Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα για να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση.

βήματα iStock

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας εντόπισε για πρώτη φορά τον αριθμό βημάτων που πρέπει να κάνεις για να αποκομίσεις τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του οργανισμού σου.

Η ιδέα που επικρατούσε έως σήμερα ήταν ότι πρέπει να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα και ξεκίνησε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, δεν είχε καμία επιστημονική βάση. 

Διάβασε επίσης: Περπάτημα για αδυνάτισμα: Πώς να περπατάς σωστά για να χάσεις -1 νούμερο σε ένα μήνα

περπατημα_οφελη
Istock

Τώρα, η διεθνής μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR) έδωσε την πρώτη επιστημονική απόδειξη για το πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα για να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου: και είναι 8.000. 

Δεδομένου του μέσου μήκους ενός ανθρώπινου βήματος (76 εκατοστά για τους άνδρες και 67 εκατοστά για τις γυναίκες), το να κάνεις 8.000 βήματα ισοδυναμεί με περπάτημα περίπου 6,4 χιλιομέτρων την ημέρα. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι ο ρυθμός με τον οποίο περπατάς έχει επιπλέον οφέλη και ότι είναι καλύτερο να περπατάς γρήγορα παρά αργά. Όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, τα περισσότερα από τα οφέλη φαίνονται να είναι στα περίπου 7.000 βήματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα κορυφαία περιοδικά καρδιολογίας στον κόσμο (Journal of the American College of Cardiology), προσδιορίζει για πρώτη φορά τον αριθμό βημάτων που παρέχει πρόσθετα οφέλη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία μεταξύ ερευνητών από την Ολλανδία (Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Radboud), την Ισπανία (Πανεπιστήμια της Γρανάδας και της Καστίλλης-Λα Μάντσα) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αϊόβα).

"Παραδοσιακά, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι έπρεπε να φτάσουν περίπου τα 10.000 βήματα την ημέρα για να αποκτήσουν τα οφέλη του περπατήματος για την υγεία.

Η σωστή στάση σώματος ενώ περπατάς

Δώσε προσοχή και απόφυγε λάθη που ίσως οδηγήσουν σε τραυματισμούς:

▶ Κοιλιακοί Να είναι ελαφρώς σφιγμένοι – σκέψου ότι τους τραβάς απαλά προς τα πάνω και προς τα μέσα.

▶ Γόνατα Όταν η φτέρνα ακουμπά στο έδαφος, το μπροστινό μέρος του γονάτου πρέπει να έχει ελαφριά κάμψη. Μην "κλειδώνεις" ποτέ τα γόνατα.

▶ Πέλματα Όταν το πέλμα προσγειώνεται στο έδαφος, η φτέρνα πρέπει να ακουμπά πρώτη. Έπειτα, μετάφερε το βάρος στη μέση και τέλος στη μύτη του πέλματος.

▶ Πλάτη Το σώμα σου πρέπει να είναι χαλαρό. Μην το κρατάς άκαμπτο καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής σου. Καθώς το ένα πόδι κινείται προς τα εμπρός, το αντίθετο χέρι έρχεται μπροστά – αυτό είναι αποτέλεσμα της περιστροφής που συμβαίνει στο μέσο της πλάτης.

▶ Γλουτοί/άνω οπίσθιοι μηριαίοι Χρησιμοποίησε τους γοφούς για να δώσεις ώθηση μπροστά όταν περπατάς. Όταν το κάνεις αυτό, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι μύες της γάμπας συμμετέχουν και αυτοί για να προχωρήσεις μπροστά.

▶ Αστράγαλοι Μετακινούνται φυσιολογικά λίγο μέσα και λίγο έξω καθώς περπατάς – το μυστικό είναι να φροντίσεις να μη μετακινούνται πολύ προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Διάβασε επίσης:  Καθημερινό περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις το περπάτημα ως άσκηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i