Πώς μπορείς να προσβληθείς από αλλαντίαση;

32χρονη Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση στη Γαλλία, τρώγοντας σαρδέλες σε εστιατόριο.

αλλαντίαση iStock

Τραγικά γεγονότα που σοκάρουν συνέβησαν πρόσφατα στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου μια 32χρονη Ελληνίδα γυναίκα, που ζούσε μόνιμα στο Παρίσι, έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση. Τα αρχικά στοιχεία της έρευνας αναφέρουν ότι η νεαρή γυναίκα δεν ήταν μόνη της σε αυτήν την τραγική κατάσταση. Ο Ιρλανδός σύζυγός της, που τη συνόδευε στο δείπνο, καθώς και ο πατέρας της βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά, άλλα 12 άτομα έχουν διαγνωστεί με αλλαντίαση, μια σπάνια ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν τουρίστες που επισκέφθηκαν το δημοφιλές "Tchin Tchin Wine Bar" στο Μπορντό.  Οι συνέπειες της αλλαντίασης είναι σοβαρές, και οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Μπορντό, ενώ ένας ακόμα νοσηλεύεται στην περιοχή του Παρισιού. Το ερώτημα; Πώς μπορεί να επικρατήσει μια τόσο σπάνια ασθένεια και να πλήξει τόσα πολλά άτομα; Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, όλοι οι ασθενείς είχαν καταναλώσει σαρδέλες σε βάζα που είχαν παραχθεί από τον εστιάτορα. 

Τι είναι η αλλαντίαση; 

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Αυτή η τοξίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές τοξίνες που είναι γνωστές στην επιστήμη και ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά συμπτώματα. Αν και η αλλαντίαση είναι σχετικά ασυνήθιστη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης για να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

Αιτίες αλλαντίασης

Μολυσμένα τρόφιμα

Η πιο κοινή αιτία αλλαντίασης είναι η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Clostridium botulinum. Τα τρόφιμα που έχουν κονσερβοποιηθεί στο σπίτι, διατηρούνται ή έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτό το είδος μόλυνσης, ειδικά εάν δεν έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ όπως τα λαχανικά και τα κρέατα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Ακατάλληλα συντηρημένα τρόφιμα

Η αλλαντίαση μπορεί να εμφανιστεί όταν τα τρόφιμα δε συντηρούνται σωστά. Αυτό περιλαμβάνει τη μη τήρηση των κατάλληλων τεχνικών κονσερβοποίησης, αποξήρωσης ή ζύμωσης. Όταν τα τρόφιμα δε συντηρούνται σωστά, τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν και να παράγουν την επιβλαβή τοξίνη.

Μέλι

Τα βρέφη, ιδιαίτερα, κινδυνεύουν από αλλαντίαση όταν εκτίθενται στο μέλι. Τα βακτήρια Clostridium botulinum μπορεί να υπάρχουν στο μέλι και το πεπτικό σύστημα του μωρού δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να εμποδίσει τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να παράγουν τοξίνες. Συνιστάται να μην ταΐζεις με μέλι βρέφη κάτω του ενός έτους.

Λοίμωξη τραύματος

Αν και λιγότερο συχνή, η αλλαντίαση μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν τα βακτήρια Clostridium botulinum εισέλθουν σε πληγή ή τραυματισμό. Αυτός ο τύπος αλλαντίασης είναι γνωστός ως αλλαντίαση πληγών και μπορεί να συμβεί όταν τα τραύματα είναι μολυσμένα με χώμα ή άλλα υλικά που περιέχουν τα βακτήρια.

Συμπτώματα αλλαντίασης

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στην τοξίνη. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκή αδυναμία: Η αλλαντίαση επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τον αυχένα και τους ώμους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Διπλή όραση: Τα άτομα που επηρεάζονται μπορεί να εμφανίσουν διπλή όραση ή θολή όραση.
  • Δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση: Η αλλαντίαση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση, οδηγώντας σε μπερδεμένη ομιλία και πνιγμό.
  • Ξηροστομία και ξηροφθαλμία: Η ξηροστομία και η ξηροφθαλμία είναι κοινά συμπτώματα, που συνοδεύονται από μειωμένη ικανότητα παραγωγής δακρύων ή σάλιου.
  • Παράλυση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αλλαντίαση μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης των αναπνευστικών μυών, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη της αλλαντίασης

Η πρόληψη της αλλαντίασης περιλαμβάνει τη λήψη προφυλάξεων για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στα βακτήρια και την τοξίνη του:

  • Ασφαλής κονσερβοποίηση και συντήρηση τροφίμων: Εάν ασχολείσαι με την οικιακή κονσερβοποίηση ή τη συντήρηση τροφίμων, βεβαιώσου ότι ακολουθείς τις κατάλληλες τεχνικές, χρησιμοποιείς τον σωστό εξοπλισμό και ακολουθείς τις συνταγές. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ.
  • Απόφυγε να δίνεις μέλι σε βρέφη: Μην ταΐζεις με μέλι τα βρέφη κάτω του ενός έτους, καθώς το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμο για να χειριστεί πιθανά συμπτώματα αλλαντίασης.
  • Σωστή φροντίδα τραυμάτων: Καθάρισε και απολύμανε αμέσως τα τραύματα για να αποτρέψεις τη μόλυνση, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται χώμα ή άλλα μολυσμένα υλικά.
  • Να είσαι προσεκτική με τα εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα: Ενώ τα εμπορικά τρόφιμα είναι συνήθως ασφαλή, έλεγξε πάντα για σημάδια αλλοίωσης, όπως φουσκωμένα δοχεία, βάζα που έχουν διαρροή ή δυσάρεστες οσμές, πριν από την κατανάλωση.
  • Ζήτα ιατρική φροντίδα: Εάν υποπτεύεσαι αλλαντίαση ή αντιμετωπίζεις συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια, αναζήτησε άμεση ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να είναι κρίσιμη για την πρόληψη των επιπλοκών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i