Ο απροσδόκητος λόγος που νιώθεις φούσκωμα | Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τρως

Νιώuεις ακόμη φουσκωμένη; Για το φούσκωμα ίσως να μη φταίει η διατροφή σου.

fouskwma istock

Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ακόμα λίγο φουσκωμένοι από την ατελείωτη κραιπάλη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, μια ελάχιστα γνωστή παρενέργεια, το φούσκωμα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ΄έφαγες ή ήπιες.

Τι προκαλεί φούσκωμα

Το φούσκωμα προκαλείται συνήθως από την περίσσεια αερίων στο έντερο, η οποία συχνά δημιουργείται από ορισμένα τρόφιμα και ανθρακούχα ροφήματα. Η πάθηση θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάποια προβλήματα υγείας όπως η τροφική δυσανεξία ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το συνεχές και ακραίο φούσκωμα θα μπορούσε να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου των ωοθηκών - επομένως θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου εάν αυτό το σύμπτωμα επιμένει. Ωστόσο, το φούσκωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί για λόγους εντελώς άσχετους με το φαγητό.

Τα υψηλά επίπεδα στρες προκαλούν φούσκωμα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν το επίπεδο άγχους ενός ατόμου, όπως η μετακόμιση στο σπίτι, το πένθος και το διαζύγιο.

Το άγχος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πεπτικό μας σύστημα. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αναπνέουμε και τον τρόπο που αφομοιώνουμε τα τρόφιμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Διάβασε: Φούσκωμα στην κοιλιά; Τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε

Τι μπορεί να κάνεις

Υπάρχουν πολλές πρακτικές συμβουλές αυτοφροντίδας που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και τη διαχείριση του άγχους. Αυτά περιλαμβάνουν

  • Ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο που ειδικεύεται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT),
  • Συζήτηση με φίλους και την οικογένειά σου για τα συναισθήματά σου
  • Τακτική άσκηση
  • Κατανομή μεγάλων εργασιών σε πιο "διαχειρίσιμα κομμάτια".

Άλλοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη διατροφή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φούσκωμα, περιλαμβάνουν την κακή στάση του σώματος, τη λήψη φαρμάκων (ιδιαίτερα τα παυσίπονα) ή την ύπαρξη μιας αδιάγνωστης ιατρικής κατάστασης. Για τις γυναίκες, το φούσκωμα μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι η περίοδός σου πλησιάζει.

Πολλοί ακολουθούν πιο ολιστικές προσεγγίσεις για να ανακουφίσουν το άγχος τους, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού και της γιόγκα. Σύμφωνα με το Harvard Health, αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του μυαλού και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διάβασε ακόμη: Φούσκωμα στην κοιλιά: Ποιο είδος φυτικών ινών να προτιμάς για να το μειώσεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i