Πόσα γνωρίζεις για την κολπική μαρμαρυγή;

Πώς θα αναγνωρίσεις ένα επεισόδιο και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.

κολπική μαρμαρυγή istock

Τι συµπτώµατα προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή

Στην κολπική µαρµαρυγή οι κόλποι της καρδιάς συστέλλονται άρρυθµα και ανοργάνωτα προκαλώντας συχνά συµπτώµατα όπως αίσθηµα παλµών, δύσπνοια, ζάλη και εύκολη κόπωση.

Από τι κινδυνεύεις Επειδή το αίµα στην καρδιά λιµνάζει, οι ασθενείς µε κολπική µαρµαρυγή έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και πενταπλάσιο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορείς να προλάβεις την κολπική μαρμαρυγή;

Ναι, αν ελεγχθούν ή τροποποιηθούν παράγοντες που συντελούν στην εµφάνισή της αρκετά νωρίς. Σε αυτούς περιλαµβάνονται η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υπνική άπνοια και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια είναι η θεραπεία

Σε πρώτη φάση χορηγούµε αντιπηκτικά στους ασθενείς που έχουν αυξηµένο κίνδυνο εµφάνισης εγκεφαλικού. Παράλληλα, αποκαθιστούµε τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς είτε µε τη χορήγηση αντιαρρυθµικών φαρµάκων είτε –πιο αποτελεσµατικά– µε την κατάλυση (ablation) κολπικής µαρµαρυγής. Στη διαδικασία αυτή χορηγούµε ενέργεια και καταστρέφουµε τις αρρυθµιογόνες εστίες της καρδιάς (στόµια των πνευµονικών φλεβών).

Ποιες είναι οι εξελίξεις στην κατάλυση της κολπικής µαρµαρυγής

Οι νέες τεχνολογίες κρυοπηξίας των πνευµονικών φλεβών παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσµατικότητα (70-80%), µεγαλύτερη ασφάλεια και έχουν µειώσει κατά πολύ το χρόνο της επέµβασης.

Πώς γίνεται η κρυοπηξία των πνευµονικών φλεβών

Η επέµβαση πραγµατοποιείται από το δεξιό µηρό υπό ήπια νάρκωση και διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Οι ασθενείς παραµένουν στο νοσοκοµείο για ένα βράδυ και επιστρέφουν στη δουλειά τους σε 2 ηµέρες. Όπως συµβαίνει µε οποιαδήποτε επέµβαση που απαιτεί χειρουργική τοµή στο δέρµα και εισαγωγή καθετήρα, υπάρχει µικρός κίνδυνος εµφάνισης επιπλοκών.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις για την κολπική μαρμαρυγή

Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της νόσου επεµβαίνουµε τόσο πιο αποτελεσµατική είναι η κατάλυση. Ειδικά σε νέους ασθενείς προσφέρει πλήρη ίαση. Ευχαριστούµε για τις πληροφορίες τον δρα Δηµήτριο Τσιαχρή, διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηµατοδότησης του Athens Heart Center στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (www.iatrikokentro.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i