Πώς να ανακουφιστώ από τους πόνους περιόδου και τη μεγάλη ροή;

Εύκολες και απλές θεραπείες που θα σε ανακουφίσουν από τους πόνους της περιόδου και τη μεγάλη ροή!

eva istock

Είναι συνηθισμένο να νιώθεις δυσφορία γύρω από την κοιλιά και τη μέση όταν έχεις περίοδο. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι μύες της μήτρας συστέλλονται για να απομακρύνουν την επένδυσή της και να διώξουν το μη γονιμοποιημένο ωάριο. Όταν συστέλλεται, πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που την περιβάλλουν και διακόπτει προσωρινά τη ροή του αίματος και του οξυγόνου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν τον πόνο. Παράλληλα, ο οργανισμός απελευθερώνει ορισμένες ουσίες, τις προσταγλανδίνες, οι οποίες καλούν τη μήτρα να συστέλλεται ακόμα περισσότερο, γεγονός που μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερο πόνο. Μερικές γυναίκες έχουν πιο έντονο πόνο κατά την περίοδό τους από άλλες, γιατί εκκρίνουν περισσότερες προσταγλαδίνες που σημαίνει ότι εμφανίζουν ισχυρότερες συσπάσεις.

Για τις κράμπες της περιόδου και τη μεγάλη ροή υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να σε ανακουφίσουν. 

1. Πάρε ένα παυσίπονο

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο της περιόδου και τη βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, όπως η ιβουπροφαίνη. Αυτά βοηθούν στη μείωση της παραγωγής προσταγλανδίνης από το σώμα σου. 

2. Βάλε κάτι ζεστό

Η εφαρμογή θερμότητας στην κοιλιά και στη μέση μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η θεραπεία με θερμότητα, συνήθως ένα θερμαινόμενο επίθεμα, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου της περιόδου με τα παυσίπονα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες. Εάν δεν έχεις θερμοφόρα, κάνε ένα ζεστό μπάνιο ή χρησιμοποίησε μια ζεστή πετσέτα.

menofix


Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις το EVA INTIMA® MENOFIX. Είναι ένα αυτοκόλλητο θερμαινόμενο επίθεμα για την άμεση και ασφαλή ανακούφιση από τους πόνους περιόδου χαμηλά στην περιοχή της κοιλιακής χώρας ή της μέσης. Η μακράς διάρκειας δράση του μέχρι και 8 ώρες , το ιδιαίτερο σχήμα καρδιάς και το διακριτικό του μέγεθος το καθιστούν ιδανικό για χρήση κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη χωρίς να απαιτείται πρόσθετη παροχή ενέργειας, αποδίδοντας αποτελεσματική θερμοκρασία (50-60ο C).

3. Κάνε μασάζ με αιθέρια έλαια

Η θεραπεία μασάζ για περίπου 20 λεπτά μπορεί να σε βοηθήσει. Η προσθήκη αιθέριων ελαίων για ένα μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη. Ανασκόπηση μελετών του 2018 διαπίστωσε ότι η θεραπεία μασάζ και η αρωματοθεραπεία μπορούν να μειώσουν τον πόνο της περιόδου. Μερικά αιθέρια έλαια που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

  • λεβάντα
  • μέντα
  • τριαντάφυλλο
  • μάραθος

Θα πρέπει πάντα να αραιώνεις το αιθέριο έλαιό σου με ένα έλαιο βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο. Μια ασφαλής συγκέντρωση είναι μια σταγόνα αιθέριου ελαίου ανά κουταλάκι του γλυκού έλαιο βάσης.

4. Δοκίμασε στάσεις γιόγκα για να απαλύνεις τον πόνο 

Είτε πρόκειται για διατάσεις των μυών είτε για το χαλαρωτικό αποτέλεσμα των στάσεων γιόγκα, θα σε βοηθήσουν στις κράμπες. Οι ασκήσεις γιόγκα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε αρκετές από τις μελέτες επιστημόνων. Οι περισσότεροι δάσκαλοι γιόγκα λένε ότι μπορείς να εξασκηθείς κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, αλλά ορισμένοι συμβουλεύουν να μην κάνεις ανεστραμμένες στάσεις κατά την περίοδο, ώστε να μην παρεμποδίζεται η φυσική ροή.

5. Αύξησε το μαγνήσιο στη διατροφή σου

Το μαγνήσιο φαίνεται να ανακουφίζει τον πόνο από τις κράμπες. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Magnesium Research βρήκε κάποια επιστημονική υποστήριξη για τη μείωση του πόνου της περιόδου από το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το σπανάκι, το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο. 

6. Προστάτεψε την υγεία σου από μύκητες και κολπίτιδες

Εκτός από τους πόνους της περιόδου η μεγάλη ροή μπορεί να αποτελέσει έδαφος για μικρόβια και μικροοργανισμούς που να οδηγήσουν σε μολύνσεις και λοιμώξεις στην ευαίσθητη περιοχή. Εκτός από το να είσαι πολύ προσεκτική με την υγιεινή σου μπορείς να δοκιμάσεις και τα Eva Intima Probio Pads.

eva

Πρόκειται για πολυ-λειτουργικές σερβιέτες περιόδου νέας γενιάς καθώς διασφαλίζουν γρήγορη και υψηλή απορροφητικότητα, ακόμα και σε μεγάλη ροή. Επίσης, σε προστατεύουν από διαρροές ενώ χάρη στα προβιοτικά στελέχη Lactobacillus acidophilus προσφέρουν τους απαραίτητους γαλακτοβακίλλους για τη διασφάλιση του φυσιολογικού μικροβιώματος της περιοχής και την ενίσχυση τοπικών μηχανισμών άμυνας που οδηγούν στην πρόληψη της εμφάνισης μυκητιασικών και βακτηριακών ανισορροπιών βάση κλινικής μελέτης. Έχουν ιδιαίτερα απαλό και υποαλλεργικό κάλυμμα και τις δεσμεύσεις ποιότητας και καταλληλότητας της Eva Intima: χωρίς χλώριο, φωσφορικά, άρωμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i