5 (απλές) συμβουλές για υγιές συκώτι (Spoiler: Μην το παρακάνεις με την παρακεταμόλη)

Ένα υγιές συκώτι σημαίνει πολλά για τη συνολική μας υγεία. Μάθε εδώ πώς θα το προστατέψεις.

συκώτι ηπατίτιδα ήπαρ istock

Οι ασθένειες του ήπατος παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι παρακάτω απλές αλλά έγκυρες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να έχεις για πολλά χρόνια υγιές συκώτι.

5 συμβουλές για υγιές συκώτι

Απόφυγε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί βασική αιτία της κύρωσης του ήπατος και άλλων παθήσεών του. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά θανάτου από ηπατοπάθειες σχετιζόμενες με το αλκοόλ έχουν ανέβει σημαντικά από το 2009, ειδικά στους νεότερους ενήλικες.

Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για τη δοσολογία φαρμάκων

Αυτό ισχύει ειδικά για την παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη. Η μέγιστη δόση για την παρακεταμόλη είναι 4 γρ. το 24ωρο. Επειδή πρόκειται για ένα συστατικό που βρίσκεται σε δεκάδες μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και αντιπυρετικά, είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσουμε. Ένας επιπλέον τρόπος να προστατέψεις το ήπαρ σου είναι να μην καταναλώνεις αλκοόλ μαζί με παρακεταμόλη. Εάν χρειάζεσαι παυσίπονο σε τακτική βάση, συμβουλέψου το γιατρό σου.

Απόφυγε την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και τον καρκίνο του ήπατος. Σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού φορέα πρόληψης της υγείας CDC, η επιδημία της παχυσαρκίας σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του καρκίνου του ήπατος, νόσος που έχει πλέον την έκτη θέση στις αιτίες θανάτου από καρκίνο. Εάν εργάζεσαι με τοξικά χημικά, όπως κάποια καθαριστικά διαλύματα, βαφές και εντομοκτόνα, φρόντιζε να αερίζεις καλά το δωμάτιο και να λαμβάνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Μην το παρακάνεις με τα συμπληρώματα διατροφής

Πολλά από αυτά είναι δυνητικά τοξικά για το ήπαρ, ειδικά εάν λαμβάνονται μακροχρόνια ή σε υψηλές δόσεις. Το ποσοστό των ηπατοπαθειών που σχετίζονται με λήψη φαρμάκων και που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε συμπληρώματα αυξήθηκε από το 7% το 2004 σε περίπου 20% το 2014, σύμφωνα με ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Hepatology

Συμβουλέψου το γιατρό σου

Μίλησε με το γιατρό σου και συζητήστε εάν χρειάζεται να εμβολιαστείς για ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα Β και εάν χρειάζεται να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C. Διάβασε επίσης: H "νόσος των αναψυκτικών" – ποιοι κινδυνεύουν από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i