Ψυχική υγεία: Αυτή είναι η υγιεινή συνήθεια που σταμάτησες να ακολουθείς

Δουλεύεις σκληρά; Επανέφερε την υγιεινή συνήθεια της διασκέδασης και δώσε προτεραιότητα στο παιχνίδι, λέει νέα έρευνα.

tired istock

Κορίτσια προσοχή! Υπάρχει μια υγιεινή συνήθεια που ξεχνάς και κάνει κακό στην υγεία σου. Η προσπάθεια να κατακτήσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους και να δώσεις περισσότερο βάρος στην καριέρα σου παρά στη διασκέδαση και την ελευθερία μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχική σου υγεία.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ δείχνει ότι το να εστιάζεις υπερβολικά στην καριέρα σου και να μην διασκεδάζεις αρκετά μπορεί να σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο.

Δες και αυτό: Λίγο πριν, λίγο μετά τα 40: Καλές συνήθειες για καλή υγεία

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ ανέθεσαν σε περισσότερα από 180 άτομα σε Ινδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν καθημερινά στο ημερολόγιό τους για εννέα ημέρες σχετικά με το πώς οι διαφορετικές αξίες τους επηρέασαν.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που βάζουν τη δουλειά και την επιτυχία τους πάνω από όλα έτειναν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που στόχευσαν στον έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη ζωή τους ανέφεραν ότι ένιωθαν 13% πιο ευτυχισμένοι. Είπαν επίσης ότι κοιμόντουσαν καλύτερα και ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Οι άνθρωποι που αφιέρωσαν χρόνο για χαλάρωση και χόμπι ένιωθαν 8% πιο ευτυχισμένοι κατά μέσο όρο και είχαν 10% λιγότερο άγχος και άγχος.

Οι 10 συνήθειες που θα αλλάξουν την υγεία μας

Πιο συγκεκριμένα:

  • Όσοι έδωσαν προτεραιότητα στον "ηδονισμό" και την "αυτοκατεύθυνση" ήταν πιο ευτυχισμένοι την επόμενη μέρα.
  • Όσοι έδωσαν προτεραιότητα στον "ελεύθερο χρόνο" είχαν 13% αύξηση στην ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ποιότητας ύπνου και της ικανοποίησης από τη ζωή.
  • Επιπλέον, όσοι χαλάρωσαν και ασχολήθηκαν με κάποιο χόμπι σημείωσαν εντυπωσιακή πτώση κατά 10% στο στρες και το άγχος.

Αυτό, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, χρησιμεύει ως έγκαιρη υπενθύμιση της ανάγκης για ισορροπία στη ζωή μας, παράλληλα με την επιδίωξη των στόχων μας, για να νιώθουμε ολοκληρωμένοι. "Οι άνθρωποι συχνά περνούν τις περισσότερες μέρες τους δουλεύοντας σκληρά για το καθημερινό τους εισόδημα, τις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους", λένε οι συγγραφείς. "Σε αυτό το σκηνικό, όπου οι αξίες που προσανατολίζονται στα επιτεύγματα τα οποία ροκανίζουν μεγάλο μέρος του χρόνου μας, διαπιστώσαμε ότι βοηθάει στην εκτίμηση της ελευθερίας και άλλων αξιών".

Είτε, λοιπόν, βρίσκεις ψυχική απελευθέρωση περνώντας κάποιες χαλαρές μέρες στο σπίτι, γυρίζοντας σε vintage μαγαζιά με το τηλέφωνό σου απενεργοποιημένο ή μαζεύοντας την παρέα σου για να χορέψετε με τα αγαπημένα σας τραγούδια, φρόντισε να βρεις χρόνο για διασκέδαση. Γιατί "η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη", λέει σοφά ο λαός μας και έχει δίκιο!

Διάβασε ακόμη: Οι επιστήμονες επιμένουν: Αυτές οι 5 υγιεινές συνήθειες παρατείνουν την ποιότητα ζωής μας κατά 10 χρόνια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i