Το πιο αφράτο κέικ ταψιού με ταχίνι και σοκολάτα από τη Madame Ginger

Πάντρεμα δύο ξεχωριστών συνταγών - ενός ταπεινού κέικ με ταχίνι και ενός πιο "επιδόρπιου" κέικ με βούτυρο κάσιους.

Madame Ginger

Πάντρεμα δύο ξεχωριστών συνταγών -ενός ταπεινού κέικ με ταχίνι και ενός πιο "επιδόρπιου” κέικ με βούτυρο κάσιους- είναι αυτό το θαυμάσιο γλυκό που υπόσχεται να συναρπάσει ακόμα και όσους βαριούνται το είδος. Είναι ζουμερό, υπέροχα αφράτο και κάθε μπουκιά συνδυάζει την γήινη γεύση του ταχινιού, το καραμελένιο άρωμα της ζάχαρης καρύδας και την αδιαμφισβήτητη γοητεία της σοκολάτας. Είναι απολαυστικό ως έχει, όμως η ζωή είναι μικρή για να παραλείπεις συνέχεια το γλάσο. Τόλμησέ το!

κεικ
Νεφέλη Καραφυλλάκη

Μερίδες: 12

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Αναμονή: 3 ώρες

Σκεύος: τετράγωνη φόρμα ή ταψί 25Χ25εκ.

κεικ
Νεφέλη Καραφυλλάκη

Υλικά για το κέικ 

320 ml φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη

1 κ.σ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

⅓ κ.γλ. μαγειρική σόδα

¼ κ.γλ. αλάτι

240 γρ. ζάχαρη καρύδας

90 ml ηλιέλαιο

2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

180 γρ. φυσικό ταχίνι

130 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Υλικά για το γλάσο 

160 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια

80 ml κρέμα καρύδας ή φυτική κρέμα

2 κ.σ. φυσικό ταχίνι

Εκτέλεση 

Ετοιμάζουμε το κέικ. Ρίχνουμε το ξύδι στο φυτικό ρόφημα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

κεικ
Νεφέλη Καραφυλλάκη

Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ταχίνι και το φυτικό ρόφημα πολύ καλά, μέχρι να γίνουν πιο ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υγρά με τα στεγνά. Προσθέτουμε και την κουβερτούρα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το τελικό μείγμα σε ταψάκι λαδωμένο και περασμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλιφίδα ή το μαχαιράκι, όταν το βυθίζουμε στο κέντρο του. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε να έρθει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.

κεικ
Νεφέλη Καραφυλλάκη

Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε την κουβερτούρα και την κρέμα σε ανοξείδωτο μπολ και λιώνουμε σε μπεν μαρί. Όταν γίνουν ομοιόμορφο σοκολατένιο μείγμα, προσθέτουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.

Το αγλασάριστο κέικ διατηρείται για 5 μέρες καλυμμένο σε δροσερό σημείο της κουζίνας, ενώ το γλασαρισμένο για 4-5 μέρες καλυμμένο στο ψυγείο.

Τη συνταγή αυτή, μεταξύ πολλών άλλων θα βρεις στο νέο βιβλίο με τίτλο GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, της Madame Ginger με συνσυγγραφέα την Άννα Χαλικιά, της ομάδας του πιο επιδραστικού Food Blog madameginger.com που περιέχει plant-based συνταγές με βαθιά γεύση, άλλες που ξυπνάνε μνήμες και άλλες που διηγούνται νέες ιστορίες, εύκολες, με προσιτά υλικά και φυσικά για όλους! Επιπλέον περιλαμβάνει οδηγούς με ρεαλιστικές συμβουλές για να μαγειρεύουμε με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αποφεύγοντας τη σπατάλη τροφίμων. 

madameginger.com/shop

Το GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, και είναι διαθέσιμο στο madameginger.com/shop, με προσωπική αφιέρωση από τις συγγραφείς, καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i