γιατρό σας για εξέταση. Αφού μας ακροαστεί με το στηθοσκόπιο, μπορεί να μας παραπέμψει για αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακα ή άλλες εξετάσεις.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i